Honor Band 4 running edition teszt – Gyalogkakukk félre lép

Honor Band 4 running edition

Behúztam egy Huawei Honor Band 4 running edition nevű karkötőt, mert ugyanolyan árban volt, mint a Xiaomi Mi Band 3. Nagyon hasonló funkciókkal rendelkezik mint ellenlábasa, de a termék specialitása, hogy cipőre is rögzíthető, így futásmániások – vagy mindazok, akik egészségmegőrzési célból kijárnak kocogni, túrázni – kamatoztathatják eme egyedi kütyü képességeit. Az okoskarkötő 7.500-ért kelleti magát, és az ára miatt közterhekre sem kell számítanunk.

Huawei Honor Band 4 running edition kicsomagolása

Bár a bevezetőben azt írtam, hogy a Xiaomi Mi Band 3 árához van közel a Huawei Honor Band 4 running edition, azt fontos az elején tisztázni, hogy másmilyen koncepció mentén alkották meg a terméket. Ez egy kifejezetten futáshoz/kocogáshoz/gyalogláshoz kitalált kütyü, de ezzel nincs is baj, hiszen a legnagyobb számban pont ezt a tevékenységet űzik az emberek a mindennapokban.

Ennek türkében vizsgáltam én is a terméket, és például amit a Huawei Magic Watch kapcsán hiányoltam – vagyis a kevés sportot -, attól itt eltekintettem. Maga a kiegészítők is a céltevékenységre lettek kihegyezve, hiszen a szokásos leíráson, karkötőn és USB-s töltődokkon túl egy cipőrögzítő műanyagot mellékeltek a Honor Band 4 running edition mellé. Érdekes, hogy amikor belepattintottam az óramagot, akkor rezgett egyet, tehát észreveszi, hogy átkerült a csuklónkról a cipőnkre. Masszívan ott is marad, még durva időjárási körülmények között is, amit a lenti kép remekül példáz.

A dizájn érdekes, Molcsa kollégám “lehitványozta”, mert sokkal vékonyabb, mint a Mi Band 3 és sokkal színesebb is, de ez rezonál a futófelszerelések színeire. Valljuk be, az Asics, a Salamon, a Kalenji cipői is iszonyatosan tarka-barkák, a Salomon Speedcross 4-ből – leszámítva a feketét, mint amilyen a fenti képen is szerepel – például csak olyan variánsokat lehet venni, aminek a szín-összeállítását egy egzotikus gőtéről másolták a tervezők. Ehhez illeszkedik a szürke-zöld, piros-fekete és még ki tudja milyen variánsban kapható karkötő is, ami szerintem egy fitnesz matadoron nem fog rosszul állni.

A központi egység viszont tényleg elég szopott gombóc, ezért kisebbnek néz ki a Mi Band 3-nál, de ez egyben azt is jelenti, hogy nem kell csomót kötnünk a szíjon, ha női kézre akarjuk feltenni. Természetesen, mint minden ilyen készülék, a Honor Band 4 running edition is 50 méterig vízálló, viszont az alján nincs pulzusmérő szenzor, mint a legtöbb társán. Mondjuk amióta nyugalmi állapotban a Mi Band 3 egyszer 175-ös értéket jelzett vissza, mert izzadt volt a kezem, a mérés használhatóságát eléggé megkérdőjelezem.

Huawei Honor Band 4 running edition tesztje

Ahol csúnyán el szoktak bukni az olcsóbb okoskarkötők, az az applikáció. Láttunk már erre példát, én is teszteltem ilyen terméket, de szerencsére a Huawei Magic Watch óta tudjuk, hogy a Huawei Helath rendben van. Így aki használ Honor okostermékeket, annak a felület ismerős lesz, de azért adnék egy tippet: a csatlakozás előtt érdemes lefrissíteni az eszközlistát, különben nem biztos, hogy a running edition megjelenik rajta.

Nem részletezném különösebben az alkalmazás lehetőségeit, mert nagyon egyszerűen kezelhető, teljesen magyar nyelvű – leszámítva a FAQ-t -, csak néhány érdekességre térnék ki. Amit a Huawei Magic Watch kapcsán kritizáltam, az a kevés sport, de ez most nekünk pont kapóra jön, lévén a futás, séta – amit én túrázásként valósítok meg – és a különböző intervallumedzések mind ugyanahhoz a mozgásformához köthetőek.

Természetesen a szokásos funkciókat – értesítések kijelzése, alvásfigyelés, tevékenység emlékeztető, ébresztőóra – nem veszítjük el, ezeket mind visszajelzi a Honor Band 4 running edition és a szoftver együttese. Egy plusz menü van a viselés helyének beállításához, de a váltás automatikusan megtörténik.

Belemélyedve a futásba és a gyaloglásba, gondoltam, mi lenne, ha különböző teszteket végeznék a Huawei Health és a Mi Fit applikációval. Nézzük, melyik mit mond a távolságról és a lépések számáról, hiszen egy “running edition”-nek nevezett cuccnál ez eléggé fontos.

Az eredményeken eléggé meglepődtem. A HB4 running edition sajnos TELJESEN fals adatokat adott vissza. Huszonhét és fél perc alatt futottam kevesebb mint 1 kilométert? A túrából, amit csináltam 8.000 méter hiányzik? A Honor Band 4 pechje, hogy a túratávokat viszonylag pontosan leméri a Magyar Túraszövetség, ráadásul a MI Fit ezzel majdnem egyező értékeket adott vissza – a különbség az eltévedéseimből adódik -, tehát az biztos, hogy a Huawei eszköze téved, nem is keveset.

Amiben viszont sokkal jobb, az a futásstílushoz tartozó paraméterek visszajelzése. Lépéshossz, ütem, láb döntési szöge, hajlítás nagysága, meg még vagy három másik dolog. Tényleg hasznos és informatív a statisztika, amit kapunk, például megtudtam, hogy nagyon sarokra terhelek, és amióta odafigyelek erre, valóban javulnak az értékeim.

Ami az applikáción kívüli funkciókat illeti, ezek nagyon hasonlóak a Mi Band 3 – vagy igazából bármelyik oskoskarkötő – sajátjaihoz. A kezelés is ugyanaz, nyomkodni kell az egy szem gombot, ami van rajta. Idő, kapcsolat állapota, lépésszám, megtett út, elégetett kalória, alvásciklus hossza, telefonkereső és a beállítások.

Érzésre finomabban kezelhető, mint a konkurensek megjelenítői, a felbontása is nagyjából hasonló, így egyáltalán nem kerül a többiekkel szemben lépéshátrányba. Cserébe az üzeneteket nem jeleníti meg, csak egy felkiáltójellel mutatja, hogy jött valami, de ezt azért olyan nagy segítségnek nem éreztem.

Összegzés

Nyilván céleszköz mivolta miatt a Honor Band 4 running edition okoskarkötőt nem lehet igazán összemérni a MI Band 3-mal. Az előbbi egy speciálisan futásra tervezett készülék – például nincs benne pulzusmérő -, így mindennapi használatban az utóbbi tudása jobban érvényesül.

Ha viszont futni kell, akkor a Négyes kerül előnybe, egy csomó, tényleg hasznos paramétert kapunk vissza, ami segít a mozgásunk fejlesztésében, legalábbis elméletben. A gyakorlatban viszont össze-vissza méri a távokat, ami eléggé megkérdőjelezi a többi visszaadott érték valódiságát is. Ezek alapján 7.500 Ft-ért még mindig a Xiaomi Mi Band 3-at választanám, persze van a Honor szériának egy teljesértékű, színes kijelzős változata is, lehet, hogy az jobban teljesít majd.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány