Icy Box dokkolóállomás teszt – Méregdrága port tenger

Icy Box

Az Icy Box dokkolóállomás igazi kuriózum abban az értelemben, hogy nem nagyon teszteltünk még az oldalon multiportos kütyüket. Pedig igencsak jó szolgálatot tehet annak, akinek a mobil eszközei hiányt szenvednek portokban. A mai tesztdarab ugyanis Type-C, HDMI, VGA, USB 3.0 és még ethernet csatlakozót is tartalmaz, így nagyjából bármihez csatlakoztathatjuk.

Icy Box dokkolóállomás tesztje

Az Icy Box név nem biztos, hogy mindenkinek ismerős lesz, de ha azt mondom, Raidsonic, akkor sokaknak felcsillanhat a szeme, ugyanis “egy konszernhez” tartozik a két márka. Alapvetően számítástechnikai eszközöket gyártanak, például az Icy Box Multiport dokkolóállomás sorozatot.

A pontos típusszám IB-DK4033-CPD, ez azért fontos, mert csak így lehet rátalálni a cuccra, ugyanis annyiféle kütyüt állít elő a cég, hogy ha csak kép alapján keresgélünk, megtudjuk, mi az a “tű a szénakazalban” érzés. Elvileg ez a termék teljesen plug and play, bedugjuk és menni fog, illetve Androidos eszközökön is használható egy OTG kábel, illetve egy DisplayLink nevű alkalmazás segítségével.

Na de mire jó egyáltalán az Icx Box dokkolóállomás? Akinek van pc-n, notebookon de akár telefonon is Type-C portja, az egy rakás porttal bővítheti repertoárját:

  • 1xUSB 3.0
  • 1xHDMI
  • 1xVGA (D-SUB)
  • 1xUSB Type-C, amin tölteni is lehet az okoseszközeinket maximum 20 V 3 A-rel
  • 1xEthernet RJ45, ismertebb nevén hálózati port

A cuccban az a legjobb, hogy ha a Type-C portunkat töltésre használjuk, akkor sem kell lemondanunk róla, ugyanis az Icy Box dokkolóállomáson keresztül ezt a továbbiakban is megtehetjük, miközben adatokat is továbbíthatunk rajta. Minden port teljesértékű be- vagy kimenetként funkcionál, vagyis ugyanolyan, mintha a notbookunkba építetteket használnánk. Egyetlen megkötést találtam, egyszerre csak egy monitort támogat, ha a D-SUB és a HDMI csatlakozó foglalt, akkor automatikusan az utóbbi lesz aktív, legalábbis a leírás szerint.

És akkor most jöjjön a fekete leves: a képmegjelenítés akkor működik tökéletesen, ha a Type-C port mögötti vezérlő Thunderbolt 3 képes és támogatja a DP ALT technológiát – DisplayPort Alternate Mode -, ugyanis ha nem, akkor bizony sötét marad a monitorunk.

A fentiekből következik, hogy olyan túl sok eszközzel nem fog működni a cucc, és ez volt a legnagyobb problémám az Icy Box dokkolóállomással. Sem a Xiaomi Mi Gaming notebookommal, sem öcsém Klevojával, de még kolléganőm Acer Predator Helios 300-asával sem tudtam feléleszteni, ami azért gáz, mert ezek az eszközök inkább tartoznak a notebookok felső, mint az alsó szegmenséhez.

forrás: https://www.amazon.com/OWC-Premium-Thunderbolt-USB-C-Cable/dp/B06XP4DFDR

Ráadásul a gyártók előszeretettel hagyják ki a leírásokból a Type-C vezérlő képességeit, tehát hogy rendelkezik-e PD, illetve DP ALT támogatással vagy sem. Szerencsére egy vadonatúj Asus Zenbook Pro-n – ami rendelkezik Thunderbolt 3 támogatással – sikerült megindítani az Icy Boxot, így letesztelhettem a képességeit.

Gyorsan megmértem az ethernet port sebességét, ugyanis azt viszonylag objektíven lehet vizsgálni. Örültem neki, hogy Gigabites, de azt gondolom, hogy azért az árért, amennyibe az Icy Box dokkolóállomás kerül, ez elvárható. Az eredmény 935 Mbps lett, ami kiváló eredmény. A HDMI port is szépen muzsikált, tökéletes volt a képátvitel.

Az USB 3.0 port esetében egy kifejezetten gyors Sandisk pendrive-ot használtam, és oda-vissza másolgattam fájlokat. Itt sem az Icy Box, hanem az adattároló korlátozta az átvitel sebességét, de egyszerűen nem állt rendelkezésemre gyorsabb eszköz, amivel még feszegethettük volna a határokat.

Összegzés

Érdekes darab az Icy Box multiport dokkolóállomás, de az ára eléggé húzós, bár ez nagyjából minden RaidSonic eszközre igaz. Az egy másik kérdés, hogy mennyire elterjedtek azok az eszközök, amelyeknek Type-C portja van és mellette az összes szükséges technológiát is ismeri. Az új notebookok közül szinte mindegyiken találunk ilyen csatlakozót, de a gyártók egyelőre eléggé félvállról kezelik a „szabványosítás” ezen szegmensét.

A gond viszont leginkább az, hogy jelenleg nagyon kevés ember tudja teljesértékűen kihasználni az Icy Box dokkolóállomás képességeit, és ők sem biztos, hogy kiadnak érte 35.000 Ft-ot.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány