Jimmy GY101 elektromos ruhaszárító teszt – Túrázós, menedzseres

Jimmy GY101

A Jimmy GY101 elektromos ruhaszárító egy szűk piaci rést hivatott betölteni. Valójában egy olyan vállfáról van szó, amely meleg levegőt pumpál különböző ruhadarabokba, amivel felgyorsítja a száradást. Eláztál túra közben és nincs több felsőd? Gyorsan kellene a tárgyalásra egy ing, de még nedvesek a ruhák? Bepállik a póló a ruhaszárítón és kellemetlen lesz a szaga? Ezek tipikusan azok az élethelyzetek, amelyekre a 10.300 Ft-ba kerülő Jimmy GY101-et kitalálták.

Kell-e nekünk a Jimmy GY101 ruhaszárító?

Az a kérdés motoszkált bennem végig a teszt alatt, hogy vajon ennek a berendezésnek milyen felhasználási területei vannak? Biztosan mindenki járt már úgy, hogy egy régebbi pólóját felvette, aminek remek illata volt, mindaddig, amíg kicsit meg nem izzadt vagy esni nem kezdett az eső. Ekkor előtört belőle a rettenetes “ázott kutyaszag” és bár nem mi vagyunk büdösek, mégis vér ciki bárhová is menni benne.

Ez különösen akkor izgalmas, ha valamilyen rendezvényen vagyunk és emiatt a helyszínt sem tudjuk elhagyni. Vajon ha rendelkeztem volna egy Jimmy GY101 ruhaszárítóval, hány pólót tudtam volna megmenteni az enyészettől? Biztosan sokat, mert már nem egyszer vágtam ki ruhadarabomat emiatt a kukába. Ugyanez igaz akkor is, amikor egy több napos túrán/síelésen vizes lesz a cuccom és nem tudok hazaugrani egy váltás ruháért, vagy ha késésben vagyok, és még mindig nem száradt meg az a fránya ing. Ebben a kategóriában szerintem a leghasznosabb berendezések a cipőszárítók, amelyeket tényleg remekül lehet használni.

A fentieken gondolkodva örömmel bontottam ki az alkalmatosságot, majd összerakás után dobáltam rá a frissen mosott ruháimat. A szerkezet közepén helyezkedik el egy fűtőszál és egy ventilátor, ami a testben kialakított csövekben fújja szét háromfelé a levegőt. A vállfa minta aljára akaszthatunk 6 db csipeszt is, ide jönnek a zoknik, illetve minden olyasmi, amit fel tudunk lógatni szárítási célból.

Szemből egy szem gomb felel a vezérlésért, amivel túl sok dologra nem vehetjük rá a Jimmy GY101-et. Vagy meleg vagy hideg levegőt fúj, esetleg nem csinál semmit, tehát egy újabb elemmel bővült a faék-vasgolyó bonyolultságú eszközök halmaza. Bár a Jimmy kimondatlanul is a Xiaomi hátszelét élvezi, inkább a budget termékek vonalába tartozik a Deerma márkával együtt, így a minőségtől nem ájultam el, de a megfelelő működéshez sem kell titánból gyártott szerkezet, helyette az okos kiegészítők a fontosak. Ilyen például a hordszütyő, ahová bedobálhatjuk a részegységeket, így nagyon úgy fest a helyzet, hogy a gyártó is utazáshoz tervezte a terméket.

Használható-e a Jimmy GY101 ruhaszárító a gyakorlatban?

A felhasználáson nem kellett túl sokat gondolkodnom, megpróbáltam mindenféle vizes ruhát ráaggatni, amit lehetett. Az gyorsan kiderült, mi az, amivel nem tud mit kezdeni a szerkezet. A vastag farmeranyag, a bélelt kabátok, illetve általánosságban minden ruhadarab “no go” zóna, ami kicsit is nehezebb, mint egy “T-shirt”, azt egyszerűen a termék nem képes kellő sebességgel felmelegíteni.

A pólókkal, ingekkel és a zoknikkal viszont kezdhetünk valamit, valójában a gyártó által adott 6 db csipesz is ebbe az irányba terel, úgyhogy meg is szórtam a Jimmy GY101-et fél tucattal. A gond viszont az, hogy a két oldalsó csatornán át egyszerűen nem érkezik elég meleg levegő a lábon viselhető ruhadarabok megszárításához. Egy kicsit teleshopos feeling fogott el, és a szuper melegítő berendezések jutottak eszembe, amelyek 50 W felvett teljesítményből a fizikát meghazudtolva 8000 W-nyit képesek leadni és befűteni egy komplett házat.

Ezt “sajnos” a Jimmy GY101 sem tudja, így 1 óra múlva sem voltak a zoknik szárazak. Szóval mindenkinek marad a radiátoros megoldás, kivéve persze, ha a lakásépítésnél a padlófűtés rubrikát ikszelték be. Egy dolog még utólag eszembe jutott: ha egy másik ruhadarabot húzunk felülről a zoknikra, akkor a levegő bent marad és ez talán segít jobb eredményt elérni.

Ahol viszont elemében volt, azok a pólók. A szokásos 7-8 órás száradás helyett 60 perc alatt lerendezett egyet, ami teljesen vállalható eredmény. Az egy más kérdés, hogy ki akarja cserélgetni rajta a ruhadarabjait, tehát tömeges használatra nem alkalmas a kütyü. Az ingekkel ugyanaz volt a helyzet, mint a pólókkal, a száradási idő itt is durván 1 óra. Sajnos a folyadékmentesítés nem teljesen egyenletes, felül teljesen száraz, már-már forró lesz az anyag, míg alul minimálisan nedves marad, de teljes mértékben viselhető és a vasalás ezen is segít.

Többször voltam már olyan élethelyzetben, amikor a gyakorlatban is tudtam volna alkalmazni a berendezést, hiszen túrázom és síelek is, és mindkettő tevékenység pont olyan, ami a sz*rrá ázás esélyével “kecsegtet”. Hányszor jött volna jól egy ilyen szerkezet a kulcsos házban, amikor kifogytam a cuccaimból. Akiknél még el tudom képzelni a Jimmy GY101 létjogosultságát a fentieken túl, az a menedzserek és utazó ügynökök kasztja, akik kevés ruhával mozognak nagy távolságokat, és így például az ingeket is gyorsan kell cserélni.

Összegzés

A Jimmy GY101 tipikusan az a rétegtermék, ami nem fog mindenkinek kelleni, de akinek igen, annak nagyon. Sajnos nem minden ruhadarabhoz elég a teljesítménye, de a pólók és ingek megszárításához remekül használható. A kérdés az, hogy hány ügynöknek, menedzsernek és túrázónak fog majd eszébe jutnia, hogy ezt a terméket magával vigye.

Ebben a sajátos helyzetben nem adhatok többet 7/10-es értékelésnél, de ez nem a termék rossz működése miatt ennyi, hanem azért, mert egy 10.300 Ft-os műszaki eszközről van szó, ami a ruhatárunk egy részét képes csak megszárítani. Aki viszont tényleg a reggeli kapkodásban emeli le a még nedves ingét a szárítókötélről, annak ez egy “must have” termék lesz.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány