KZ AS06 vezetékes fülhallgató – Nem szép, de vadmacska

KZ AS06

A KZ AS06 az Aliexpress-es közösségekben egy ideje már sztár fülhallgató. Egy milliárd légy nem tévedhet alapon vettem egyet magamnak, hiszen a kiváló, telt hangját dicséri mindenki, a zsinórja – amivel mindig gondom van az egyéb gyártmányoknál – cserélhető, és ráadásul éppen leárazták. Az sem mellékes, hogy a Xiaomi in-ear HD Pro fülesem a végét járta, kellett neki egy vezetékes utód, és a 7.700 Ft-os ár igen megnyerőnek bizonyult, főleg hogy a vámmal sem kellett vacakolnom.

KZ AS06 vezetékes fülhallgató: szépség és szörnyeteg egyben

Tulajdonképpen ezt a tesztet most “olvasói” minőségemben írom, hiszen teljesen saját használatra vásároltam a készüléket. Mivel sokan kíváncsiak vagytok az Aliexpress-es cuccokra, gondoltam, mi bajom lehet, behúzok egyet a fenti termékből. Meglepő módon egy nap alatt feladták és 10 nap alatt meg is érkezett Kínából, szerintem űrrakéta hozta, szóval a „Wooeasy Earphones Store” boltot megdicsérem, korrekt eladó.

Xiaomi in-ear HD Pro csomagolás kívülről /KZ AS06/ in-ear Pro HD csomagolás belülről

Sajnos a KZ AS06 eredeti dobozát lecserélték az olcsósítás jegyében, az előző pakk nagyon finom portéka a mostanihoz képest. Ez az új csomagolás elég egyszerű, főleg hogy a Xiaomi puha dobozaihoz méregetem, azok kategóriát meghazudtolóan patent anyagokból vannak. A csomagolásban a fülesen és a 3 pár gumiharangon kívül túl sok érdekes holmit – már amennyiben nem számítom a csinglisül megírt leírást – nem találtam, úgyhogy beüzemeltem a zajongókat.

Ehhez össze kell illesztenünk a KZ AS06 armatúráit a jack kábellel, amelyek végén egy kéttűs csatlakozó van, ezt hívják B-pinnek. Nem mindegy azonban, hogy ezt hogyan tesszük meg, elsőre én is benéztem, felfele álljon a kábel, akkor fog jól felfeküdni a fülünkön.  A cserélhetőség azért fontos, mert ha a tyúkbél elszakadna, kontakt hibás lenne, akkor menthető a cucc, nem kell kihajítanom a komplett szettet. A Xiaomi In-ear HD Pro-mnak pont ez a baja, szóval ez számomra egy igen fontos szempont.

A kábel minőségén még dolgozhattak volna, például egy külső köpenyt – ahogy egyébként a fül részen is – igazán ráhúzhattak volna, és az egygombos műanyagból készült vezérlőpanel sem vetekedhet az alumínium variánsokkal. A mikrofon is itt lakik, használhatjuk headsetnek, de kérhetjük mikrofon nélkül is, egy dollárral olcsóbban. Nagyon reméltem, hogy az egyszerűbb anyaghasználatért elvárható kárpótlást a hangjánál törleszti majd vissza.

Ami a kinézetet illeti, minimum a megosztó szót használnám, van, aki szerint “baromi ronda”, főleg a zöldben játszó, áttetsző verzió. Nekem sem tetszik különösebben, de az ételt sem nézegetni kell, hanem megenni, szóval ne legyen az vásárlástól elriasztó tényező egy HANGKELTŐ eszköz esetében, hogy mennyire szép. Engem a Xiaomi AirDots Pro kapcsán – ami négy nagyságrenddel néz ki jobban – sokkal jobban zavart, hogy annyira kilóg a fülemből, hogy emiatt mindenki megbámul. A KZ AS06 füles fölött az emberek elsiklanak, és ez így is van rendjén, kivéve, ha valaki kényszeresen akar szerepelni.

KZ AS06 vezetékes fülhallgató: Már táncolnak? Már játszunk?

Jöjjön a lényeg, amiért a KZ AS06 fülest megvásároltam, az a hangja. Mindenki a földhöz verte a fenekét a fórumokban, hogy milyen jól szól. Ha van valami, ami igazán szubjektív, az pont a hang, hiszen ahány fül, annyira halljuk máshogy a frekvenciákat.

Az sem mindegy, hogy te mihez szoktál, ha neked a V karakterisztika jön be és nem klasszikus zenekari zenét hallgatsz, akkor egy hegedűjáték magas hangokkal telített összhatása nem fog tetszeni. Herbert von Karajan pedig valószínűleg nem tudná levezényelni egy hip-hop banda klippjét a karmesteri pálcájával. Én azokat a hangszórókat szeretem, amiből úgy jön ki a hang, ahogy oda bement, vagyis ami a legközelebb áll az eredetihez. Mondhatnám, hogy a tisztán szóló, de semleges karakterisztika, ami nekem tetszik.

A jó hírem az, hogy a KZ AS06 hangképe nagyon kiegyensúlyozott, igazából egyetlen tartomány sincsen, ahol igazán gyenge lenne. Ez valószínűleg a 3 rezgőnyelves armatúrának köszönhető – akit bővebben érdekel a technológia, ide nyomjon -, szemben mondjuk a Xiaomi in-ear HD Pro kevert, 1 dinamikus meghajtót és 1 armatúrát tartalmazó rendszeréhez képest. Minden nagyobb frekvenciatartománynak jutott egy-egy BS szabályzó az AS06-ban, így sem a mély, sem a közép, de még a magas sem megy a “többiek rovására”.

Ezért aki sok modern zenét hallgat, annak kevés lesz a basszus, ami nem azt jelenti, hogy a KZ AS06 ne tudna eleget kitolni magából, csak egyáltalán nem dübög, sőt olyan szub-basszus finomságokat is felfedeztem, amiket eddig nem. Nincs összemosódás – szakszóval iszaposodás -, a színpad nagyon széles, legalábbis a kategóriájához képest. Az énekhangok is kiválóak, nincs szúrós kornyikálás, természetesnek halljuk a hangokat. A magas pedig egyáltalán nem fülsértő, nincsenek benne tüskék. Összefoglalva: legalább úgy szól, mint a Xiaomi AirDots Pro, csak harmadannyiba kerül.

Aki azt gondolná, hogy akkor biztosan a kényelemmel lesz a baj, az téved. Ezek a veseforma fülhallgatók kifejezetten jól ülnek a hallójáratban. Amit viszont utáltam, az a gubancolódó zsinór, ennél biztosan jobb a lapított. Szerintem a mikrofon minősége lényegtelen – bár egyébként ez is kifejezetten jó -, ha headsetet akarnék venni, úgysem a KZ AS06-et választanám, hanem mondjuk egy Blitzwolf BW-FYE5-öt.

Felhívnám viszont a figyelmet egy viszonylag ismert problémára, ami érintheti a fülest. Előfordul olyan, hogy a kábelen elhelyezett mikro kapcsoló hibás, ilyenkor több fura jelenséget is tapasztalhatunk, például elkezdi véletlenszerűen lehalkítani a zeneszámokat vagy lépked a trackek között. Ez viszonylag egyszerűen orvosolható, ki kell cserélni a kábelt – például erre -, és ugye pont ez az egyik előnye a KZ AS06-nak, hogy a legtöbbször elromló fülhallgató alkatrészt egy mozdulattal eltávolíthatjuk.

Érdekesség kedvéért kipróbáltam a “Kázét” Type-C adapteren keresztül is, de tapasztalatom szerint ez sokat ront a minőségen. A csatlakozón keresztül belekerül egy fura alapzaj a zenébe, tehát maradjatok a jack dugónál, azzal sokkal jobb eredményeket érhettek el.

Összegzés

A ronda kinézet és az egyszerű csomagolás van a mérleg egyik serpenyőjében, a brutálisan jó hang és a cserélhető kábel a másikban. 10.000 Ft alatt magasan ennek a szettnek van a legjobb hangja, ráadásul nem V karakterisztika, hanem kiegyensúlyozott minden frekvencián. Meglepően jó a mikrofonja is, szóval headset funkciókat is betölthet, csak nem igazán erre való.

A fenti ismert vezérlőgombos hiba egyszerűen orvosolható, ha nagyon kötekedni akarnék, a nem különösebben szép kinézetet emelhetném ki, de még így is vastagon megkapja a 4,5 csillagot, mivel semmi nem szól jobban 10.000 alatt, mint a KZ AS06. De lehet, hogy 20.000 alatt se.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány