Knowledge Zenith ED9 olvasói teszt


A tavaly év végi ünnepi időszak csomag kiszállítás ügyileg egy logisztikai rémálom volt a szállító cégeknek, ámbár főleg a hoppon maradt karácsonyi ajándékra várók jártak rosszul. Sokan nem kapták meg a megrendelt csomagokat. Nekem is ennek az időszaknak a lecsengése után, január második hetében sikerült kézhez kapnom a november elején megrendelt fülest a cikkünk főszereplőjét egy Knowledge Zenith ED9 (KZ-ED9) fülhallgatót.

Kicsomagolás

Kezdjünk a legingerszegényebb résszel: a csomagolással. A szokásos sárga buborékfóliával bélelt borítékban megtalálható szintén pukkantós fóliában praktikusan becsomagolt műanyag, pajzs alakú dobozka. A tárolón semmilyen beazonosítható márkajelzés nem szerepel, hátulján találjuk a technikai paramétereket. Ezt tovább boncolva elénk tárul maga a fülhallgató, amely puha méretre vágott szivacsban fekszik. Plusz pont, hogy a kábel egy tépőzáras szalaggal van összefogatva, nem pedig egy műanyag darabbal.  Egy kis tasak rejti a második rezonátort. Valamint műanyag peckeken találunk még egy nagyobb és egy kisebb pár szilikont valamint a csöveket egy-egy közepes méretű szilikonnal látták el, így elég szép kis tesztre szabható szettet kapunk.

Tesztüzem – Transzform-füles

A fülhallgatók közül eléggé különlegesnek számít mivel moduláris felépítésű. Ami nem csak a különböző méretű fül gumik cseréjére korlátozódik, hanem ténylegesen változtatható a hangszóró eszköz dinamikája és hangzása fizikai átalakítással. Ez a tényleges megvalósításban abba merül ki, hogy kapunk kettő akusztikus szűrőt hozzá, amik nem csak formailag, de hangzásban is eltérnek egymástól. Tehát marketingnek is teljesen jó és kivételesen igaz is az egyet fizet, kettőt vihet rongyosra használt szlogen. A csövek cseréje egyszerűen megoldott, a készülékházra csavarozhatóak és ezekre mennek még a cserélhető illesztékek.

A kábelek borítása hengeres átlátszó gumi, barnás színű beütéssel. Gabalyodás tekintetében félúton van a sima műanyag és a csomósodásmentes lapos borítások között. Tapasztalatom szerint inkább utóbbi irányába tolódik, mert az biztos, hogy többször vettem elő bármilyen csomó nélkül, mint gömb alakba összeállva, ezt megelőzendő célszerű egy füles tartó tok beszerzése, ha csak a táskába  rakjuk sajnos előbb utóbb megközelítőleg annyi csomó lesz rajta mint egy halászhálón. Ami nem tetszett az a tapintása, ragacsos érzetű. Valamint található a kábelen egy gomb a hívásfogadáshoz és mellette egy mikrofont ami kellő távolságban van a fül és a száj között, kényelmesen használható.

A teszt példány – vagyis inkább hosszú válogatás alapján mindennapi használatra választott termék – fémes színű (ezen kívül kapható feketében is) érzésre és súlyra tényleg fémből készültek ezért a simán műanyag borítású társaihoz képest nehezebbek kézbevéve, de fülben már egyáltalán nem érződik nehéznek, kellemetlennek.

Kapunk tehát 2 db eltérő tónusú cserélhető rezonátort. Jobban kifejtve van egy hosszabb csövünk, amiben található egy fémháló és egy szivacs, ezáltal a magas hangtartományokat megszűri, kvázi lefojtja, viszont a mély tartományok a csövön keresztül egy teltebb markánsabb hangzást kapnak. Ez az akusztikus cső sokkal ideálisabb az átlagos zenehallgatáshoz mint a társa. A classic rock zenék szépen szólnak ki lehet hallani a hangszerek hangját és még így is elég dinamikusak a mélyek. A többi zenei stílushoz is ideális választás, arany középútjával a hangképe terén.

A másik egység szinte nélkülözi a mély tartományt, a kicsivel rövidebb réz színű szűrő teljesen üres belül, ez a „referencia” szűrő, amelyen elhelyeztek egy kis nyílás is, ami azt eredményezte, hogy a mély hangok dinamikája elveszik a magasak viszont sokkal jobban előtérbe kerülnek. Ez a zenehallgatást ellaposítja, nem lesznek elég intenzívek a hangképek, viszont egy tiszta érzésű hangzást kapunk ami ideális a  podcast és hangos könyvek hallgatásához, bár ez a verzió azért hosszú távon fárasztó, éles érzést kelt.

Összegzés

A végső konklúzió tehát egy sokrétűen használható, jól halható és kényelmesen hallgatható, több stílusú hanganyagot a legideálisabban konfigurálható eszközt kapunk. A moduláris, változtatható  felépítéséből adódóan egyéni ízlésnek megfelelően lehet hallgatni a napi muzsika szót. Az Aliexpressen sikerült hozzájutnom 12 $-ért ami kb. 3500 forint volt, ezért az árért ez egy remek füles akarom írni fülesek. A különleges alakíthatóság miatt pedig igazi gyöngyszem és a fém ház külön prénium minőséget kölcsönöz neki.