LeTV Le 2 X526 telefon teszt – MIUI-val király

LeTV Le 2 X526

A mai teszt igaz történeten alapul, elmondom miért vettem egy LeTV Le 2 X526 telefont, akciósan 25.000 forintért. A mobil 3/32-es kiszerelésben érkezett, egy egészen kellemes Snapdragon 652-es processzorral, és ahhoz képest, hogy egy 2 éves modellről beszélünk, olyan extrákat tud, mint a QC 3.0-s gyorstöltés, a Type-C port vagy a duális WiFi. Mint nagyjából minden, ez is elérhető vám- és áfamentes szállítással a Gearbest raktárából.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

LeTV Le 2 X526 kicsomagolása

A LeTV Le 2 X526 telefont tartalékba vásároltam, miután a Xiaomi Redmi Note 4-em egy rövid ideig a Szinva patak vendégszeretetét élvezte. Beadtam a kínaitelefonjavítás.hu-hoz, szóval gyorsan kellett valami nem nagyon szutyok, de olcsó telefon. Gyorsan megnéztem a neten, felmegy-e rá a MIUI 10, és örömmel tapasztaltam, hogy igen.

A Gearbest kavart valamit a színnel, úgyhogy nekem egy arany-rózsaszín jutott a halvány arany helyett, meg némi pont kárpótlásként. Első gondolatom az volt, hogy ezt a gyökér nevet, hogy LeEco LeTV Le 2 X526, ki találta ki? A McDonalds ennek a nagymestere az olyan nevekkel mint a „Fresh Mcmuffin sertés húspogácsával”, de azért a LeTV sajátja is kellően idióta, nekem a Ponyvaregényes Le BigMac jut róla eszembe.

A logója is a jól akar kinézni, de helyette inkább zavaros irányvonalat követi, viszont a dobozt eltalálták. Fekete selyemfényű téglalapban lakik a telefon, a 24W-ot leadni képes bikatöltő, a Type-C kábel és a SIM tű. Jár hozzá egy angol és orosz nyelven is olvasható leírás, be is ugrott, hogy a „ruszkik” úgyis mindent meghackelnek, nekik nem baj, ha szar a LeTV Le 2 X526 mobilon a szoftver.

A készüléket kézbe véve egész kellemes érzet fogott el, na nem a szín miatt, az azért eléggé “swag”, viszont a kinézet összességében tetszik, és az összerakottság is príma, csak ez a kattogás, ez mi lehet? Lötyög benne az akkumulátor, azért ez eléggé szégyenteljes hiba. A Type-C portot viszonylag gyorsan fel fogja mindenki fedezni, ahogy az infrát is, lehet majd csesztetni vele a klímát meg a TV-t.

A hátoldalon trónol a hatalmas kamera és az ujjlenyomatolvasó, ami működési hatékonyságban azért nem veszi fel a versenyt az élvonallal. Notch meg hasonlók nincsenek, emberek ez itt még 2016. Alul a szokásos lukak egyik felel a hűtésért – bár ez konteó, igazából senki nem tudja, mit csinálnak –, a másik oldalon viszont biztosan a hangszóró lakik. Érdemes még megemlíteni az értesítési LED-et, ami sok embernek a szívszerelme, bal felül kell keresni, az előlapon.

LeTV Le 2 X526 tesztje

Kezdjük a hardverrel, hiszen a szoftvert a fakírokon kívül úgyis mindenki kukázni fogja. Éppen ezért ezt a telefont azoknak ajánlom, akik szeretnek ROM-okkal mókolni. Pont ezért ilyen olcsók a LeTV készülékei, mert az operációs rendszerre húzott EUI bőr egy katasztrófa, és 2018 eleje óta támogatás sincs hozzá. Ja, meg azért mert a cég tönkre ment.

Szóval a hardver: Snapdragon 652, 3/32 GB RAM/ROM, de vannak nagyobb variánsai is, némileg drágábban. Mondanám, hogy mennyi az Antutu pontja, csak éppen nem futott le rajta a teszt, de olyan 83-86.000 pont körül szoktak muzsikálni. A GFX Benchmark eredményét viszont tudom, 31 FPS-sel szaladgál a dínó a képen. A mai napig jó GPU az Adreno 510, akár még játszhatunk is vele, nem nagyon izzasztja meg semmi.

Mint minden Qualcomm Snapdragon rendszernél, a szenzorok remekül működnek, gyors a duális WiFi, pontos a GPS, jól működik az infra, grátiszban jár giroszkóp, pedométer és iránytű is, szóval tényleg fullos ez a szekció. Az sem mellékes, hogy ellentétben az MTK rendszerekkel, az OTG-s dolgok sem „bugzanak” rajta össze-vissza. Két nano SIM helyünk is van, az viszont bosszantó, hogy micro SD kártyát nem használhatunk.

A háttértár szintén gyors, elég gyorsan lehet rá fel- és lemásolni dolgokat, amiben a Type-C port is partner, mint ahogy a QC 3.0 töltésben is, csak ne felejtsük el külön bekapcsolni a menüben. A 3.000 mAh-s akkumulátort brutál gyorsan telenyomja elektronnal, nem sokkal több idő a 100% elérése, mint másfél óra, de az üzemidő nem túl jó, szűk 2 nap körül alakul közepes használat mellett, ami nekem már kevés.

A kijelző kapcsán nem volt egyetértés, nekem tetszik az 5,5 inch-es, 1080×1920 pixeles megjelenítő, ami a Sharptól érkezett. Sonkamod kollégával vitatkoztunk rajta, hogy színhelyes-e, szerinte fakó, szerintem teljesen jó, ahogy a fényereje is. Bár minden olcsóbb készülékben ilyen lenne. A mögé pakolható témák viszont bénák, a Xiaomi például sokkal jobbakat ad a MIUI részeként.

És akkor jöjjön a fekete leves, az operációs rendszer. A LeTV valamiért úgy érezte, hogy az Android 6.0 fölé mindenképpen fel kell húzni egy saját kezelőfelületet EUI néven. Na ez maga a katasztrófa, egyrészt tele van mindenféle fölösleges szoftverrel, mint a mókusos UC böngésző és hasonlók. A teljes felső ikonkészletet – ahol a WiFi-t, BT-t és hasonló “lényegtelen” dolgokat lehet állítgatni – elvarázsolták a “recent”, vagyis a kocka gombra, ezt egyszer megnyomva kapjuk azt vissza, ami minden másik telefonon felülről lehúzva bukkan elő. A magyarítás sem sikerült, össze-vissza véletlenszerű angol menüpontok bukkannak fel.

A szoftver változatos bugokat képes produkálni, ha fel akarok venni egy névjegyet vagy keresni akarok benne, akkor lefagy. Ha át akarok állítani egy rendszerbeállítást, lefagy, így a Malwarebytes nevű vírusirtó valószínűleg örökre a telefonon maradt volna. A memóriakezelése botrányos, a bootolás után 900 MB szabad RAM marad, de ha pár ablakot megnyitok ez igen gyorsan lemegy 500-ra, amitől elkezd akadni a rendszer.

De a legidegesítőbb mind közül a hívás felvétele, aminek úgy kéne működnie, hogy ha felfele húzzuk az ujjunkat a képernyőn, akkor felveszi, ha lefele akkor elutasítja. Nekem tízből nyolcszor elutasította a hívást már akkor, ha nyúltam a készülék felé, mert azokat is lefele mozdulatnak érezte. Az átlagos felhasználó, itt dobja el sikítva a telefont vagy fűrészeli ketté a fém házat, de én nem adtam fel, így az EUI 5.8.019S verzióját a legújabb, 2018. februárira – 5.9.28S – cseréltem.

Ti ne tegyétek, ugyanis hivatalosan csak az 5.9.26S-t adták ki az X526-ra, fel fog menni, de mindenféle random üres menüpontokkal lesz tele, nincs magyar nyelv és a menü fele kínai. Egy dolog viszont kiderült, az újraindítás után 1.4 GB szabad memóriám volt, tehát valóban rossz az előző verziójú EUI memóriakezelése. Nem vacakoltam tovább, ugrottam a MIUI 10-re, hiszen miért ne csempésszünk a LeTV-be is egy kis Xiaomi gént, ha lehet.

Kis szenvedés után felműtöttem a Tízes global ROM-ját és az összes szoftveres hiba eltűnt. Nem fagyott semmi, a memóriakezelés nagyságrendekkel javult – 900 MB-tal szemben 1,9 GB szabad RAM maradt -, az ablaklapozás pörgős lett, mintha egy Xiaomi telefont használnék, csak 25.000 forintba belefért a gyorstöltés, a Type-C csati és a duális WiFi is.

Gyorsan lőttem pár képet is, melyektől nem ájultam el. A színkezelés nem rossz, de félhomályban brutálisan szemcsésednek a tartalmak. A kategóriájában nem rossz, például a Xiaomi Note 4-et veri még így is. Mindenféle működési módot ez is tud, háttérelsötétítés, beauty mód, és hasonlók. Adjunk neki elég időt a fókuszáláshoz, különben homályosak lesznek a képek. A képeket nagyobb felbontásban itt érhetitek el.

A videók viszont nem tetszettek, nincs EIS, emiatt nagyon remegős lesz a kép és valahogy nem is igazán tiszta. Az viszont vicces, hogy 4K felbontásra is képes. A beállítás szerint 30 FPS, de a valóságban inkább csak 24. A dolgokat elég jól be lehet állítgatni, de azért nem ez lesz a telefon legnagyobb erőssége, persze ebben az árkategóriában még így sem rossz.

Összegzés

LeTV Le 2 X526 gyári állapotában kizárólag a f*stalicska szóval illethető. A szoftveres hibák és a hitvány memóriakezelés teljesen megbénítja az egyébként igen kellemes hardvert. Éppen ezért kukázzuk ki a teljes rendszert, és húzzuk rá a Xiaomi által is használt MIUI 10-et, máris mindent rózsaszínben fogunk látni. A gyors processzor és a 3/32-es rendszer mellé grátiszban kapunk gyorstöltést, Type-C portot, duális WiFi-t és egy Full HD-val szerelt kijelzőt.

A fentiek miatt azonban csak olyanoknak ajánlható, akik szeretnek mókolni, és nem riadnak vissza a ROM-ok cserélgetésétől sem. Gyári állapotban egy 2,5 csillagos idegesítő rettenet, MIUI 10-zel viszont egy 4,5 csillagos ár-érték bajnok. Jelenleg már nem kapható a 3/32-es változat, de öröm az ürömben, hogy a 3/64-es most 28.000 forintért beszerezhető. Természetesen számtalan más LeEco telefon turbózható fel, ha türelmünk és időnk azt megengedi.

Tudtad,hogy már itthon is van olyan szakszerviz, amely kifejezetten kínai telefonok és tabletek javítására specializálódott? Ők a kinaitelefonjavitas.hu, ahol a RendeljKínait olvasói 2.000 Ft kedvezményt kapnak a bevizsgálási díjból, ha felmutatják az alábbi kupont:

Bővebben az alábbi linken olvashattok a lehetőségről. A kupon letölthető PDF, illetve JPG formátumban.

ÁTTEKINTÉS
Gyári állapot
MIUI-val