Kemei KM-9151 kézi folttisztító – Működik, de minek?

Kemei KM-9151

A Kemei KM-9151 folttisztítót már a webshopban megpillantva tudtam, hogy muszáj lesz kipróbálni. Nem is véletlenül, ha ez működik, akkor hatalmas dobás, de nekem volt egy olyan érzésem, hogy nem úgy fog funkcionálni, mint a leírásban vagy akárcsak a mesékben. Szerintem nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ez a tipikusan semmi értelme kütyük közé sorolható. Fura cucc, most akciósan 3.000 forintért.

Kicsomagolás

Már-már majdnem ízlésesnek mondható doboza van a terméknek, de valahogy mégsem megfogó. Már ez is kissé filléres hatású, és ilyenkor fogalmazódnak meg az emberben az első előítéletek is. Bevallom, sosem bíztam e hordozható folttisztító hatékony működésében. Ennek ellenére, az egy kicsit újra bizakodással töltött el, hogy a csomagolás oldalán nyolc nyelven is rajta van 1-2 mondatban a magyarázat, hogy mit tud a gép. A hátulján még egy képes használati utasítás is van, ami pontról pontra végigvezet minket a használaton minimális angol mondatokkal megtámogatva.

Belül egy műanyag tartóban a mini mosógép (vagy mi) volt, azon kívül csak használati utasítást kapunk kínai és angol nyelven, meg egy négyszögletes szivacsot, amit elsőre nem tudtam hova tenni. A papírokat elolvasva kisilabizáltam, hogy azt kell majd a tisztítandó ruha alá helyezni.

Nem sok tartozék, az is elég puritán módon becsomagolva. Ezek voltak az első meglátásaim, de még abszolút meggyőzhetőnek éreztem magam.

A hosszúkás masina egyébként elég rendben össze van rakva. Ennyi pénzért tökéletes az összeszerelés, minden passzol mindenhova, ezek alapján még jó is lehetne a kütyü. Még egy márkajelzés is hirdeti a hovatartozását az oldalán.

Tesztüzem

A gép hátulján, egy kis fiókba kell behelyezni a 3 darab AAA elemet, ami->amik nálam tölthető darabok voltak. A használati utasítás alapján haladtam, és eszerint eljárva lecsavartam a felső védőkupakot. Maga a fej, amivel tisztítani fog, az kivehető. Szét kell csavarni és meg kell tölteni a kis tartályt vízzel. Ezek után vissza kell helyezni a testbe és elkezdeni a tisztítást. A foltra kell nyomni az eszközt, ezt segíti a fejet védő kis burok, ami távtartóként funkciónál, tehát ennek az anyagon való felütközéséig kell odanyomni. Az elemtartó mellett van a bekapcsológomb, melynek megnyomásakor a fej ki-be mozog és ezzel hivatott tisztítani. Tehát konkrétan annyi, hogy ütögeti az anyagot és közben meg egy kis víz szivárog ki belőle. Nem kételkedek benne, hogy aki olvassa ezt a cikket, hasonlóan szkeptikus ezzel az eszközzel szemben, mint én voltam.

De persze valódi próba nélkül mit sem érne a teszt, ezért két féle folton megmérettetett a cucc. Az első egy teljesen sztenderd paprika ízesítő (ha úgy tetszik erős pista), a második a valamivel talán nagyobb kihívás borecet. A borecet nagyon hasonló a vörösborhoz, így megfelelőnek találtam a próbára. Tegye fel a kezét az, aki sosem itta le magát vagy öntött ki a terítőre egy kis bikavért vagy kékfrankost. Na ugye?

Az útmutatás szerint, a folt alá helyeztem a szivacsdarabot, megtöltöttem vízzel a tartályt és el is kezdtem a tisztítást. Kis mozdulatokkal haladtam előre, míg a masina kitartóan püfölte az anyagot. Dolgozás közben feltűnt, hogy ezzel a mozgással egy kissé nyújtom a ruhát, de sajnos nem tudtam máshogy megoldani, ez ilyen. Első próbálkozásra a paprikakrémet leginkább csak szétdörzsölte egy sokkal nagyobb felületen. Nem nevezném igazi sikernek. A borecettel viszont még ennyire sem tudott megbirkózni. Képeken nagyobb sikernek tűnik, de szemmel nézve azért közel sem volt jó a helyzet.

A leírásban szerepel még, hogy előtte a felületet nem árt kis mosószerrel megkínálni. Nosza rajta, ment is a következő próbálkozás, most már mosószappannal megtámogatva. Végülis hatott. Nem lett tökéletes, kicsit még látszik, gyengén kinyúlt az anyag, de inkább nincs ott a folt, mint van. A kérdés az, hogy ezt most sikernek vegyem vagy sem. Szerintem nem az. Hiszem, hogy kézzel gyorsabban és szebben ki tudom szedni ugyanazt a foltot miközben tökéletesen tudok figyelni a ruhára is, nehogy kárt tegyek benne.

Ritkák azok az élethelyzetek, mikor van vizünk, van mosószerünk, de kezünk az nincs a tisztításhoz. Pláne hogy a gép használatához is kell kéz. Lényeg a lényeg, hogy végülis működik (nagyjából), de minek?

Összegzés

Most akciósan 3.000 forint a Kemei terméke, ami még így sem olcsó, többet meg pláne nem adnék érte. Elég fölösleges az eszköz mert kézzel szebb, jobb munkát lehet végezni. Egyszeri szórakozásnak jópofa volt, de nem tudok neki egy olyan szituációt se, ahol ténylegesen létjogosultsága lenne. Sajnos azt kell mondjam, hogy egész egyszerűen nem éri meg beruházni rá.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték