Kínai kondenzátor mikrofonok tesztje – Nem ezekkel leszel szinkronszínész

kondenzátor mikrofonok

Gondoltuk, jó lenne valami rendes hangrögzítő eszköz, hogy komolyabb videókat is csinálhassunk. Így hát keresgéltünk egy kicsit, és berendeltünk két darabot, így kerültek hozzám az említett kínai kondenzátor mikrofonok. A várt stúdió minőséget sajnos nem kaptuk meg, de ne szaladjunk ennyire előre.

Kicsomagolás

Két különböző típus érkezett, de elég csak ránézni a dobozra, és nem kérdés, hogy egy tőről fakadnak. A fehér karton csomagolás tökéletesen egyforma a két terméknél, bennük fehér szivacs tartóban ülnek a kiegészítők – amik szintén tökéletesen megegyeznek -, a rendkívül gagyi kínai és angol nyelvű használati utasítás és maguk a mikrofonok.

Az egyetlen különbség köztük a rács színe és alakja, egyébként még kialakításra is megegyeznek. Az összeszerelési minőségük jó, elég komoly tömegük is van, a ház fémből készült. Kiegészítőként egy kissé sorjás asztali állványt, szélfogó szivacsot és egy 2,5 méteres kábelt kapunk. Utóbbinak egyik vége egy normál USB és egy 3,5 mm-es jack dugó, az USB-ről a tápot kapja, a jack pedig értelemszerűen a jelet továbbítja a gép felé. A másik vége a szokásos 3 pólusú XLR csati.

Tesztüzem

A jack dugóról már sejthető, hogy elsősorban PC-hez, laptophoz szánják, abból is nekem a külön mikrofon bemenettel rendelkező példánnyal sikerült csak használnom őket. A kombó jack csatlakozók nem ismerik fel bemenetként, minduntalan ki akarták rá adni a hangot. Ez igaz laptop és telefon esetében is. Egy kombó jack szétválasztó adapterrel szerintem orvosolható lenne a probléma, de ezt nem volt lehetőségem kipróbálni.

A csatlakoztatása elég egyszerű, az USB és a jack bedugása után nincs driver telepítés sem, rögtön használható. A rajta lévő két tekerő gomb a hangerő és a visszhang effekt állítására használható. Tapasztalataim alapján maximum hangerőn már jelentősen torzít, így nem érdemes háromnegyednél tovább feltekerni.

Vegyes érzésekkel álltam neki a hangtesztnek, a gagyi használati utasítás és nem túl prémium tálalás szemben állt a minőséginek tűnő mikrofonnal. Titkon arra számítottam, hogy majd a rádióból ismert kellemes basszussal dübörög a hangom a felvételeken, és öröm lesz visszahallgatni, de sajnos nem ez történt. Sőt, igazából nem vettem észre komolyabb különbséget pl. a telefonom mikrofonjához képest. Látatlanban, a hang alapján azt mondanám, hogy az a profibb rögzítőeszköz. A két mikrofon hangzásban tökéletesen egyforma, semmi különbséget nem vettem észre. Szóval igazából az alapján érdemes választani, hogy valakinek a hegyes, arany színű rács tetszik, vagy a kerek, szürke.

Készítettem hangfelvételeket is mindkét darabbal, illetve vettem fel gitár, klarinét és cselló hangot is, hiszen sokan zene rögzítésére használják az ilyen mikrofonokat. Azt meg kellett állapítanom, hogy alaposan meg kell választani a hangerő beállítást felvétel előtt, mert vagy túl halk lesz, vagy torzít. A háttérzaj mértékét szintén befolyásolja a tekerő gomb állása. De mindentől függetlenül mindig ott van a pimasz zaj, néha erősebben, néha halkabban. Ez látszólag teljesen lutri. A beszédhang minőségén nem éreztem különösebb előrelépést, viszont a hangszerek hangját egész szépen rögzítette. Érdemes a gitár mély húrjainak szép, basszusos rezgését hallgatni.

Összegzés

Igazából én már rá voltam készülve a minőségi változásokra, és vártam a menő, rádiós beszédhangomat, de nem történt túl nagy előrelépés az eddigi felszerelésemhez képest. A telefonom vagy a fényképezőgépem mikrofonja is képes közel ilyen minőségre. Hangszerek hangjának rögzítésére viszont elég jónak bizonyultak, a mélyebb hangokat is szépen fel tudják venni. Ha az árat nézzük, szerintem több, mint 6.000 forint sok ilyen csekély változásért. Tényleg csak zene rögzítésre tudom őket ajánlani, ha nem találunk ilyen áron jobb darabokat.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték