JJRC JJPRO X1G olvasói teszt

Írta: Gábor

Az adott modellt a Gearbest jóvoltából kaptam, hogy leteszteljem.

 

Csomagolás

Maga a drón egy kartondobozban érkezik, amit kinyitva megkapjuk a csomag tartalmát. A belső csomagolás egészen jól kivitelezett, mivel maga a drón egy direkt erre a célra kivágott átlátszó műanyagban jön felszerelt légcsavarokkal, amit  tökéletesen véd. Ez igaz az alatta lévő kiegészítőkre is. A doboz elején az ígért specifikációkat és az alja kivételével márkajelzéseket találunk. Az alsó részen pedig technikai adatokat (motor átmérő stb.) illetve többnyelvű biztonsági figyelmeztetést… Maga a gépezet két féle színben van árusítva, piros illetve kék ez pedig az első lapátok színében merül ki.

Csomag tartalma: maga a drón, távírányító, monitor és antenna hozzá illetve távra szerelhető képernyő tartó, kamera és vevőegység, 4 darab extra légcsavar és a motor sapkák lazitásához-meghúzásához való műanyag kar, 2 darab láb és 4 darab légcsavar védő ahhoz egy csavarhúzó és hozzávaló csavarok és nem utolsó sorban egy töltő, a quadcopter és egy másik a monitorhoz.

 

Külső

A drón váza szénszálas műanyagból készült, bár nálam ebben az esetben tapintásra nagyon emlékeztetett inkább valami csiszolt felületű festett műanyagra, de ha valóban karbon akkor az majd meglátszik a strapabírásán. Felülnézetből még  ami érdekes lehet az az ,hogy látunk ott egy antennát, ami GPS torony feltételezésére ad okot, de sajnos az csak egy darab műanyag semmi több illetve egy iránymutató nyíl jelzi a drón elejét. Két oldalról nézve semmi különleges  előlnézetből pedig a kamera maga a feltűnő dolog. Hátulról nézve láthatjuk az akkumulátor nyílását illetve annak záró ajtaját és az alulról kikandikáló vevő egység antennáját. Ha pedig alulról nézzünk a gépre akkor olyan érzésünk lehet, hogy minden bevan zsúfolva néhány cm hosszúságú helyre egy felfüggesztett kamera annak a hátában a vezérlő, amiből egy vezeték megy egészen a gép elejére, hogy csatlakozzon az alaplapi kamera kivezetésre. A karoknál nagyjából középen és a motrok végénél található egy egy LED, ahol elején piros szinű hátul pedig fehéren világit.

Szétszerelés.

A drón belsejéhez való jutáshoz szükséges az, hogy eltávolitsuk a 16 csavart. Két részre szedés után elénk tárul a belső rész, ami nem igazán nagy durranás. Egy középen lefogatott alaplap, amelyen 4 kivezetés található egyenként a motoroknak illetve csatlakoztatva a vevő. Sajnos a nevéből adódóan itt is kap értelmet a kényesség, mivel az én esetemben a drón szétszedése után az alaplap egyik motor kivezetése nem müködött megfelelően, mivel nagyobb terhelésre a motor akadt igy ez a modell már müködésképtelen lett, amit csak egy alaplapcsere tudott orvosolni. Az aksi kivezetése egy általános JST.

 

Motorok…

A motorokat véve JJRC t márkát kapunk, ami technikai paramétereit tekintve 2280 KV-t írnak róla és az egész, mint versenydrón van eladva, ami tesztelés után azt az érzést keltette bennem, hogy ez az érték hamis, mivel a reagálás sem volt olyan gyors, mint tegyük fel egy ZMR 250 esetében, bár figyelembe kell vennünk az akkumulátor feszültségét is, ami ebben az esetben csak két cellás és igy csak 8,4 V névleges feszültséget képes biztositani. Az energiát ennél a drónnál egy 1300 mAh 2 cellás LiPo biztosítja.

 

Kamera és vevő.

Kamerából egy 720 p nagy látószögü egységet kapunk, amely merev, de mozgatható nagyjából olyan 60 fokban, rögzítés illetően csak egy sínbe csúszik be a gép testén. A képet illetve nagyban hiányzik a gimbal jelenléte illetve az optikai stabilizálás, mivel a felvett kép érezhetően remeg illetve néhol kockás is, és nem árt figyelni arra is, hogy a lencsék megfelelően mértékben legyenek betekerve , mivel felléphet egyfajta zöldülés is a képen, de az csak akkor fenyeget minket, ha esetlegesen szétszedtük vagy az elülső lencse tartó csavar meglazulna.Összeségében egészen elfogadható, kisebb mértékü lábemeléssel akár egy akció kamera is felférne a gépre.

Vevőt illetően egy nyolc csatornásat kapunk. Rajta egy gombbal amelyekkel válthatunk az ezek között illetve egy antenna kimenttel a hozzá tartozó antennához és a jobb vétel miatt. A hűtést egy kisebb hütőborda biztositja, ami elégségesnek tekinthető figyelembe véve még a légáramlást is.

 

Távirányitó

Ami a távirányitót illeti nem kell számitanunk semmiféle különlegességre csak a szokásos beállitásokra (360 fokos forgás, reagálások gyorsasága stb.) illetve hátul találunk két darab dísz gombot, ami nem reagál semmire. Összeszerelés alapján egy nem annyira jól összeszerelt modellel van dolgunk, mivel nagyobb nyomásra recseg ropog és okvetlenül is reagálnak ezek a gombok ilyen esetben. Tápellátást 4 darab AA 1,5 V-os elem biztosítja. Előlapot levéve a szokásos szabvány dolgokkal találjuk szembe magunkat, ami a két vezérlő joystick illetve a többi vezérlő gomb. Viszont a jó hír az, hogy végre a vezérlő oldalán is kapunk erősitő egységet, nemcsak egy vezeték van beforrasztva az alaplap részébe illetve végre ki is van vezetve az antenna vezetéke a műanyag elülső antennába.

Monitor

Monitorként egy 4,3 colos képernyő kapunk. Beállításokat tekintve nem kapunk sokat csupán nyelvet (ahol nincs magyar, de 2 fajta kinai igen), contrasztot,fényerőt illetve megtekinthetjük a microsdre rögzitett adatokat. Sajnos az alulméretezett aksi miatt (400 mAh es 3,7 V) nem fogunk tudni többet repülni, mint 15 percet, ami lehangoló, mivel egészen nyugodtan mehetett volna több is bele. Formatervezését tekintve belül is rendben van minden, bár egy antenna kimenet még ráfért volna a dologra. Az élő adások minőségével 480 p re tippelnék,ami csak párszáz méterre elég megfelelő környezetben. A hozzá kapott képernyő rogzitővel pedig felilleszthető a távirányitó antenna részére. Ami a késést illeti a legtöbb amit regiszráltam szemre az olyan 3 másodperc lehetett. Ami még érdekes volt számomra az az, hogy az élő kép függőleges volt.

Kiegészitők: A hozzá tartozó lábak egyszerűen nélkülözhetetlenek a repüléshez, mivel a kamera és a vevő is kilóg jócskán a drón alól, sőt még a mostaninál sem ártana egy kicsitvel nagyobb csak a védelem érdekében például egy durvább landolás következtében. A légcsavar védők sem az utolsók, de véleményem szerint ennél a gépnél már értelmetlen, mivel rontja a hatásfokát mivel további plusz súly az egyébként sem nehéz gépre és hajlamos is beakadni  egy figyelmetlen pillanatban. Légcsavarokból 8 at kapunk, 4 darab pirosat és 4 darab feketét melyekkel szintén az irányt akarják jobban kivehetővé tenni. Anyaghasználatát véve eléggé massziv műanyaggal van dolgunk, ami az első ütközésnél még nem fog atomjaira törni csak legfeljebb meghajlik, de még igyis használható marad, vállalkozó kedvűek próbálgathatják úgyis. Méretre 5 colos propellert kapunk, ami gyakran használt a racer gépeknél.

 

Összegzés és tesztrepülés.

A drónt motorjait beizzítani az első vezérlő joystick jobb oldalra való húzásával tudjuk, természetesen csak a megfelelő kapcsolat után, amit az első joystick fel és le mozgatásával és ennek sikerességét két darab szagatott hangjelzés jelzi. A drónt felemelkedve mondhatni stabil, bár egy barométer legalább szükséges lenne, hogy hozzávetőlegesen tudjon pozicionálni minimum. A különböző reagálási fokozatok egészen jók, kezdve a könnyűtől, aminél a gyakorlotabbak érezhetik, hogy eléggé lomha a közepenél már jó gyakorlási lehetőséget nyújt és a legerősebbnél már eléggé hamar el tudja veszteni az egyensúlyát illetve  fékezni sem olyan egyszerű már ilyenkor, bár egy összerakott racer sebességéhez nem ér fel még így sem. A 3D forgásnál lényegében nem volt gond, csupán igyekeznünk kell elérni egy megfelelő magasságot olyan 20 m elég is lesz, mivel a forgásnál elvesztett súlypont miatt a drón remeg és képes akár 10 m is süllyedni, ami akár törés is vezethet, amennyiben nem nyomjuk fel tökig a gázt, de ez nem minden esetben történt meg betudható a gyenge akkumulátornak is akár. A kép hatótávja  mezőn nagyjából olyan 300 m volt, ami egészen tiszteletre méltó, mivel GPS hiányában, aki nem szeretné keresgélni a drónját túl sokat nem fog úgysem messzebb repülni evvel a modellel, de viszont az irányítása még simán bírta volna, tehát a kamera csere javasolt egy akciókamerára szerintem…Ami az üzemidőt illeti valahogy nem hozta azt a 15 percet, amit irnak, mint kellene, de mivel nem stoppoltam így pontosan nem tudom,de az az érzésem nem volt meg a 10 perc sem egészen, amennyiben nagyon hajtuk. Az irányitás végig tökéletes volt semmiféle probléma, ami a késletett átvitelt illette volna.

Maga a drón nem annyira rossz munka egészen szerethető kis alkotás kényességére ellenére is, de viszont egészen biztosan ütősebbre sikerült volna, ha 3 cellás akksit és motorokat használnak, csupán néhány cm-rel lett volna nagyobb minden esetben, ami szerintem belefért volna nem beszélve a nagyobb erőről amit produkálni tudott volna. Ami még a drónt illeti és az anyaghasználat az alsóbb részeken is lehetett volna a tetején alkalmazott  szénszálas műanyag, mivel egy ütésnél nem vagyok biztos benne, hogy nem-e fog elrepedni , nem is beszélve a motorok három csavaros felfogatási megoldásáról. Ami pedig az alaplapi problémát illeti bízom benne, hogy csak egyedi problémáról van szó, nem mondhatni szériahibának, mint az előző modellt illetően, ahol kísértetiesen sokat előjött ez az adott hiba ( az elektrosztatika sem kizárható ok…).Ami még elvárható lett volna szerintem az a jobb műanyag használata a távnál illetve nagyobb aksi és antenna kivezetés a monitoron a jobb vétel érdekében. Összeségében jó vétel lehet ennyiért, bár lehetséges, hogy hibás modellbe futunk, de számomra ezt azonnal cserélte a gearbest…

Itt megvásárolható >>