i7 és i14 TWS fülesek fülhallgatók tesztje – Szarból várat?

i14 TWS

A fülesek nullpontja valahol 2.000 Ft alatt kezdődik, az i7 és i14 TWS nevű kütyükből az egyik pont itt helyezkedik el. A másik pedig ennek a kétszerese, így összemértük őket, hogy valóban kijön-e a különbség a két népszerű Bluetooth füles között.

i7 és i14 fülesek: kellet-e ez nekünk?

Többször hallottam már, hogy milyen olcsón lehet venni Aliexpressen, Gearbesten és a többi ismert beszerzési forrásból „olcsó” füleseket, de mint tudjuk, a legtöbbször pont az a drága termék, ami olcsónak néz ki, hiszen a “haszontalansági” mutatója ezeknek a legnagyobb. Persze én mindig optimistán állok az elém kerülő teszttermékekhez, így az i széria – amit Billikay néven is fellelhettek a neten – két darabjához is, kár volt.

Kezdjük az i7-tel, ami ránézésre is a böllérceruza kategóriája, ha valamit az Apple filigránra tervez, akkor azt az i7 esetében kettővel szorozzátok meg, egy nagy bumburnyák krumpli lett az egész. Az anyagminőségre költött pénzt pedig tízzel osztották el. A plasztik héj az öngyújtóval olvasztott Kinder tojás belsőhöz hasonlít, kinyitni olyan, mintha egy százforintos kisautót tologatnánk, recseg ropog az egész. Illesztések, mi az? A szárak alja kályhaezüstre fújt műanyag gyűrű, szóval az egész rettenetes.

Az i14 három nagyságrenddel jobb, mondjuk ezt az i7 ismeretében nem volt nehéz megugrani. Az már egy másik kérdés, hogy ezt sem lehet normálisan kinyitni, mindig visszacsukódik, viszont egyfajta fidget spinnerként használható, ha a hiperaktivitás jeleit véljük magunkon felfedezni. Szerencsére itt a méreteket eltalálták, a szokásos terjedelmet hozza, úgy látszik sikerült a miniatürizálás. Érdekes, hogy az előző modellhez képest – ami micro USB porttal operál – a Tizennégy lightning csatlakozós, gondolom, ez a menőségi faktort próbálja növelni és egyben kényszeresen akar az Apple AirPods-hoz hasonlítani.

Általában a TWS fülesek töltéséért érintő csatlakozó felel, ez az i4 esetében valami szorulós tüske, borzalmas minőségérzettel, alig lehet kivenni a töltőnyílásból. Ugyanez az i14-nél sokkal jobb, teljesen vállalható a működése, ráadásul még normális visszajelző LED-eket is kapunk. Mindkét töltőbölcsőn van egy gomb, amivel a párosítást végezhetjük el. Az i14 esetében 3/60 óra a használati idő és a standby time, ugyanez az i7-nél 2-3 illetve 3-4 óra, illetve 60-100 óra, attól függően, hogy önmagában vagy párban használjuk. Érdekes adat, kissé zavaros is, más gyártóknál még nem láttam ilyen fajta megkülönböztetést.

i7 és i14 fülesek: kijön belőle valami, de nem mondanám, hogy rá, hogy zene

Az előzmények alapján nem sokat vártam a hangminőségtől, pedig talán ez lenne a legfontosabb egy vezetéknélküli füles esetében. Ahogyan a képeken is látszik, ez nem “agybadugós” modell, hanem „semi earbud” típusú, vagyis nem egy gumiharang oldja meg a tömítést, hanem a hangkeltő membránokat fordítják el a hallójárat felé.

Értelemszerűen ez a típus gyengén izolálja a hangokat, közel sem olyan jó, mint a ténylegesen füldugóként működő társaik, ráadásul a basszust is csínján mérik, ugyanis annak előfeltétele, hogy a hallójárat és a zajkeltő között legyen levegő, amit rezegtetni lehet. De alapvetően NEM ezért szólnak gyengébben mondjuk a Blitzwolf FY szériához vagy a zseniális KZ AS06-hoz képest, hanem azért, mert hitványak.

Az i7 egy igazi hulladék, még a Hama is megtagadná igen mérsékelt minőséget képviselő palettájukra a felvételt. Soha életemben nem hallottam még ilyen szörnyű hangokat előtörni egy termékből, és erre a gyártó merte a “fülhallgató” szót használni. Elmondanám, hogy hol nem jó a hangkép, de fölösleges, mert mindenhol rossz. Mentegethetném, hogy mennyi az üzemideje, meg hogy lehet headsetként is használni, de mindenki olyan messzire kerülje el, amennyire csak lehet. Ha valaki ingyen kínálja, akkor se fogadjátok el.

Ehhez képest az i14 jelentős upgrade, ami nem is szól rosszul, ha magát a teljes sorozatot – i7, i11, i13, i14 – nézzük. Sajnos azonban mi tesztelők hajlamosak vagyunk más márkák termékeit is kipróbálni, és bizony a Bilikay i14 6.000 Ft-os ára még így is sok. A zűrzavart tovább növeli, hogy a noname klónok noname klónjából még vagy négyféle kapható, de szerintem mind ugyanaz. Szóval fogtam a legolcsóbbat, és azt tekintettem alapnak, mert az csak 4.150 Ft, erről lesz most szó.

A minden relatív varázsszót elővéve az i14 nem szól rosszul. A kialakításból adódóan kicsit olyan az egész, mintha egy nyomás alatti rendszerben eresztene egy szelep, tulajdonképpen elveszik a hangtartomány alja és teteje. Mintha összepréselte volna valaki a 20-20 Khz-s részt, valahova 100 és 10.000 Hz közé, viszont ami megmaradt, azt tisztességesen szólaltatja meg a füles. A magasak helyenként idegesítően sziszegnek, dob helyett sokszor mintha cintányért ütnének össze – próbáljátok ki pl. a Honors – Over című számmal -, élesen belemarnak a fülbe. A basszus pedig elnyelődik, nincs meg a kellő tér, hogy kiteljesedjen.

Az egyetlen mód, ahogy permanensen ki lehet nyitni az i14 tetejét: kiékelés.

Valószínűleg a nem kellően tömített hangtér hibája, hogy az i14 kifejezetten halk. Egy komolyabb főút mellett maximumra kellett nyomnom a hangerőt, így nagyjából olyan hangos, mint a KZ AS06-om 50% alatt. Szokást igényel a kezelés is, ugyanis semmi nem jelöli a száron, hogy itt bizony az érintés funkciót tudjuk aktiválni. Odaadtam pár embernek próbára, ilyenkor kezdődött a nagy kavarodás és az „én nem csináltam semmit” felkiáltások sorozata, ugyanis semmilyen hangjelzés nem kíséri az állapotváltozásokat.

“Minőségi” kályhaezüst vég, tökéletes illesztéssel.

Az is vicces, hogy a jobb és a baloldal mást csinál, amitől eleinte hülyét kaptam. Mindkét oldal első érintésre megállítja a lejátszást, újabb érintésre elindítja azt. Dupla koppintás bal oldalon halkít, jobbon hangosít, de ez nem egyenlő a telefon hangosításával. A leghangosabb állapotot egy sípjel jelzi, a többit meg találjuk ki.  Három nyomás bal oldalon előző szám, három a jobbon a következő szám. Egy hosszú a jobbon pedig hanghívás, de ez a magyar nyelvű telefonoknál nem igazán használható.

Semmi sem menőbb, mint a lightning csatlakozó.

Sajnos más idegesítő tulajdonsága is van a terméknek: négy egymásutáni nyomás lehet 2×2 vagy 3+1 vagy 1+3 is ha nem találjuk el a megfelelő sebességet, szóval összességében eléggé zavaró a vezérlés, nem igazán szerettem. A headset mikrofon sem üti meg az elvárható szintet, mintha kocsiban használnék kihangosítva egy telefont, szóval az i14-nél sok másik konkurense alkalmasabb erre a feladatra.

Összegzés

A véleményem a teszt előttihez képest nem sokat változott, nem szabad i7-i14-es szériájú, noname füleseket vásárolni, függetlenül attól, hogy melyik típusnév áll a dobozon. Az azért nem véletlen, hogy a kínai brandek annyi energiát ölnek a márkaimázs felépítésébe, maradjunk a jól ismert neveknél, mint a Blitzwolf, a QCY, a KZ, a Baseus, a Bluedio vagy éppen a Xiaomi.

Az árakat figyelembe véve az i7 1.800 Ft-ot sem ér, az i14-nél meg nehéz eldönteni, melyik klón kiről és mit másolt. Ha a Bilikay i14-et nézem, ami 6.200 Ft, akkor ez maximum 3 csillag, ha a “márkanév nélküli” simát, ami csak 4.100, akkor mondjuk 3,5, de inkább mindenki vegyen Redmi vagy Mi Airdots-ot, azok sokkal jobb minőségű, szebben szóló, normálisan összerakott darabok. A tuti tipp viszont a QCY T1 Pro, ami olcsó is és úgy szól mint egy kétszer annyibe kerülő füles.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
i7 TWS
i14 TWS