Huawei AM116 fülhallgató teszt – Apple dizájn, Huawei ár

A Huawei AM116 egy olyan fülhallgató, ami erősen hasonlít az Apple fülesére, tehát nem az agybadugós trendet követi. Ennek örülhetnek azok, akik irtóznak a gumiharangoktól, de szívhatják a fogukat az „in ear” rajongók. A mindennapos zenehallgatáshoz lett kitalálva az eszköz, kíváncsiak voltunk, hogyan állja meg a helyét a különböző szituációkban a Huawei terméke. Már csak azért is érdekes, mert sok mobiltelefonjukhoz ezt a headsetet adják alapból, például a P9 Litehoz is. Jelenleg 4.400 forintba kerül a Gearbesten, de volt már sokkal olcsóbb is.

A Huawei AM116 kicsomagolása

Mikor a telefonokhoz mellékelik ezt a fülhallgatót, akkor nyilván nincs külön csomagolása, de mivel ezt szólóban is forgalmazzák, így kapott egy egyszerű papírdobozt. A mérete pont akkora, mint a többi hasonló terméknek, de ennél viszont nincsenek információk a hátoldalon. Csak csillió nyelven odaírták, hogy ez egy fülhallgató, amin van hangerőszabályzó és mikrofon, tehát: headset.

 

A csomagolásból előhúzva a műanyag bölcsőben fekszik a tesztalany, amihez mellékeltek egy kis tasakban két gumiborítást, amiket felhelyezve talán kevésbé esik ki a fülünkből a headset. A dizájnja alapvetően jó, bár 80%-ban az Apple EarPods koppintása. Azért talán egy fokkal igényesebbnek hat a szárának a fém borítása miatt. A hangszóróknak kialakított lyukak nem egészen olyan formájúak, mint az almás cég esetében, és a hangerőszabályzó is kicsit eltérő.

 

A kezelőszervek jól ki vannak találva. A hangerőszabályzókkal mindig csak egy dolgot állíthatunk, de a középső mikrokapcsolóhoz egy rakás funkciót hozzárendeltek. Ha egyszer megnyomjuk, akkor leállíthatjuk és újraindíthatjuk a zenét. Bejövő hívás esetén tudjuk fogadni azt, vagy hosszan tartva, lerakni. A számok váltására is jó: dupla kattintással előre ugrunk, tripla klikkel pedig hátra.

 

Az összeszerelés minősége pont olyan, mint az összes többi olcsó fülesé. Nem kiemelkedő, de nem is panaszkodom rá, nem sorjás, nem gagyi, csak éppen nem is prémium. A mellékelt gumikat elég nehéz felhúzni a fülbe illeszkedő részre, de azért némi káromkodás után azt is sikerült felügyeskedni rá.

 

A Huawei AM116 tesztüzeme

Azoknak kedvez ez az Apple féle kialakítás, akik nem szeretik az agybadugós füleseket, de én nem tartozom közéjük. Így nagyon furcsa volt másfajta kütyüt bedugni a fülembe, mint amit amúgy használok. A közeli ismerősök között páran nem kedvelik a hipotalamuszig behatoló gumiharangos cuccokat, így tőlük informálódtam, hogy mik a főbb szempontjaik. Túlnyomó többségben az volt a válasz, hogy a jó hangzáson túl, az a legfontosabb, hogy ne essen ki a fülükből.

Tehát én is szemléletet váltottam egy időre, és sokat használtam a Huawei AM116-ot. A hangzásvilágával még nagyjából ki is békültem. Erős magas hangok jellemzik, viszont a basszus elmarad az átlagostól. Közepes hangerőn abszolút élvezhető vele minden tartalom, de azért ne várjunk Bang & Olufsen minőséget. Nem hiába ezt csomagolta több telefonjához is a gyártó, egy korrekt hangzású füles az alsó kategóriában.

A kialakításból adódóan már jelentkeztek problémák. A gumitakaró nélkül másodpercekre maradt csak benn a fülemben, de azokat felhelyezve már sokkal nagyobb hajlandóságot mutatott a bennmaradásra. De még így is könnyen kiesik, pláne ha nem egy helyben ücsörgünk, hanem például sétálunk zenehallgatás közben. Ez elég idegesítő volt, megszoktam már, hogy az agybadugós korszak óta nincs ilyen problémám.

A vezérlő gombok nagyon jól lettek kitalálva, pillanatok alatt tudunk számot váltani, vagy akár hangerőt állítani. Oda sem kell figyelni, mert rögtön rááll az ember ujja. Talán lehetne egy kicsit lejjebb ez az egység, mert így eléggé fent helyezkedik el, de legalább a telefonáláskor nem kell külön a szájunk elé tartani a mikrofon részt.

 

Összegzés

Tetszett a Huawei fülhallgatója, egy remek választás az alsókategóriában. Az egyetlen bökkenő az, hogy a Gearbestes, 4.400 forintos ára nagyon túl lett lőve, bár volt olyan is, hogy 5 dollárért adták ezt a terméket, ami most 15. Tehát remélhetőleg gyorsan visszaugrik arra az alacsony árra, mert a hazai piacon is be lehet szerezni 3.000 forint körül. Ha viszont valóban visszatolják az 1.400 forintos ársávra, akkor remek vétel lesz, addig inkább felejtsük el, és vásároljunk egy Meizu EPX2-t, ami hasonló formatervvel operál, csak a 4.000 forintos ára mellett, még sokkal szebben is szól.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték