Kotion EACH G2000 olvasói teszt

EACH G2000

Nézelődtem többfelé egy olcsóbb fejhallgatót keresve, hogy ne kelljen az aktuális, kicsit drágábbamat magammal hurcolnom, de legyen valami alternatíva a sima fülbedugóshoz képest, ha lehet mikrofonnal. Ekkor találtam meg a Kotion EACH G2000-et 16 dollárra leárazva, és “mégis mennyire lehet rossz?” alapon rendeltem egyet, arra, hogy tökremenjen jó lesz, gondoltam.

Itt megvásárolható >>

Kicsomagolás

Egy szép nagy dobozban jött a füles, ami szállítás alatt érzékelhetően sérült, de maga az eszköz megúszta. A csomagolás elsőre jónak néz ki, de kibontva azért látszik, hogy messze elmarad egy prémium termékétől. A karton doboz-bubizacsi kombó elég minimálnak mondható, de a célját végülis tökéletesen ellátta; eljutott hozzám a termék épségben.

Maga a fejhallgató egy erős kettősséget mutat külcsíny terén. Az apróságokra, mint a szövetburkolt kábel, hangerő állító és mikrofon némító konzol, tépőzáras kábelösszefogó, 3.5mm-es csatlakozó védő kupak, láthatóan figyeltek, de nagyobb léptékben nem tudtak kilépni a kínai klisének számító anyagok keretéből. Sajnos megjelenik az elmaradhatatlan kályhaezüst szín és az ujjlenyomat gyűjtő, csillogó műanyag is. A szivacsos részeket borító műbőr hatásra hajtó anyag viszont elég jó, bár kíváncsi leszek mennyi idő után kezd el szétfoszlani.

Az egész eszköz a mostanában elég felkapott „gamer” stílust hozza, bár szerintem még pont az ízlésesség határának innenső oldalán helyezkedik el, könnyen lehet hogy egyeseket már eltántorít a vásárlástól.

Tesztüzem

Jöjjön akkor a belbecs. Előzetesen nem fűztem nagy reményeket a hangzáshoz, úgy voltam vele, szóljon és kész. És őszintén? Szól. Sőt, korrektül. Konkurenciának a G2000 mellé egy pár súlycsoporttal nagyobb ellenfelek jutottak. Egy ROCCAT KAVE Stereo XTD (hivatalos oldalon 80 USD) és egy öreg Jabra bluetooth-os fejhallgató (hőskorában 150-200 USD), aminél én a mai napig nem hallottam jobban szóló fejhallgatót.

Ebben a mezőnyben azt kell mondjam, a G2000 megállja a helyét, különösen ha ár-érték arányban nézzük. A Jabra természetesen köröket ver rá hangzásban és funkcionalitásban, de az ár tudatában ez nem meglepő. A ROCCAT fölénye viszont már közel sem ennyire szembetűnő. Az EACH G2000 a mély hangok terén kicsit felülmúlja vetélytársát, épp annyira, hogy néhány számnál kifejezetten csalódás volt a ROCCAT ehhez képest, mert egyszerűen nem hallatszódott, aminek kéne.

Ez sajnos nem jelenti, hogy a kis kínai füles kenterbe vert egy nála 5-ször drágábbat. A jó hangzás ugyanis erősen kezd szétesni a magasabb tartományokban, egyszerűen nem tudja szépen visszadni őket. Sajnos a nagyon mély hangok terén is hasonló a helyzet, ezek elkezdenek torzulni, és érezhetően szenvednek az eszközben található 50mm-es hangszórók. Kicsit olyan érzésem volt, mintha a Roccatnál nálam szólna a zene, de a mélynyomó elromlott, a G2000-nél pedig a szomszédnál szól a zene, de neki jó a mélynyomója, kár hogy egy fal van köztünk.

Kényelem terén azonban elég jól áll a G2000. Az over-ear (azaz a fül köré illeszkedő) dizájnt követi, ráadásul elég sikeresen valósítja azt meg: a szivacs nem túl vastag, de jól körbe öleli a fület, semmilyen részét nem nyomja az ember fejéhez, és általánosságban kényelmes a használat, hosszabb távon is. A kívülről érkező hangokat jól kizárja, ha valami szól benne, olyan 25%-os hangerőnél már csak erős koncentráció mellett hallottam egyszer-egyszer a nappaliban szóló átlag hangerejű TV-t. A szárak viszont elég rövidek, amin segít a kihúzhatóságuk, bár el tudom képzelni, hogy egyeseknek még teljesen kihúzva is kicsi lehet.

A fejhallgatón található továbbá egy mikrofon, amibe elég kevés munkát sikerült beleölnie a dizájn csapatnak. Sajnálatos, hogy nem hajlítható anyagból készült, valamint csak 90°-ban forgatható, de tulajdonképp a célnak megfelel. Nyílván senki nem fog vele talkshow-t készíteni vagy jó minőségben streamelni, de pár haverral röhögni és egymással ordibálni Teamspeaken pont elég.

Csak ilyen utószó jelleggel említeném meg a számomra legindokolatlanabb részét a fejhallgatónak, az USB csatlakozót. Ugyanis ez helyet kapott a kettő darab 3.5mm-es jack dugó mellett, és elsőre, én naív, elhittem, hogy itt majd USB-n keresztüli lejátszás, vagy netán kis plusz betáppal nagyobb teljesítmény lesz. No hát nem. Az USB csatlakozó egyetlen célja a mérhetetlenül “Gamer” világítás ellátása árammal, ami azon túl, hogy giccses, még egy picit zavaró is volt nekem, főleg sötétben, amikor perifériában bevilágítottak a kis kék lámpák.

Összegzés

Sajnos az audió eszközök vásárlása messze van az egzakt tudományoktól, így egy olyan füles ami valakinek hihetetlenül bejön, lehet, hogy másnak elviselhetetlen, és vica versa. Nekem szemény szerint fontosabb a kényelem az elfogadható hangzás mellett, mint a stúdió minőségű hangzás, és számomra a G2000 egy elfogadható kompromisszum, főleg az ára függvényében. Nem szól különösebben jól se, de a spektrum nagyon széleit leszámítva kifejezetten élvezhető a hangminőség.

Tartaléknak, olcsót keresőknek, vagy olyanoknak akinek bejön a dizájnja jó választás lehet, aki viszont kifejezetten jó hangzásvilágot keres, az jobban jár valami ismertebb és kipróbált márkával, egy pár árkategóriával feljebb.

A fejhallgató megvásárolható ezen a linken.