JJRC H31 drón teszt – Törhetetlen és vízálló drón 9000 forintért

Az elmúlt hosszú idő talán legjobb üzletét találtam meg. Ha nem is érdemli meg az első helyet, akkor a másodikat egészen biztosan. Bár nem tudom, mi kerülhetne még ez elé. Alapáron 32 dollárért (~9200 forint) megvásárolható, ez a drón, amivel eddig messze a legjobb volt repülni, 50 centiméter mélységig vízálló, és még meg is taposhatod, akkor is működni fog. Best-buy termék következik!

Amikor nagyjából egy hónappal ezelőtt megláttam egy hirdetésben, továbblapoztam, mondván, hogy ez megint csak valami hülyeség. Kiírják a címbe, hogy vízálló, aztán a leírásban ott szerepel piros betűkkel, hogy ha ráhúzol 5 darab 180 literes kukászsákot, meg előtte lefóliázod az egészet, akkor vízálló, csak közben nem lehet játszani vele.

Hatalmas tévedés volt a részemről, ugyanis a drón valóban alig több, mint 9000 forint, valóban vízálló, és valóban iszonyat jól megy. Ezt az infót Jackal-től kaptam meg, aki már írt róla korábban, szóval megvettem én is, mert hát egy ilyet látni kell.

Dobozka

Egy tök átlagos karton dobozban érkezett, ami nem is volt rendesen becsukva, mert valahogy szarul volt összerakva, de a termék teljes védelmet élvezett belül. Két részre osztva jöttek a dolgok, felül a gép, benne az akksi, alul pedig a lapátvédők, a lábak, a pótlapátok, pótcsavarok, csavarhúzó, a nagyon picike USB töltő, egy napszemüveg, meg a távirányító, ami 4 darab AA elemmel működik. A zöld színű gép nekem nem igazán tetszett, és bár ez sem nevezhető a legszebb gépnek, amivel eddig találkoztam, a fehér verzió szerintem tökre rendben van. Olyan kis sportos.

Mondanom sem kell, hogy az anyaghasználat gyenge. Nem szar, csak gyenge minőségű műanyagokat használtak, ennek ellenére mégsem mondható törékenynek. Van az a fajta olcsó műanyag, ami azért hajlik törés helyett, mert annyira olcsó, hogy arra sem jó, hogy rendesen eltörjön.

Küllemre nálam simán átment a vizsgán, és még a rakás tartozéknak is örültem. A távirányítója kényelmes, jó fogást biztosít és nem volt gondom a használatával sem. Ehhez szerencsére csak 4 darab AA elem kellett, nem úgy, mint az XK X251-hez, ami 6-ot igényelt.

Tesztüzem

Nem gondoltuk túl a dolgot: kellemesen szellős időben kivittük egy parkba, ahol pont annyi nyugdíjas lakott, amennyire nekünk szükségünk volt ehhez rettentően veszélyes és huligán jellegű tevékenységhez. Adjunk egy percet, hogy leüljön ez a mondat, és azok a nyugdíjas olvasók is értékelni tudják, akik netalántán nem jelentik fel a drónt reptető embereket. Bezzeg régen.

Na, szóval kivittük a parkba, kicsit körbefotóztam, aztán adj neki. A távirányító bal vállán lehet váltani az intenzitáson, én rögtön 3. fokozatra kapcsoltam, mivel a légmozgás ezt kívánta meg az igazán élvezetes játékhoz. A jobb vállon található a 360°-os flip gomb, egészen sebesen fordult mindenféle irányba, amit parancsoltunk neki.

Az rögtön az elején kiderült, hogy ez nem olyan borzasztóan mozgékony, mint az XK X251 volt, de gondoljunk csak arra, hogy az 30.000 forintba is kerül. Ennek ellenére azt állapítottam meg, hogy messzemenően ezt volt a legkellemesebb irányítanom. Olyan szépen, egyenletesen repült, mint egyik másik sem. A többivel összehasonlítva az a különbség, hogy míg azoknak a mozgása sokkal nyersebb volt, ennek abszolút kiegyensúlyozott, és könnyen kezelhető.

Sajnos a gyári, 400mAh-s akksival csak 10-12 perc körüli időt futottunk (én mindig olyan laikus módjára kezelem a drónokat, hogy dupla gyári időt repülnek), de többet vásárolva belőlük, vagy nagyobb kapacitásút beszerezve jelentősen kitolható a játékidő. Így nézett ki a repülésünk:

Sajnos arra nem volt időm, hogy megfelelően elérhető és látványos helyet keressek neki, ahol le tudom videózni, ahogy behajítom a vízbe, lenyomom, ott hagyom pár percig, aztán kirepülök, úgyhogy ezúttal más videójával ékeskedek. Érdemes végignézni, mert látványosan megtapossák benne, szándékosan nekirepülnek kőfelületnek, lezuhannak vele, vízbe teszik 10 percre, aztán kiemelve 360° fordulatokat nyomatnak, 90°-ban meghajlítják a lapátok végeit, aztán levágnak belőlük, majd tovább repülnek, és más válogatott módszerekkel kínozzák:

Én csak annyit tudtam megtenni, hogy vizet engedtem a kádba, és abba nyomkodtam bőszen, aztán kiemeléskor ugyanúgy működött, mint előtte. Így néz ki a valóságban, képeken:

Konklúzsön

Ha valami, hát ez ellenálló. Ha eddig azért nem mertél drónt venni, mert drágák, és úgyis összetöröd, ettől jobb megoldásra gondolni sem tudok. Lezuhanhatsz vele, szájába veheti a kutya, ráléphet a gyereked, leöntheti kakaóval, belerepülhetsz a vízbe, lehányhatod, felgyújthatod a propellereket, akkor is tovább fog repülni. Ha mégis lenne valami baja, akkor meg ott vannak a pótlapátok, felcsavarozod, és lehet újra kínozni.

Az átlag magyar ember a fentiek alapján azt mondaná tippre, hogy biztosan százezres gépről van szó. Csalódni fogtok, ingyenes szállítás mellett 32 dolcsi az alapára, ami kb. 9200 forint. Csalódjunk mindig így. Ettől jobb ár/érték arányú terméket perpillanat nem tudok mondani. Vegyétek, vigyétek!

Itt vettem >>