Honor Band 4 okoskarkötő tesztje – Először a szem eszik

Honor Band 4

A Honor Band 4 okoskarkötőnek a Honor Band 4 running edition csúfos bukása után kell megmentenie a márka “hírnevét”. Szerencsére teljesen más koncpecióval készült a nagytestvér, pulzusszám mérő szenzor, színes OLED kijelző, cserélhető előlapok, majdnem teljesen jól kezeli a magyar ékezeteket, és persze számtalan sportot is monitoroz. A Xiaomi Amazfit Cor közvetlen ellenfele, ehhez lőtték be a 14.000 Ft-os árat is, amihez már érdemes az EU Priority Line szállítási módot választani.

Honor Band 4: hova is tartozik a Négyes?

Nem egyszerű kiigazodni az okoskarkötők piacán, hiszen számtalan variánsuk jelent meg az elmúlt 1 évben. A cégek azonban nagyon ügyesen tologatják a termékeiket, a globális sakkjátszmában árral szeparálják el egymástól a kütyüket. Vagyis a Honor Band 4 NEM a Xiaomi Mi Band 3 ellenfele, hanem a Cor-ral akasztja össze a bajszát, amelynek a tesztjét érdemes elolvasni, hogy képben legyetek, mit is kell lenyomnia mai delikvensünknek.

Még egy tévedést eloszlatnék, a Honor 4 running edition nevű karkötőnek nem sok köze van a sima Honor Band 4-hez, hogy mennyire nem, azt a lenti táblázatban szedtem össze:

Honor Band 4 Honor Band 4 running edition
pulzusmérés IGEN NEM
színes kijelző IGEN NEM
üzenetmegjelenítés magyar csak jelzés
cserélhető szíj NEM IGEN
viselhető lábon NEM IGEN*
futási adatok NEM IGEN
szoftver Huawei Health Huawei Health

* adnak hozzá egy műanyag keretet, amivel felszerelhető cipőre is

A Honor Band 4 nem egy céleszköz, általános használatra tervezték és ez így is van jól. A minősége veri a Mi Band 3 / running edition duót, a Xiaomi Cor fémes felülete viszont szerintem egy picit jobban sikerült, ennek ellenére nem kell szégyenkeznie.

Már csak azért sem, mert a színes OLED kijelző valami megdöbbentően szép képpel örvendezteti meg használóját. Ez két dologból fakad, egyrészt a technológia miatt nagyon szépek a színek, másrészt a Xiaomi Cor 80*160 pixeléhez képest itt 120*240 áll rendelkezésre, ez majdnem kétszer annyi, mint a konkurenciánál.

A kép olyan éles, hogy a virtuális selymet is elvágja, de ami sokkal fontosabb, van hely normális kinézet és a szöveges üzenetek megjelenítésére is. Ez két dolgot jelent: egyrészt hihetetlen dögös skineket lehet megjeleníteni rajta – kedvencem a horoszkópos, amin a csillagjegyeket kirajzolja egy stilizált égboltra, majd mögé teszi az ábrát is -, kár hogy csak négyfélét tudunk váltogatni. Mint ahogy színvariánsból is csak három van, rózsaszín, kék és fekete.

Biztosan “sokakat felajz” majd, ha elmondom, hogy a csomagban van egy töltőfej meg egy kábel is, sőt egy kínai nyelvű leírás is, szóval most hogy megfutottuk a szokásos köröket, térjünk is át a használatra.

Honor Band 4 tesztje

A bekapcsolás után kicsit beparáztam, hogy teljesen kínai lesz a menü, de nem kell megijedni, ha a telefon nyelvét angolra állítjuk, a párosítás után egyből angolra vált a megjelenítés is.

Nem hittem, hogy majdnem a teljes magyar ékezet készletet is kezeli, de igen, simán tudtam olvasni az emailjemet. Nincsenek kérdőjelek és kriksz-kraszok, szóval hatalmas piros ponttal indított a Huawei Honor Band 4, de azért még az ötösért dolgoznia kellett.

A teljesen magyar Huawei Health applikációt bizonyára sokan ismeritek már, a HB4 running edition és a Huawei Magic Watch is ezt használja, patent kis program, a Mi Fit-tel nagyjából ugyanazt tudják, de van néhány nem túl fontos extra funkciója is a Xiaomi programjához képest. Ezt nem taglalnám különösebben, de amikor belakjátok a karkötőt, nyomkodjátok végig a menük zegzugait.

Ami fontos, hogy mivel az alkalmazás a fent említett másik két eszközzel közös, ezért a lehetőségeink tárháza is ugyanaz, vagyis kizárólag a karkötőbe épített technika mondja meg, milyen plusz dolgokat kapunk. Azért felsorolom, hogy a Honor Band 4 az applikáció oldalán miket támogat:

 • pulzusmérés
 • alvásmonitorozás (légzésfigyeléssel, de el nem tudom képzelni, hogy ezt csinálja)
 • gyaloglás, futás, kerékpározás, intervallum edzések támogatása az app oldalán, kül- és beltéri futás,kültéri gyaloglás, beltéri bicikli, úszás és szabadon definiált a karórán
 • elégetett kalória, távolság megjelenítése és lépésszámlálás
 • előzmények visszatöltése a fentiekhez
 • alkalmazásüzenetek (pl. mail, SMS, Messenger stb.) TÖKÉLETES ékezetes megjelenítése
 • NFC alapú Alipay fizetés (itthon nem használható)

Ezek a fontosabbak, persze van még néhány – ébresztés, ne zavarj, mozgásra ösztönzés, éledjen fel csuklómozgatásra, és így tovább – klasszikus is. Néhány tippet adnék a használattal kapcsolatban, mert ezek nem mindenkinek lesznek triviálisak:

 • ne zavarj módban csuklómozgatásra nem éled fel az óra, hogy ne vakuzzuk ki a mellettünk alvó szemét a sötétben
 • ne zavarj módban nem jönnek be a hívások és az értesítések sem. Ezeket viszont később előhívhatjuk az okoskarkötő „messages” menüpontjában
 • vízálló az óra, vagyis nyugodtan magunkon hagyhatjuk zuhanyzás, úszás közben, ellenáll az esőnek is, de melegvizes fürdőbe és búvárkodni ezzel se menjünk
 • az alvásmonitorozás szerintem pontosabb, mint a Xiaomi Bandek esetében, például az éjszakai pisiléseket is remekül észreveszi
 • a folyamatos pulzusmérés eléggé durván eszi az üzemidőt, vagyis amikor azt olvassuk, hogy 14 nap, de nekünk csak 6-7, akkor erre gondoljunk

Néhány, de pozitív működésbeli apróságot is felfedeztem, például a Honor Band 4 pulzusmérése teljesen dinamikus, vagyis nem az történik, mint a Mi Bandnél, hogy elkezd mérni, várunk majd 15 másodperc múlva megjelenik egy érték, hanem folyamatosan látjuk a változást. Sokkal kulturáltabban működik, mint a konkurensek és szerintem a hosszú távú működés szempontjából egy igen pozitív jel.

A sportokat eléggé durván leteszteltem rajta: túráztam durván 80 km-t, sőt még úszni is elvitte az egyik kollégám, szóval került bele kilométer “rendesen”. Az eredményeket a fenti képeken láthatjátok, szerintem elég pontosan mér, ráadásul használhatjuk az applikációt és a karkötőt is külön erre a célra, attól függően, honnan indítjuk el a tevékenységet. A Huawei Health pontatlanul mér, szóval javaslom a Honor 4-ről indítani a sportokat.

Úszásra viszont konkrétan használhatatlan, például feloldja víz alatt a biztonsági zárat, majd kilépett úgy, hogy a pause gombot elvileg másodpercekig kellene nyomni. Ezt akár extrának is tekinthetnénk, hiszen ez nem kis teljesítmény, csak éppen itt pont az ellenkezőjére lenne szükség.

Összegzés

Ha most kellene okoskarkötőt választanom, valószínűleg a Honor Band 4-re esne a választásom. Remek minőség, a legjobb kijelző a kategóriájában, finom működés, teljesen magyar applikáció, majdnem tökéletes magyar ékezet megjelenítés, és elég hosszú üzemidő. Egy hibája van, az úszásfunkció gyengesége.

Szerintem komplettebb készülék a Honor Band 4, mint a legnagyobb konkurense, a Xiaomi Amazfit Cor, de mindkét okoskarkötő kiváló, és mivel az árazásuk nagyon közel esik egymáshoz, inkább ízlés kérdése az, ki melyiket választja. Én a négyest vinném haza, mert ezzel a megjelenítővel nem nagyon lehet versenyezni, de azért érdemes a konkurenciát is szemügyre venni.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány