HX Outdoors D170 kés teszt – A CNC-marós rémálma

HX Ourdoors D 170

Az HX Outdoors D170 típusú kése már első ránézésre is érdekes jószág. A rendhagyó formavilág sokakat elriaszthat a vásárlástól, akik azonban valami különlegességet keresnek, biztosan megakad a szemük ezen a fixpengés késen. Mivel a gyártó egy folderét a közelmúltban próbálgattam, és nagyon bejött, úgy gondoltam, hogy ezzel a 9.000 forintba kerülő, áfa és vámhatár alatti késsel is érdemes tenni egy próbát.

Műszaki Adatok HX Outdoors D170
Teljes hossz 175 mm
Pengehossz 82 mm
Penge anyaga D2
Penge vastagsága 4 mm
Markolat hossza 93 mm
Markolat vastagsága 15 mm
Markolat anyaga G10
Tömeg 104 g
Tok műanyag

 

HX Outdoors D170: első benyomások

A HX Outdoors D170 egy méretes, igényes, mágnesesen záródó papírdobozban érkezik hozzánk, amelyen egy katona külsejű alak éppen tüzet szít. A dobozban csupán a buborékfóliába csomagolt kést találjuk, kiegészítőkkel vagy egyéb plusz dolgokkal nem kedveskedett nekünk a kínai gyártó.

Maga a “szerszám” már első ránézésre is furcsa. Mind a penge, mind a markolat olyan,  mintha egy Minecrafton nevelkedett dizájner egyik első munkája lenne. Csupa szöglet, a kés legtöbb ívesnek gondolt eleméről közelebbről nézve kiderül, hogy kisebb, egyenes szakaszok alkotják. A pengeformát meg sem kísérlem a szokásos jelzőkkel definiálni, leginkább egy dupla hegyet kapott tantónak tudnám nevezni. A pengetükör fekete bevonatot kapott, a többi rész pedig szatén felületkezelést, ami szerintem nem néz ki rosszul. Az összképet sajnos jelentősen lerontja a túl sok és túl harsány felirat, én a magam részéről a “Mercenaries Tactical Knife” megnevezés láttán nem tudtam eldönteni, hogy ez vajon vicc, vagy komolyan gondolják.

A penge leélezése is megér néhány gondolatot: a három különböző élszakasz kétféle leélezést kapott. A leghosszabb élszakaszra egy vastagabb, dupla élszalagot készítettek el, míg a két hegyhez közelebb eső részen finomabb leélezéssel találkozunk. Mindezt még feldobták egy hamis fokéllel a hegy felőli részen, így aztán a pengén sem maradunk szögletek és egyenesek nélkül. A markolathoz közel pengeszakaszon kialakításra került egy szintén szögletes, de azért használható ujjvájat is. Én eleinte tartottam tőle, de működik, és nem veszélyesebb a szokványosabb, lekerekített társainál.

Mondanom sem kell, hogy a markolat továbbviszi ezt a szemléletet, mintha egy ipari tanulónak az lett volna a feladata, hogy egy munkadarabra csináljon minél többféle mintát. Az amúgy tetszetős, katonai zöld G10 paneleket tehát mindenféle bemarásokkal látták el, majd az egészet megfűszerezték némi felületi érdesítéssel is. Meglepő módon a kés fogása mégis relatív kényelmes, még a kis mérete ellenére is, nekem leginkább a hátrafelé ívelő ujjvédő, és a zsinórfurat fölötti recézés okozott némi kényelmetlenséget.

A penge fogása azonban meglehetősen stabil: mind a kés ergonómiája, mind a számos recézés, érdesítés és bemarás jó szolgálatot tesz ezen a téren.

Később még bővebben is kitérek rá, de néhány gondolatot már itt írnék a tokról. A műanyagból készült alkalmatosság némileg visszafogottabb a késnél, az azzal harmonizáló a zöld-fekete színkombináció pedig kifejezetten dicséretet érdemel.

HX Outdoors D170: munka közben

A dobozon található idilli csendélet már sugallja, hogy a gyártó milyen szerepre szánta ezt a kést, de azért gyengébbek kedvéért ráírták, hogy Survival, EDC és Tactical felhasználásra is alkalmas. Nos, én egy kicsit hitetlen voltam ezzel kapcsolatban, de azért elvittem magammal a kést dolgozni, hogy a már jól ismert szerepkörökben tehessem próbára. Ha itt beválik, jó lesz túlélni is, gondoltam magamban.

Kezdeném a szokásos szövegemmel, hogy a kés már a dobozból kivéve is kellőképpen éles volt, blablabla, de sajnos nem így állt a helyzet. A HX Outdoors D170 csak nyögvenyelősen szelte a fénymásolópapírt, a kartonpapírral pedig kifejezetten kínlódott. Vágás helyett legtöbbször mintha tépte volna az anyagot, vagy csak szimplán összegyűrte azt.

Sajnos ugyanez volt a helyzet a pántolószalaggal is: elvágta ugyan, de nem okozott örömöt a vele történő munka. Már rosszat sejtve vágtam bele a farigcsálásba, és sajnos nem alaptalanul. A késsel jóformán képtelen voltam dolgozni. Egyetlen olyan feladat volt, amikor a kés elemében érezte magát: azok a vágások, amikor az első élekkel, vagy a heggyel lehetett dolgozni. A hegy egyébként erősre sikerült, és a szúróképessége is megfelelő.

Ahogy már az első szemrevételezésnél gyanítottam, az elsődleges él durva szöge inkább egy baltának állt volna jól, semmint egy ekkora késnek. Megpróbáltam megfenni az általam régóta használt Spyedrco Sharpmakerrel, de ez ide sajnos már kevésnek bizonyult.

A Lansky élezőszettel egy picit javítottam ugyan a helyzeten, de ahhoz, hogy egy jó vágóképességű eszközt készítsünk ebből a pengéből, sajnos teljesen új élprofilt kellene kialakítani rajta. Nálam nagyobb tudással, türelemmel vagy professzionális eszközökkel rendelkezőknek ez nyilván könnyen menne, és azonban sajnáltam rászánni az időt és az energiát.

Ha ennek ellenére mégis úgy döntünk, hogy ezt a kést szeretnénk magunkkal hordani, akkor azért van egy jó hírem is. A hozzá adott tok szerencsére nem csak szemrevaló, de kifejezetten jól használható is. A kést magabiztosan tartja a helyén, akármilyen helyzetben is rögzítsük azt. Az övbújtatónak köszönhetően ezt többféleképpen is megtehetjük, bár nem olyan egyszerűen, mint a Sanrenmu fixek esetében – kell hozzá egy csavarhúzó –, de nem is ördöngösség a dolog.

Összegzés

Az HX Outdoors D170 legtöbb hibája fölött hajlandó lennék szemet hunyni, ha rendesen vágna. Sajnos erre gyári állapotában nem képes, bár ahogy említettem, némi munkával nyilván javíthatunk a helyzeten. Ha van erre időnk és energiánk, és a dizájn miatt közel áll hozzánk a kés, vagy egyszerűen csak gyűjteménybe szánjuk, akkor nyugodtan megvásárolhatjuk, ellenkező esetben én inkább más alternatívát javasolnék. Szintén elrettentő lehet egy kicsit az ára is, alapvetően 12.000 Ft környékén kínálják, bár jelenleg 9.000 forintért is megkaphatjuk, ami már a vám- és áfahatár alá esik.

Mindezek fényében én ezt a kést – szomorúan ugyan, mert nekem bejött ez a formabontó dizájn – 2,5 pontra értékelem. Éppen ezért érdemes rápillantani a cég termékeire, és keresni egy jobban sikerült modellt.

Köszönjük a cikket vendégírónknak, Vaszilij-nek. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találhattok a blogján.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány