Hantek 6022BE oszcilloszkóp teszt – Fő a hordozhatóság!

Hantek 6022BE

A korábban tesztelt forrasztóállomás sikerén felbuzdulva tovább keresgéltem jól árazott minőségi kínai műszerek után, és ekkor akadt meg a szemem a Hantek 6022BE oszcilloszkópon. Aki esetleg nem tudná, ez az eszköz különféle elektromos jelek analizálására szolgál, és a felhasználói vélemények alapján kifejezetten jó vételnek találtam áfamentes szállítással és BG22BE kuponkóddal mindössze 18.000 forintos áráért.

A Hantek 6022BE kicsomagolása, tartozékai

A termék egy egyszerű, de kellő védelmet nyújtó, fekete dobozban érkezett, a sok hasznos tartozékával: két darab kampós mérőszondával, egy USB-B kábellel, és pár színes jelölővel. A műszer anyaghasználatával teljesen meg voltam elégedve, a háza fémből van, és a két végén található gumitalp a vertikális és a horizontális használatot is lehetővé teszi.

A Hantek 6022BE tesztüzeme

Az első használat előtt meg kellett keresnem hozzá a szükséges szoftvert és drivereket, mivel a számítógépemben már nincsen CD olvasó, de szerencsére a Google csodákra képes. Miután telepítettem mindent, csak egyszerűen be kellett dugni a műszert, és működött is. A hozzá tartozó program használata egy rutinos oszcilloszkóp használónak nem jelenthet problémát, és egy kis angol tudással a kezdők is hamar ráérezhetnek.

A Hantek 6022BE fontos tulajdonsága, hogy akár telefonnal is tudjuk használni, ha van egy OTG átalakítónk, egy azt használni képes Androidunk, és letöltjük a HSCOPE nevű ingyenes alkalmazást. A kábel 2 darab USB-A portja közül a piros színű a plusz áramfelvételért, a fekete színű pedig az adatátvitelért felel. Az oszcilloszkóp képes csak az utóbbi használatával is működni, de ajánlatos a piros végét egy hordozható aksiba bedugni telefonos használat esetén.

A műszeren van természetesen egy föld és egy kalibráló 1 KHz-es 2 Vp-p feszültségű négyszögjel kivezetés is. Specifikációit tekintve a Hantek 6022BE otthoni mérésekre, gyakorlásra, de még egyszerűbb hiba analízisekre is tökéletesen megfelel és hordozhatósága miatt remekül használható akár terepen is. A komolyabb felhasználóknak esetleg a két csatorna, a 20 MHz-es sávszélesség, vagy a 48 MS/s-os mintavételezési sebesség lehet kicsit kevés, de ár-érték arányban nekik is nagyon megéri.

Tesztem során házi készítésű erősítőket és Graetz-hidakat mértem be vele, majd az eredményeket egy Rigol szkóppal igazoltam, hogy legyen viszonyítási alapom. Az utóbbin természetesen szebb Szinusz hullámokat lehet látni, de a mért eredmények hibahatáron belül megegyeztek. A képeken csak a kimeneti jeleket jelenítettem meg, de a bemeneti jel mindenhol megegyezett.

A program használatára hamar ráéreztem, és a funkciói közül sem hiányzott nagyon semmi, a kurzorokat könnyen be lehet állítani, és a matek funkciók is megvannak (a lenti képen a lila színű). A bal oldalon lévő karakterekkel lehet eltolni a függvényeket vertikálisan, horizontális mozgatáshoz pedig rá kell kattintani a jelre, és jobbra-balra húzni. A felső trigger beállítása is így lehetséges, az oldalsót a függvény jobb szélén lehet állítani.

 

Az ingyenes telefonos program nem rendelkezik olyan sok funkcióval, de alapvető jel analízisre így is alkalmas. A 3.890 forintos PRO verzió megvásárlásával azonban minden számítógépen is elérhető funkciót megkapunk – CSV, vagy jpeg formátumú exportálási lehetőséget, 2 csatorna használatát, matek funkciókat és sok mást -, így komolyabb mérésekhez kifejezetten ajánlom a megvételét.

Összesítés

A Hantek 6022BE egy remek ár-érték arányú oszcilloszkóp, ami elektronikával foglalkozó hallgatóknak, hobbistáknak, vagy terepen dolgozó villamosmérnököknek egyaránt remek választás. A telefonos használat külön pontot érdemel, hiszen így akár egy erdő mélyén is nekiállhatunk felharmónikusokat mérni. Úgy vélem cirka 20.000 forintos áráért ennél nem találtok jobb oszcilloszkópot a piacon, sőt most a BG22BE-es kuponkóddal már 18.000 forintért a tietek lehet. A többi hasonló eszközt pedig itt tudjátok megnézni.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték