Kínai férfi karórák – 11 különböző darab tesztje

Még egyetlenegy karórát sem rendeltem Kínából. Soha. Kínai férfi karórák meg pláne nem jártak nálam. Pedig már millió egy kommentet olvastam arról, hogy milyen király órák vannak, pár ezresért sokszor egészen korrekt darabokat kapni. Na, hát most bepótoltam két ember éves rendelését is egyszerre, beszereztem ugyanis 11 különböző férfi karórát. Lévén, hogy nem értek az órákhoz, és így nehéz lenne tesztet írni, elvittem mindet egy óráshoz, mert hát ki tudna jobban véleményt mondani róluk, ha nem ő?

Hajnali 1 környékén nekiálltam guglizni, és a ,,Budapest órás” kifejezésre ezt a boltot dobta ki elsőnek. Gyorsan írtam is egy üzenetet nekik, hogy lenne 11 darab, számukra valószínűleg nevetséges, hulladék, kínai karóra, és pár mondatban kíváncsi lennék rá, hogy mit gondolnak róluk.

Egy apró üzlethelyiségben fogadott Jobaházi Kinga, aki továbbviszi apja órás mesterségét. Azt mondta, hogy elképesztően sok kínai koppincsot visznek be hozzájuk, amik értelemszerűen önmagukban nem is javíthatóak, mert préselt szar a szerkezet bennük, így csak egészben cserélhető. De nyilván itthon senki nem árul ilyesmit, ezért Kínából kellene rendelni, de hát ahhoz meg kinek van türelme. Szóval rengeteg a kínai, és csak amíg ott voltam, 6-7 vásárló volt, annak legalább a fele olcsó kínai vackokat hozott be. Mondom ezt én, 11 olcsó kínai vacakkal.

A tesztelés egyszerű volt, én kérdeztem, ő válaszolt. Az első kérdésem az volt, hogy mi az, ami egy óránál nagyon fontos, amitől ezek közül egy-egy darab jónak, vagy rossznak minősítendő. Elmondása szerint a szíj anyagára kell figyelni, a tok (ház) anyagára és tömegére, a benne lévő szerkezetre és elemre, illetve összegészében a kidolgozottságra. Szépen sorban elkezdtünk végigmenni az órákon. Kinga szétbontotta őket, én pedig szorgalmasan jegyzeteltem és fotóztam. Lássuk, miket rendeltem.

Először is pár alapinformáció a cikkhez. A Miyota szerkezetek már jók, ezeket rakják Casio órákba is, abban különböznek az olcsó, tróger, kínai mechanikáktól, hogy például a fogaskerekek nem műanyagok, hanem fémek és minden alkatrészük cserélhető. Kinga szerint a cikkben szereplő egyik óra sem vízálló, noha többnél is ilyen információ szerepel. Kérdésemre azt mondta, hogy még fürdeni sem vinné el őket, mert bepárásodnak, ha nem a szíj megy tönkre az első alkalom után. További érdekesség, hogy a cikkben szereplő egyetlen automata, azaz önfelhúzó óra a legpontatlanabb az összes közül, mivel egyenként az összes kvarcóra sokkal pontosabb lesz nála.

Sinobi

Gyenge minőségű, préselt, kínai szerkezet van benne csavarok nélkül, ergo csak egészben cserélhető. A szíja természetesen nem bőr, és nem is vízálló, viszont a háza, csatja és az üvege nagyon szépen kidolgozott, ezt külön kiemelte. A számlap szépen megtervezett, itthon egy ilyenért akár 15-20 ezrest is elkérnek (persze valami ismert márka feliratával). Összegészében elég jónak minősítette.

Kínában az ára 5000 forint.

Itt megvásárolható.

Skone

Jó minőségű, Seizaiken elemmel adják, normális japán szerkezet van benne. A szíj természetesen itt sem bőr, hanem valamiféle műanyag bőrutánzat, és a tok jó eséllyel kb. két év után le fog kopni izzadság hatásár például, de legalább a csat szépen kidolgozott.

Az ára kint 2800 forint.

Itt megvásárolható.

Skmei

A hátlapot csavarosnak álcázták, de olcsó, pattintós megoldás valójában. Spiáter anyag, tehát nem rozsdamentes acél tokja van, de jó minőségű a csatja. A hátlapja szerint 30 méterig vízálló, de ez sem vihető fürdeni. A számlap egy kicsit gázabbul kidolgozott, de amikor meghallotta, hogy egy ilyen nem kerül 2400 forintba sem, azt mondta, hogy annyit simán megér még így is, csak nem szabad víz közelébe vinni.

Az ára kint 2360 forint.

Itt megvásárolható.

Soxy

Ez egy kategóriával rosszabb, mint a többi. Az elem és a szerkezet is kínai, ebben van a legolcsóbb szerkezet konkrétan. Nem bőr a szíja, és a ház gyakorlatilag azonnal le fog kopni, de amúgy sincs benne anyag.

Az ára 2240 Ft.

Itt megvásárolható.

Curren 1

Ragasztott kamu cucc a naptármutatója, senki ne dőljön be az ügyesen lőtt marketingfotóknak. Ezzel szemben Miyota szerkezet van benne, és a tokja is korrekt minőségű. A szíj ugyan itt sem bőr, de igényes csatja van. A naptármutatót leszámítja szép darab. De hogy valami ennyire tróger legyen. A nagymutatója konkrétan lötyög. Ide-oda csúszkál, ahogy mozgatom az órát. Kinga szerint vagy a tengely kisebb ott, vagy a mutató furata nagyobb. Egyszerű gyártási hiba. Rémesen gáz.

Az ára 2430 forint.

Itt megvásárolható.

Curren 2

Casio Edifice másolat, azok stílusára hajaz leginkább. Ragasztott kis mutatók, ráadásul a gombok sem csinálnak semmit, csak díszítőelemek. Na ez az, amit igazán gagyinak lehet hívni szerintem. Enek ellenére japán szerkezet van benne, komoly fémszíjjal és remek zárral rendelkezik, de nem rozsdamentes a ház.

Az ára 2320 forint.

Itt megvásárolható.

Curren 3

Ez gyakorlatilag tök ugyanaz, mint az előző. Itt is ragasztott mutatók és kamu gombok, mindent a látszatért. Olyan, mintha kerámiából lenne, de valamiféle festett fémből készült.

Az ára 4500 forint.

Itt megvásárolható.

Curren 4

Hogy ennek mikor tört be az üvege, azt nem tudom, mert egy robbantásos terrormerényletet is túlélő csomagolásban jöttek, és feltűnően látszik, hogy valami hegyes tárgy esett rá meglehetősen nagy erővel, mert konkrétan szarrá törte az egész üveget. A számlap nincs túl igényesen kidolgozva és sajtolt, gagyi, kínai szerkezet van benne. A szíj valami festett/lefújt fém, de amúgy a szíj és a tok is rendben van.

Az ára 4260 forint.

Itt megvásárolható.

Winner

Névtelen, semmitmondó fekete dobozban érkezett egy párnával egyetemben, amire mondjuk nem volt rácsatolva. Ez az egyetlen önfelhúzós óra, és Kinga szerint pár ezerért baromi jó üzlet, ha legalább fél-1 évet kibír. Javítani ezt nem lehet az önfelhúzása miatt, és sokkal több benne a hibalehetőség is, mint egy kvarcórában. Annak ellenére, hogy ez pont egy csontváz óra, azaz látszik a mechanika mindkét oldalról, nincsenek szépen kidolgozva az alkatrészek, de legalább a gumis szíj rendben van. Ha valaki nem tudná, az automata óra azt jelenti, hogy a kezeden hordva, mozgás közben felhúzza saját magát, és 1-2 napig jár így, mielőtt a rugó kiadná magából a szuflát.

Ezt teszteltem vízállóságra, mivel rendesen hordani kezdtem kíváncsiságból. Mondjuk nincs ráírva, hogy vízálló lenne, de sosem tudni, úgyhogy elvittem fürdeni több helyre is, kipróbálni, hogy nem hazudtak-e a kínaiak már megint, hátha véletlenül pont vízálló! Sajnos nem volt az. Forró 10-15 perces zuhany alatt még csak bepárásodik az üveg, viszont a Tisza-tó hatására beszívott pár milliliter vizet, amit kb. egy hétig őrizgetett még magában, mielőtt bepenészedett volna 2 mutatója. Nem hazudtak, tényleg nem vízálló.

Az ára kb. 3500 forint, ennyiért sima üzlet.

Itt megvásárolható.

ASJ

Dobozos Casio utánzat, analóg és digitális, többfunkciós darab. Meglepően jó a szíja és a kialakítása is. Tud stoppert, ébresztést, meg háttérvilágítást, mást nem. Nekem mondjuk a külső gyűrű az üveg mellett kicsit gagyi, nincs normálisan megcsinálva. Ami egy kicsit leverte az ékszíjat, az az volt, hogy fel kellett pattintanom, és valahogy megigazítani benne a belét, hogy normálisan működjön a digitális rész, mert nem akarta folyamatosan kijelezni a dolgokat. Miután összeforgattam rendesen a hátlapon ragasztós részt a belén ragasztós résszel, minden a helyére került, azóta normálisan működik a digitális része is.

Az ára 6860 forint.

Itt megvásárolható.

Naviforce

A szíja és a tokja tök korrekt, ennek végre működik a naptármutatója is, nem kamu. Itt a csavaros hátlapot sem imitálták, valóban az. Ennek van a legjobb szerkezete az itt lévő órák közül, normális japán fajta, és még az elem is minőségi benne. Ilyen szerkentyű van a Casio és Fossil órákban is.

Az ára 3000 forint.

Itt megvásárolható.

Összegzés

Elég vegyes tapasztalatokat szereztem. Én azért jobb dolgokat gondoltam ezekről az órákról, de most is kiderült, hogy azért csodát művelni Kína sem tud, vagy akar minden esetben. Ha egy Top3 listát kellene felállítani az itteni órák közül, akkor az így nézne ki:

1. Naviforce

2. Sinobi

3. Skone

Uff.