Kospet Brave okosóra teszt- Kell hozzá bátorság

Kospet Brave

A Kospet Brave egy újabb modell az okosórák tengerében, amely Androidot implementált a hardverre. Mindent tud, amit manapság lehet, pulzust, vérnyomást mér, alvásciklust figyel, telefonálhatunk vele, teljesértékű böngészőt kapott és még kismillió sportot is támogat. Ehhez képest a 28.500 Ft-os ára baráti, különösen a konkurenciához viszonyítva. Az imporköltségeket pedig az EU Priority Line szállítással kerülhetjük el.

A Kospet Brave okosóra kicsomagolása

Alant egy kicsit távirati stílusban elkészült tesztet olvashattok, amely a Kospet Brave okosóra használatának érzetét fogja átadni. Egyszerűen azért lett a cikk ilyen, mert a gyári, telefonokra szánt Android órára műtött verziójának használata annyira pszihedelikus élmény, mintha egy szabaduló szobából próbálnék kijutni egy durva LSD trip közepén.

Már a kinézet is arcul csapott, ugyanis ezt tuti, hogy egy titkos gigantomán szekta tervezte. A normális karórák átmérője 40-42 mm, például a Tissot sportórái ekkorák. A Kospet Brave okosóra nem aprózta el, 50 mm-es testet sikerült kifaragni nagyrészt műanyagból, ami szerintem úgy néz ki, mint ha én próbálnék láncfűrésszel jégszobrot készíteni, minden hozzáértés nélkül. A gyári képek ne tévesszenek meg senkit, élőben gázabb a helyzet.

A doboz tartalma egyébként nem túl bőséges, jár hozzá, egy mágneses töltőkábel, amit a kelleténél többször kellett forgatnom, egy csavarhúzó a SIM kártya takarópanel levételéhez, egy csipesz, egy leírás és egy kézzel! írt üzenet, arról, hogy “légyszi frissítsd már le az órát, hogy a BT call funkció is működjön”. Először nagyon röhögtem rajta, de összességében kedves gesztus.

Azt viszont fel nem foghatom, hogy a védőfólia eltávolítása után, az alatta lévő másik védőréteg miért gyárilag légbuborékos. Vagy le kellene vennem a védő fólia alatti védőfóliát, hogy egy harmadik, szintén a termékhez adottat feltegyek? A minőség a fenti fiaskót leszámítva rendben van, persze a Huawei Honor Magic Watch mellett idejétmúlt krumplinak néz ki, és azért az anyaghasználata is elmarad a nevesebb gyártókétól. Bekapcsoláskor iszonyatosan bénán zenélni kezd, mint a régi kínai gyerekjátékok.

Kospet Brave okosóra tesztje

Hölgyeim és uraim, sajnos az a nagy helyzet, hogy a gyári telefonokra tervezett, stock Androidot egy okosórán használni sz*r. Ennek elsődleges oka az, hogy nem meglepő módon a telefonok kijelzője téglalap alakú, ide próbálja meg az operációs rendszer beilleszteni a tartalmat.

Ehhez képest az okosórák – amilyen a Kospet Brave is – számlapja kerek, így vagy nagyon kicsi négyzet áll rendelkezésre a kör közepén, vagy egy nagy, ami kilóg a területről. Ez két dolgot fog eredményezni, vagy minden iszonyatosan apró, és kínszenvedés használni, vagy lelóg a képről. Szerencsére erre találták ki a Wear OS-t – leánykori néven Android Wear -, ami direkt egy okosórákra optimalizált rendszer, de a teszttermék 2GB RAM-ján és 16 GB háttértárján nem ez futott.

Vagyis amikor olyan bravúrokat akartam végrehajtani, mint egy WiFi jelszó beírása, akkor a telefonokkal ellentétben ezt egy kör alakú, 1,3 inch-es, hangyaf@sznyi kijelzőn kellett volna megtennem. Ugyanez igaz az alkalmazások használatára is, ahol nem ritka, hogy lelóg a képernyőről egy gomb, esetleg lényegi információkat nem látunk, hiszen a megjeleníthető területen kívül esik. Ezt tetézi a pocsék nyomásérzet, mintha egy döglött vízilovat próbálnék noszogatni.

Ez nagyjából a létező összes műveletre igaz, amit Androidos környezetben akartam elkövetni, de ne aggódjatok, erről a telefon mindenkit gyorsan leszoktat. A kézzel telefonálás pedig már a 80-as évek óta nem menő, kivéve, ha óvodás csoportokat akarunk szórakoztatni. Szerencsére a helyzetet megmenti, hogy a Kospet Brave okosóra esetében egy viszonylag tisztességes menüben dolgozhatunk, ami azért elég jól használható.

A szokásos jobbra húz, balra húz dolgokkal mozogtam a kijelzőn, illetve a felső gombbal aktiváltam dolgokat, az alsóval pedig visszaléptem a “gyökérkönyvtárba”. Nagyon intuitív, nem kell hozzá elolvasni a kézikönyvet, mindenkinek menni fog a dolog. Valamiért a töltöttségjelzést eléggé elrejtették, ezt a felfele húz, balra húz kombóval érhetjük el, vagy a kijelző hosszú megnyomásával kiválasztunk egy olyan óralapot, ahol alapból látszik.

Persze az összeesküvéselmélet hívők egyből rávágják, hogy biztos azért dugták ezt el, mert gyenge a Kospet Brave okosóra üzemideje, és valóban, a nem túl acélos 1 nap lett a teszteredmény. Az is tény, hogy szinte végig hidegben próbálgattam, tehát nem lehetetlen nyáron elérni a mágikus 36 órát sem.

Minél több funkciót kapcsoltam be, annál inkább apadt a kis stilizált akkumulátor csíkja, pedig van mit próbálgatni az órán. Lépésszámlálás, elégetett kalória, pulzus- és vérnyomás mérés, ez utóbbi szerintem orbitális kamu, főleg a csukló felső részén. Azt gyanítom, hogy randomszám generátorral dolgoznak, legalábbis ötünknek véletlenszerűen ugrált a vérnyomása 115 és 125 között. De a kedvenc kamu funkcióm az elemlámpa, ilyenkor kifehéríti a 240×240 pixeles, egyébként sem túl nagy kijelzőt és ennyi. Az óra természetesen rendelkezik GPS modullal, ami a különböző aktivitások alapját jelenti.

Erőteljes érv lett volna számomra a vásárlás mellett a sportolási lehetőségek támogatása, de itt is kilóg a lóláb, például a kültéri futás, a fél-maraton és a maraton miért külön sport? Vagy az 2019-ben már egy extra, hogy 21-et meg tud a termék szorozni kettővel? Ezen felül van még séta, beltéri futás, hegy? – gondolom hegymászás akar lenni -, és terepfutás, ami ugye egy újabb talpalási forma. Valljuk be, a Xiaomi Amazfit Pace és Stratos azért ebben a szegmensben sokkal erősebb. Természetesen eddigi eredményeinket vissza is nézhetjük, de ez is töredéke annak, amit például egy Huawei Honor Magic Watch tud.

A legnagyobb baj viszont az, hogy nincs Strava vagy más értelmes alkalmazás, amin a sporttevékenységeinket, illetve az összegyűjtött paramétereket kezelhetnénk. Van helyette Fundo, ami hasonló célt töltene be, mint a Mi Fit a Xiaominál, csak ez utóbbi működik, az előbbi pedig inkább nem, mint igen. Véletlenszerűen rinyál, hogy nincs BT kapcsolat, aztán az adatok áttöltésénél leakad vagy eljut a folyamat feléig, majd valami csoda folytán mégis megjelennek a számok. Én előbb untam meg a szenvedést vele, minthogy ténylegesen kiismertem volna. Pedig tényleg sokat tud, de inkább százszor egy Mi Fit, ami stabil. Nemcsak én gondolom így, hiszen a Google Play-en elért 2,7-es értékelés is mások rossz véleménye alapján alakult ki.

Összegzés

Ismét bebizonyosodott, hogy a hagyományos telefonokra szánt Android nem okosórákra való, és ez alól a Kospet Brave sem kivétel. Nagyon körülményes használni, idegesítőek az elütések, egyszerűen ezt nem erre találták ki. Az óra többi része pedig nem nyújt olyan széleskörű funkcionalitást, mint egy direkt erre tervezett kütyü, például a Xiaomi Amazfit Stratos.

Nagyobb baj, hogy az üzemideje is csak egy nap és a telefonoldali applikáció is hektikus. Kár érte, mert lehetett volna ez egy jó termék is, ha Wear OS fut rajta, de így sokkal inkább kéne a Huawei Honor Magic Watch, az új Verge vagy a már említett Stratos, mint a Kospet Brave, még akkor is, ha a 28.000 Ft-os árhoz EU Prority Line importköltségmentes szállítás társul.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány