Hordozható pH mérő teszt – pH diétát mindenkinek!

Ha valakinek nem tartozik a munkájához, iskola után nagy eséllyel csak a baba tusfürdőjének kiválasztásakor fog újra foglalkozni a hidrogénion-kitevővel. Azonban sokszor hasznos lehet, ha meg tudjuk mérni ezt az értéket, legyen szó borászatról, vagy ételeink savasságának vizsgálatáról.

Kicsomagolás

”A pH egy dimenzió nélküli kémiai mennyiség, mely egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi.” -Wikipédia-. A tudományos magyarázatot ennyiben is hagynám, mert nem vagyok a téma szakértője, akinek szüksége van rá vagy érdekli, úgyis tájékozottabb. 

Meglepően könnyű a 3000 forintos csomag, mely a szemüvegtok méretű dobozt rejti. Utóbbi igen erős, áttetsző műanyagból készült, ennek az eredményeként feszegetni kell, hogy kinyissuk. Féltem, ha hirtelen felpattan, kirepül a tartalom, de szerencsére a mérőt is erős karmok ölelik. Az eszközön kívül a csomag tartalmához tartozik még egy angol nyelvű használati utasítás és három, a kalibráláshoz szükséges port tartalmazó tasak, melyeket itthon is lehet kapni.

Tesztüzem

Rengeteg táblázat található az interneten a mindennapi életünkben előforduló termékek pH-értékéről, ezek azonban átlagoltak, egy turmix esetében már lehet jobban eltér a mért eredmény a becsült értéktől. A kalibráláshoz két oldatot kell készíteni, attól függően, hogy a mérni kívánt folyadék savas vagy lúgos. Mivel a tesztben pH 7.0 alatt és felett is szeretnék mérni, kalibrálás helyett megnéztem, milyen értéket ad egy pohár csapvíz esetén.

Semleges értéket vártunk, a pH 7.22 valósnak tűnik. A következő mérés gyümölcslével történt, melynek az interneten található adatok szerint pH 2.7 és pH 3.5 közötti, vagyis savas kémhatása kell, hogy legyen. A mérő érzékeli, ha nincs elmerítve, és nullákat mutat, mozgatás közben viszont néha felvillanthatnak számok, érdemes lassan beleengedni a vizsgált oldatba.

Másodszor is határon belüli az eredmény, így következhet a skála másik irányába való elmozdulás. Pár percig szappant áztattam a pohár vízben, de nem sokat változott, és csupán pH 7.37-ig emelkedett. Minden mérés után desztillált vízzel kell elöblíteni a mérőt, így ennek, és még pár folyadéknak a pH-értékét is megmértem kíváncsiságból. Minden esetben pár másodperc alatt végzett a készülék a méréssel, és a tisztítása is könnyű, mint egy kiskanálé.

Összegzés

Pozitívum, hogy saját tokjában könnyen hordozható, és mérésre készen érkezik. A teszt alatt pontosnak bizonyult, a kijelző nagy és könnyen olvasható. Talán nem is gondolnánk, hány esetben lehet hasznos, ha ismerjük egy adott oldat hidrogén koncentrációját. Mindegy, hogy diéta miatt kell figyelnünk arra, mit eszünk, vagy csak kedvenc halaink vizét akarjuk ellenőrizni, 3000 forint kedvezően hangzik, mikor itthon néhol ennek többszörösétől indulnak a hordozható teszterek.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték