iLife X5 robotporszívó teszt – A legyőzhetetlen

34.500 forint EU raktárból, porszívóz, felmos, és nem hagy maga után semmit. Mi az? Ez bizony az iLife X5 robotporszívó! Azt hittem a Blitzwolf ajánlata után, hogy ez valami katasztrofálisan rossz darab lesz, de csak kaparom az állam a földről.

Bontogatás

Az első benyomások azért voltak kevésbé pozitívak a Blitzwolfénál, mert a doboz is kisebb, kevésbé színes, egy tojástartón kapott helyet az eszköz, és úgy en bloc olcsóbbnak tűnik. Mármint persze, fele annyiba is került, de a csomagolási élményt akkor is nagyban befolyásolja a doboz dizájnja, és a csomagolóanyagok minősége, ha a felhasználó arról nem is tud. Ezek alapján azt vártam, hogy fele annyi tartozék is lesz hozzá, illetve a porszívó is még szerényebb működést fog bemutatni.

A termék mellett ott van ugyanúgy az egy pár pótseprű, egy felmosórongy, egy víztartály, két HEPA szűrő, egy távirányító elemmel, egy virtuális fal elemmel, egy dokkoló, egy töltőadapter, egy tisztító seprű, egy másik felmosóronggyal felszerelt műanyag adapter felmosáshoz, és egy használati útmutató. Nem semmi adag cucc.

A termék érezhetően könnyebb, mint a Blitzwolf porszívója volt, de az anyaghasználaton igazából nem tűnik fel, hogy mennyivel olcsóbb. Egyáltalán nem bizonytalanított el az, ahogy körbetapiztam a testet. Sehol nem recseg-ropog, normálisan össze van rakva, nem tűnik törékeny, olcsófos műanyagnak sem, tehát a kicsomagolás után jött az első kellemes meglepetés.

Ami azt illeti, a termék egészen jól néz ki. Az iLife szerencsére le merte vetkőzni azt a tipikusan fekete, kék fényekkel megszentelt high-tech kinézetet, amire a Blitzwolf felesküdött marketing gyanánt, és inkább egy arany-fehér színkombinációt vetett be, ami kifejezett üdítően hat. Elölről ugyanúgy megvannak a távolságszenzorok, illetve a lökhárító, ami szintén érzékelésre is szolgál, de távolságszenzorokat találunk hátul is, ezek az ütközések elkerülése mellett azt is biztosítják, hogy ne zúgjon le szegény gombóc sehonnan. Így tehát emeleten, lépcsők mellett is nyugodtan ott lehet hagyni, nem fog öngyilkos kísérletet tenni.

A beüzemelése nem több egy pár perces műveletnél, bár első éjszakára érdemes a dokkolóján hagyni tölteni – ezt írja a használati útmutató is, amit ezúttal is gyakorlatilag kötelező elolvasni. Nagyon sok érdekes információval szolgál, és kapásból egy csomó segítséget nyújtott a beüzemelését, és használatát illetően. Sajnos az olcsóság helyenként meglátszik: a kijelzője korántsem képes olyan egyértelmű kommunikációra, mivel csak 4 digit jeleníthető meg rajta. Ez azt eredményezi, hogy sokszor számok, betűkombinációk, fél feliratok jelzik az aktuális működési módot, hibát, visszajelzést. Egy idő után persze hozzászokik a felhasználó és megtanulja ezeket, de ehhez legalább 1 hét aktív használat szükséges, addig pedig marad az útmutató olvasgatása.

Tesztüzem

Mivel a legtöbben – ha rögtön nem is, de pár hét után legkésőbb – úgyis automata módban fogják használni, ezzel kezdtem én is a tesztelést. Elkezdett szépen, összevissza, de a Blitzwolfétól sokkal rendszerszerűbben kóvályogni a konyhában, és bár ez is kitaposta ugyanazt az útvonalat több alkalommal is, valami rendszert, haladást azért fel lehetett fedezni a tevékenységében. Ami teljesen megdöbbentett, az a non-contact mechanizmusa. Ez ugye azt jelenti, hogy nem a lökhárítóját használja ütközések érzékelésére, hanem még ütközés előtt megáll a távolságszenzorokat használva. Minden bizonnyal ez jobban meríti az akksit, mint a Hulk mód, de egy kis takarítótündérré válik ebben a módban.

Amint közelít a falhoz, teljesen lelassít, és mintha robbanószerhez közelítene, olyan finomsággal kúszik teljesen a fal tövéhez, és minden piszkot feltakarít a falak mellől is. Ez pedig nem jelent mást, mint egyértelmű, fölényes győzelmet a Blitzwolf megoldása felett, amit emiatt már csak a cikk végén fogok újra emlegetni. Ha kontakt módba van kapcsolva, akkor sem kell azt gondolni, hogy lezúz mindent, mert meglepő módon a lökhárítója is nagyon érzékeny. Csattanást, ütközést nem is hallani. Éppen csak megérinti az előtte lévő tárgyat, és már iszkol is hátrafelé.

Tekintve, hogy már csak a tényleges sarkokban marad pár négyzetcentiméter, ahonnan nem szedi ki a koszt, adja magát a következő kérdés: mennyire hatékonyan porszívóz? Erre a kérdésre jobb választ nem is adhatott volna a múltkor már bevált módszerem. Megint hagytam gusztustalanra porosodni a padlót, majd pedig egy szőnyeget is ráráztam. Így olyan porréteg keletkezett a földön, ami már ropogott a talpam alatt.

Manuális módba kapcsoltam, ami azt jelenti, hogy a távirányítóján (valószínűleg rádiós, nem infrás, így nem kell “rámutatni” vele) található gombok segítségével irányítottam, így céltudatosan elhaladtam a földre helyezett lámpák mellett. Két alkalommal mentem át a megvilágított területen, annak az eredményét láthatjátok az előtte/utána fotóimon. Közelekdés közben a két seprű forogva gyűjti be a koszt, és betereli középre az állítható teljesítmény szívónyíláshoz, ahonnan a portartályba kerül. A portartály is nagyon könnyen takarítható és a hatékonyság 95% körüli, tökéletesen elégedett vagyok a tapasztaltakkal.

Amire még nagyon kíváncsi voltam, az a felmosó funkciója. Úgy működik a dolog, hogy ki kell venni a portartályt, és a helyére tenni a 300 millis víztartályt. A használati útmutató ugyan azt írja, hogy vizet kell bele tölteni, de mivel elektromos alkatrésszel nem érintkezik, talán nem tesz tönkre semmit, ha megy bele egy kis felmosószer is. Ez nem javaslat, csak elmélkedés, ilyesmire nem terjed ki a garancia!

Megtöltöttem hát vízzel, belehelyeztem, illetve felpattintottam az aljára a műanyag állványt, amire tépőzárakkal rá volt erősítve egy rongy gyárilag. Jó minőségű, mosható, enyhén bolyhos rongynak tűnik. Ha a tartályba nem is lehet önteni takarítószereket, ebbe egészen nyugodtan. A tartály alján két kiömlőnyílás van, amikből a gravitáció imádkozza kifelé apró cseppekben a vizet, így a rongy passzív módon kap folyamatos “kenést”. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a teli tartályt benne hagyva, és egy helyben állva rövidesen tócsa keletkezik a gép alatt. Kisebb kellemetlenség. Ilyenkor természetesen szigorúan tilos dokkolóra helyezni is, mivel zárlatos lehet!

Tehát előkészítettem mindent, és ugyanúgy nyomtam egy auto gombot, majd beküldtem a konyhába, ahol még csak ki sem porszívóztam, mielőtt a durván foltos, ragacsos kőre ráengedtem volna. Odatettem a virtuális falgenerátort is, amely 3 méter hosszú falat képes létrehozni, és egyik oldala a lezárt rész, a másik oldala a munkaterület. Fordítva letéve kissé képes meghülyíteni is a porszívót. Nem igazán érit, hogy hogyan került a lezárt térfélre.

A rongy hamar átázott, és ahogyan lassan közlekedett az eszköz, széles, vizes csíkot hagyott maga után. Még egyszer: a tartályban sima, hideg víz volt, ez minden, amivel takaríthatott. 10-15 percre magára hagytam arra a pár négyzetméterre, és láss csodát, pár nagyobb darab szeméten kívül csillogó tisztára mosta a konyhát. Egészen elképesztő. A rongy persze elég koszos lett, de némi WU2, és egy kis langyos vizes dörgölés hamar kihozott belőle mindent.

Mindezek mellett még csendesen is dolgozik és mindenből jár hozzá pótalkatrész, amik a webshopokból újravásárolhatóak. Az egyetlen hátránya, hogy borzasztóan nagy gondban van, ha automatikusan dokkolóra kell másznia, előbb hal éhen, mert nem talál oda. Nem tudom viszont komoly negatívumként felróni ezt neki, mert nem tart tovább 30 másodpercnél dolga végeztével lekapcsolni, felemelni, és a dokkolóhoz cipelni. Ütemezhető, időzíthető, különböző takarítási módokra (pl. élkövetés, spot takarítás, auto, manuális) fogható, csökkenthető a teljesítménye és a zaja, ki lehet kapcsolni az ütközéses közlekedést, és még számtalan funkcióval rendelkezik. Küszöbökkel könnyedén megbirkózik, alacsonyabb szőnyegekre is felmászik, de időnként felgyűri őket. Nem szőnyegek takarítására lett kitalálva, érdemes felszedni őket porszívózás előtt.

Konklúzsön

Az iLife összehozta a robotporszívók gyöngyét. Ennyire olcsón ilyen jó teljesítményt sosem vártam volna. Jelenleg EU raktárból (azaz további importköltségek nélkül!) mindössze 34.500 forintért, plusz szállítási költségért megvásárolható. Ezért a pénzért cserébe remekül porszívóz, csendben van, 2 órán át képes működni, mielőtt töltőre lenne szüksége, virtuális fallal 3 méter hosszú falat is állíthatunk neki, hogy lezárjunk területeket, különböző módokra állítható be, időzíthető, ütemezhető, és ha mindez nem lenne elég, a végén még fel is mos helyettünk. Ezzel gyakorlatilag bődületesen sárba tiporta a neves Blitzwolf hasonló termékét. Ha ettől rosszabb ajánlattal nem találkozok, soha többé nem szidom a kínaiakat.

Itt megvásárolható >>

Más robotporszívók >>

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték