JJRC H36 teszt – Egy rookie drónozik

Valószínűleg többetek találkozott már a JJRC  termékével valamelyik kínai cég hírlevelében, hiszen 3 hetente leakciózzák az apró, belépőkategóriás drónt. És mivel én eddig még nem próbáltam semmilyen repülő járgányt, így kategóriájának megfelelő teszterre akadt bennem. A JJRC H36 2-3.000 Ft között beszerezhető, és a cikk végére kiderül, miért is kiváló játék felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

A JJRC H36 kicsomagolása

Közepes, férfiarasz méretű kék-fehér dobozban érkezett hozzám a ketyere, az elején megnevettető, felhők feletti render képen díszeleg közel 1:1-es méretarányban a termék. A csomagolás nem kiemelkedő, de szidalmat se érdemel, egyszerűen csak olyan, mintha egy hazai bolt polcairól választottunk volna egy játékot.

 

Felnyitva a ,,szelencét” emeleteságy-szerűen lettek csoportosítva a kiegészítők és a fődarab, az utóbbi egyből tetején kapott helyett. A szállítást túlélte, egyszerű, és mégis jól működő informatív tokozás, részemről jár a piros pont.

Alul pedig a szokásos apróságok találhatóak meg, pótpropellerek, USB töltőadapter, valamint egy leírás, amit kivételesen átforgattam többször is, hogy végére megragadjon a fejemben az egyes extra funkciógombok elhelyezkedése a távirányítón. Aztán az akkumulátor csurig töltése után neki is lehet esni az első magasröptű élmények beszerzésének.

 

A JJRC H36 tesztüzeme

Az elektronikában nem építettek holmi egyszerű ki-bekapcsoló gombot, így a drón életre keltéséhez csupán csatlakoztatni kell az aksi kábelt a kézre-eső foglalatba, ekkor elkezd kék-piros színben villog, akárcsak a rendőrautó. Persze lesz majd úgy, hogy hálát adunk a villogásáért, például, amikor a szomszéd kertjében kell megtalálni az elveszett 9,5 cm-es játékot. A távirányítón az első csodamozdulat a párosítást előidéző gázkar föl-le mozgatás, ezzel válik teljessé a szimbiózis, s már vár is a levegő.

 

Érdemes nagyobb belmagassággal rendelkező helyen elkezdeni az ismerkedést az egész repülés dologgal, mert persze tudom, hogy óvatosan adod neki először a gázt (ahogy én is), de előbb utóbb úgyis túltolod majd, akkor csattan a mennyezeten, ekkor megijedsz, visszarántod, és máris koppan a padlón is. Amúgy nagy szerencséje a mai játékoknak, hogy léteznek már viszonylag szívós, és rugalmas műanyagok, így jól bírja az ütközéseket ez a JJRC H36 drón is, persze nem megsemmisíthetetlen.

 

Első körben a balra-jobbra, és előre-hátra repülést gyakoroltam be, miközben a szinttartást is én végeztem, mert nincs a szerkentyűben barométer vagy GPS alapú magasság tartás, tehát a propellerek fordulatszámán múlik csak a magasság, faék egyszerű, és mégis jó móka. Második lépésként nagymellénnyel kültéren tettem próbára a képességeit, alig érezhető légmozgás mellett is 4-6 m magasságban már úgy vitte a szél, mint a falevelet, szerencse, amíg udvaron belül sikerül újra landolni vele. Talán nyári fülledtségben jobban használható kint, de addig inkább csak alacsonyabb magasságokig javallott, feltéve, ha nem akarsz túl gyakran a szomszédnál drónt keresni.

Amennyi idő alatt idáig eljutottál a cikkben, körülbelül ennyi ideig (5 perc) tartott az első próbakör. Szomorú? Szerintem annyira nem, egy 150 mAh-s akkutól nem lehet Paks 2 teljesítményt várni. Hozzá tudnék szokni a 15 perces repülési időhöz is, csak amikor 20 g körüli a játék menetre kész súlya, akkor nem passzol hozzá a bika 18650-es aksi. Valamint tölteni a gyárilag mellé adott csatlakozóval sem egy nagy élmény, kissé kontakthibás is volt a mi általunk kapott egység, valamint nekem sehogy sem pumpálta fel menetkészre a ,,tankot” 2 óra alatt. Ekkor nyúltam egy filléres Li-itokala töltő után (kupon:LiitoK100), és kis házibarkács árán jelentősen csökkent a töltési idő. Így már nekem elfogadható az 5 perc repülés és 15 perc pihenés egyenlet.

Jó estét KedvesSzomszéd! Egy 10 cm-es drónt keresek, mert elfújta a szél, nem tetszett látni?

Épphogy pár szót megérdemelnek az extra funkciók is, van headless mode és one-key return, amelyek alig értékelhetően (ha) működnek, ilyen téren ne várjunk csodát 2.000 forintért. És a rádiójel alapján történő hazatalálás is kétséges technológiailag, viszont a dedikált sebesség váltó kapcsoló, amivel a vadóckodáshoz átkapcsolhatjuk a szerkentyűt egy pörgősebb fokozatba, már érdekesebb. A ,,fun-factor”-t adó flippek is benne vannak a pakliban, haverok meg majd néznek, hogy ezt te meg mikor tanultad. Működése egyszerű, a funkciógomb plusz egy irány meghatározása a ,,kormány” joystickkel, és máris rendkívül látványosakat fog bukfencezni az apróság.

Szeretném pár szóban összefoglalni a szerkezet ütközésállóságát, úgy megközelítőleg 60 ütközés után. Nem egy hímes tojással van dolgunk, nekimész vele a falnak, -kérdezem: és ? – nem fog ettől összetörni. Pici vízpermettel, ha összeismerkedik a H36, akkor se kap kékhalált, és a földre-pottyanás sem okoz neki lelki katasztrófát. A fentiek miatt szívemből ajánlom a quadrokopterek világával épphogy csak ismerkedők számára, ezt a zsebre vágható, és mégis nagyszerű játékot.

Összegzés

2.500- 3.000 forintért egy korrektül működő távirányítós drónt kaphatunk, azért mondom, hogy távirányítós drón, mert ez olyan mint egy távirányítós autó, csak repül. Nem tud kávés bögrét szállítani, és GoPro felvételeket csinálni, de bevezet a drónozás világába, és ha mégse tetszik a dolog, akkor mit lehet bukni? Egy szolid pénteki iszogatás költségvetését. Én jól szórakoztam az apró quadrokopterrel, szerintem egy látványos kék színűt bevásárolok majd. A Gearbest Furibee F36 nevű terméke a matricáját kivéve teljesen megegyezik a JJRC gyártmányával, így egy akció alkalmával az is megér egy misét.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték