Haier W910, avagy az IP54-es tévedés teszt #ÁPDÉTELVE

Újfent kínai készülékhez jutottam. Nem tudom, melyikünkkel volt a gond (én barátkozós típusnak tartom magam), de a Haier W910-zel nem sikerült igazán összehaverkodnunk. Ma erről olvashattok egy bemutatót.

Képek: telefonról | hátlapi kamera | előlapi kamera

Mi a benyomásotok a képeket látva? Színes? Szokatlan? Impozáns? Határozott? Stabil? Egyedi? Talán szexi?

Amikor képeket láttam, azt mondtam, hogy egész jól néz ki. Végre van egy kínai gépben is valami szín, egyedi tervezés, IP54-es minősítés, csak jó lehet. Nagy kukit. Most kivételesen nincs in medias res, majd meglátjátok, hogy miért mondom, amit mondok.

Megjött a csomag, és rögtön elűzte aktuális problémáim sűrű fellegét, melynek nagy részét egy határozott másnaposság tette ki. Rettentő gyorsasággal feltéptem a csomagot, és kapkodtam ki a cuccokat. Kezembe fogtam, nem volt rajta kijelzővédő fólia, viszont a csupasz képernyő ott csillogott teljes tisztasággal, szűziességgel. Az első, ami feltűnt, és amit egészen mostanáig fenntartok, hogy a hátlap baromi jól néz ki. Csináltam közeli képeket is, hátha azok átadják. Nagyon örültem neki, hogy végre nem egy kommersz kinézetű, másolt, kínai tömeggépet tartok a kezemben, hanem egyedi tervezéssel rendelkező, belülről, vasában is csillogó készüléket. Ezekkel a benyomásokkal tehát nagyon pozitívan álltam hozzá a kezdetektől. Ez azért fontos, mert ha az embernek rossz a legelső benyomása (amit ugye mondanak is, hogy egyszeri, és meghatározó), akkor utólag nehezebb magunkkal megszerettetni a dolgokat. Én viszont az elején kezdtem megszeretni, és azt nem olyan könnyű elrontani, mint fordítva.

A telefonnak beépített akksija van, tehát második darabot nem kaptam hozzá, és a manuális fast-reset is kilőve, ha kifagyna. Ez kicsit aggasztott, de eddig nem volt ilyenre példa, és a bekapcsoló gomb hosszú megnyomásával is ugyanez érhető el gázos helyzetekben. #Az egyik kommentből megtudtam, hogy hangerő fel + bekapcsoló gombbal is ugyanezt a hatást lehet elérni.# Bekapcsoltam tehát a készüléket, mutatott egy logót és zenélt egy kicsit. Szépen felállt a rendszer, minden működött rendesen, ez volt az első ellenőrzés, többre nem nagyon volt időm reggel. Pár órával később mérges voltam rá nagyon, mert a hülye alap csengőhangjával annyira megzavart (nem tudtam, hogy mi ad ki ilyen hangot), hogy behajtottam egy egyirányú utcába a rossz oldaláról, és egy elég kellemetlen helyzet állt elő.

Délután kicsit jobban megismerkedtem vele. Az első negatívum, ami feltűnt, hogy valami furcsa oknál fogva ékezetes névjegyeket egy ,,sim contacts name error – a névjegymódosításokat nem sikerül menteni” üzenettel kezeli. Ha ennyire egyszerű lenne, akkor rámondanám, hogy a rendszer bugja, és részemről el lenne intézve. A furcsa viszont az, hogy a korábbi SIM-en lévő ékezetes névjegyeimet rendesen megjeleníti, és semmi gond nincs velük. Újabb ékezetet nem tudok beléjük írni. Ha viszont új névjegyet készítek mondjuk ,,Áron” néven egy valós telefonszámmal, akkor nem problémázik, elmenti. Ha kétszavas, ékezetes, akkor nem menti el. Ha a két szót egybeírom, és meghagyom az ékezetet, szintén nem menti el, pedig Áron példájára igazán megtehetné. Aki logikát akar benne keresni, ne tegye! Ezzel a hülyéskedésével máris kiakasztott.

A következő, ami engem rettentően idegesített az első 2 napban, az az, hogy van egy kb. 1.5 cm vastag csík alul, ahol nincs semmi. Se képernyő, se érintőgombok. Helyette az érintőgomboknak megfelelő utasításokat a képernyőn helyet kapott sávon adhatjuk ki. Magyarul: meghagytunk egy vastag helyet a semminek, hogy helyette elvehessünk a képernyőből ennyit is. Én nem látom a logikát, de ettől függetlenül lehet, hogy van benne. Ezt viszont sikerült megszokni pár nap után. Egybetelefon lévén az oldalára helyezték az összes nyílást, így a SIM kártyát is ott kell behelyezni. Van még mellette micro-SD foglalat, 3.5 mm jack csatlakozó, és egy micro-USB csatlakozó.

A következő, ami rengeteg bosszúságot okozott (viszont nem a telefon hibája), az egy koszos képernyővédő fólia volt. A doboz alján pihent, és retkesebb volt, mintha végigtörölném vele egy rézbőrű hónalját. Nem szó szerint retkes volt, hanem szöszös, de hihetetlenül. Pont olyan szöszök, amik tapadnak a fóliára, és ha felteszem a telefonra, akkor négyzetcentiméteres buborékok keletkeznek. Viszont muszáj feltennem, mert csak ez az egy volt hozzá, ami a megfelelő helyeken ki is van lukasztva (érzékelők miatt), és ha eladom, akkor nem lehet egy mikrokarc sem a kijelzőn. Mit lehetett tenni? Először is megpróbáltam kézzel leszedegetni a dolgokat róla, de nagyon lassan ment és zsíros is lett a fólia. Akkor eszembe jutott a víz. A védőfólia ugye nem ragadással működik, hanem tapadással. Lényeges különbség, ez utóbbi esetében nincs semmilyen ragasztóanyag az adott felületen, az jelenti, hogy kialakításánál fogva tapad bizonyos anyagokhoz. Ilyen egyébként a nanopad is. Visszakanyarodva tehát benyomtam a csap alá, és kapott egy zuhanyt. Ennek már volt haszna, és kis dörgöléssel egész sok retek lejött, kezdtem reménykedni benne, hogy mégis használhatóvá válik. Utána megint egy kis kézzel szedegetés jött, majd különböző szögekben tartva jó sokat le tudtam szedni róla, nem mind látszott rögtön. Na, nem részletezem agyon, a lényeg az, hogy rettentő sokáig tartott, mire 4 apró bubi maradt csak, azokból pedig 3 a szélén van, ami senkit sem zavar.

A 4.5″-es IPS képernyő HD felbontással párosítva ténylegesen tűéles képet ad, egy szavam sem lehet rá. A színek megfelelően élesek, a betekintési szögek tényleg 178°körül alakulnak, egy kicsit talán halvány a képernyő maximális fényerővel, bár ez is csak logika kérdése. Ezt azért mondom, mert tűző napfényes időben a napnak háttal állva (azaz pont a képernyőt süti) előfordul, hogy nem látszik ez-az. Viszont egy 180°-os fordulás ezen bármikor segít, mert ezt az esetet leszámítva nem volt olyan, hogy ne láttam volna valamit. Tehát: mindig egyszerűen megoldható, hogy látsszon a képernyő.

A wifi jól működik, megfelelő a vétele, az adatkapcsolat is teljesen jó, bár néha nem tudja, hogy éppen milyen típusút fog. A bluetooth sebességét nem nézem sosem, épp csak kipróbáltam, hogy működik-e egyáltalán, és működött. A GPS-szel már több bajom van. Működni működik, viszont folyamatos netkapcsolat kell neki, különben eltéved. Folyton keresi a műholdakat, ezért nem folyamatos a mozgás a képernyőn sem, hanem időnként ugrik egyet, és áttesz 30 méterrel arrébb. Utána megint szünet, majd megint észreveszi, hogy elmentem onnan. Igazából használható, csak zavar, hogy nem vágja folyamatosan, hogy hol vagyok. Mondjuk ez nem navigáció volt, csak a térképen néztem.

A kijelzőn van egy állapotjelző led, ami pirosan világít, ha tölt, zölden, ha feltöltött, és kéken villog, ha értesítésünk van, vagy történt valami, amíg nem figyeltünk. Ez tök hasznos, mert nem minden telefonra raknak ilyet, és az új telefonról hiányzik ez a tulajdonság. Mellette található az előlapi kamera, ami szerintem csak egy tévhit, hogy jó valamire. Mindegy, képet ad és egyegészhárom megapikszeles. Jó, mi? Továbbá helyet kapott egy teljesen jó fényérzékelő, és egy gyors reagálású távolságérzékelő. Ezekről nem érdemes többet beszélni, semmi baj velük.

Teltek-múltak a napok, figyelgettem a töltési időt, meg, hogy mennyit bír akksiról, és ahogy múlt az idő, egy olyan dologra lettem figyelmes, amit eddig egy kínai készülék sem produkált. Kezembe véve halkan reccsent egyet. Oké, műanyag, végül is recseghet, csak ne nagyon, mert az nem jó. Közelebbről is szemügyre vettem, és szomorúan konstatáltam, hogy MOZOG AZ OLDALÁNÁL A HÁTLAP. Csájníz IP54 rulz. Nem akartam hinni a szememnek. #Közben azt is megtudtam, hogy a hátlapot egy csavar tartja a kamera környékén, ezért nem lehet instant leszedni. Ez alatt van a a védőfólia, meg a konkrét védelem. Szétszedési videó ITT#
A zsebemben volt egész végig, körülbelül 2 napos volt, és mozog a hátlap, ami elméletileg le sem szedhető. Csak, hogy szemléltessem a mozgás mértékét, megemlíteném, hogy körömmel simán alá tudtam nyúlni, és felpattintottam a hátlapot, ami nem leszedhető #de, csavarozással igen#. Tényleg nem volt az, mert a közepére nyomtak szerintem egy ragasztópöttyöt, mert hiába szedtem fel körben mindenhol, ott még tartotta. Így várjunk el tőle cseppállóságot. Itt fontos megjegyeznem, hogy szerintem nem minden darab ilyen, de ezek szerint van ilyen is. Ezek után persze nem volt kérdéses, hogy van-e esélye továbbra is a zsebemben maradnia. #A tartócsavar miatt nem lehet csak úgy leszedni a hátlapot, viszont nem tökéletes tapadás esetén sem kell aggódni a cseppállóság miatt, ugyanis a szétszedési videón látható, hogy a külső hátlap alatt van az igazi védőréteg.#

Kipróbáltam a hangszórókat is, az előlapi bőségesen elég hangos, abszolút elégedett vagyok vele. A hátlapi is több, mint átlagosan hangos, viszont bizonyos frekvenciákon maximális hangerő közelében torzít. Nem nagyon zavaróan, de tény, hogy torzít. A hátlapi kamera 8 megapixel felett uralkodik, és kifejezetten jól bánik vele. Szerény véleményem szerint remek képeket készít, tök jó a részletesség is. Videót HD-ban képes rögzíteni, és becsületére szóljon, hogy a hátlapra is került egy mikrofon, amely nyilván a zajszűrést segíti elő. A videó alatti zoom valamiért egy kattogó hangot idéz elő a videóban. Megoldás: ne zoomolj. A segédfény használható fényképek esetén, de természetesen nem egy xenon vaku azért. Világításra tökéletesen jó, elég erős fénye van.

Egy kicsit az akksiról, meg a szufláról. Egyre javul az idő szerintem, de az első két 0-100% töltés majdnem elérte a 4 órát, ami picit sok. Mostanra javult legalább fél órát, ha nem többet. Két energiasémát kapott a rendszer, ezek pedig egy szolid, meg egy agresszív spórolás. A szolid lényege az, hogy manuálisan állítható, hogy a képernyő kikapcsolása után mennyi idővel, és milyen két időpont között szüntesse meg az adatkapcsolatokat (Bt, Wifi, mobilnet, GPS?). Az agresszív pedig fogja magát és adott idő elteltével kilövi őket. A különbség tehát, hogy ez utóbbi non-stop kilövi. Átlagos használat mellett agresszív sémával 2 napot simán kihúz. Átlagos használat alatt pár hívást, SMS-t, némi mobilnetezést és folyton bekapcsolt Wifit értek (ne felejtsük el, hogy a séma kilövi, ezért nem szó szerint folyamatosan aktív!). Kemény nyüsztetéssel egy napot bír, mint a legtöbb telefon. Nem kiemelkedő, viszont teljesen rendben van szerintem. A kemény nyüsztetés tényleg folyamatos, és megterhelő használatot jelent.

Még egy aprócska negatívum, ha már kínai készülékekről van szó: nem dual-SIM-es. Nekem ez azért lenne fontos, hogy a második helyre tudjak rakni egy “netezős” kártyát. Ez csak azért mondható hiányosságnak, vagy negatívumnak, mert a blog kínai termékekkel foglalkozik, amik dual-SIM képességükről lettek híresek. #Ezen az egyik kommentelő fennakadt, de szerintem világos, hogy ha már a két SIM-es mivoltukról elhíresült, kínai telefonokról van szó, akkor vehető úgymond alapfeltételnek, hogy meglegyen a 2 SIM foglalat.#

Játszani nem nagyon játszottam vele, csak pár kisebb játékot próbáltam ki. Tény, hogy a GPU-ja nem egy csúcs darab, de amire kitalálták, azt bírja. #Ezen is fennakadt egy kommentelő. A nem csúcs nem azt jelenti, hogy rossz, hanem szó szerint azt, hogy nem csúcs. Azaz nem Galaxy S 19, meg 10 évig űberkúl. Nem fog a Battlefield 3 120 FPS-en futni, mert nem erre lett kitalálva a GPU-ja. Középkategóriás videogyorsító, és ennyi, remélem így már világos.# Nem játszani van, hanem videókat nézni, telefonálni, tájékozódni, fényképezni, netezni, meg kicsit játszogatni lazább dolgokkal. A nagy felbontású videolejátszás nem okozott neki gondot, két HD videót is lejátszattam vele Youtube-on, az egyik alatt kétszer egymás után egy-egy akadás volt, amit egy újraindulás követett, de másodszorra akadásmentesen lejátszotta. Nem tudom, mi történhetett. Ezen kívül egyébként minden tökéletesen gördülékeny, sosem volt akadás. A Qualcomm SoC megtette a hatását.

Tömören:

Pro: kijelző, kamera, sebesség, megfelelő akksi (plusz a sémák)

Kontra: egy SIM, itt-ott bugos rendszer, fekete sáv a képernyő alatt, gyenge összeszerelési minőség (szigorúan kívülről! Belülről nincs negatív tapasztalatom!), #közepes# GPU, GPS hülyéskedése

A cikkben látható rengeteg #xyz# jelzés azért van, mert több nézetbeli eltérés is akadt néhány olvasóval. Nem értek egyet mindennel, amit leírtak, de köszönöm a hasznos infókat, néhány dolgot tényleg javítanom kellett. Nem tagadom, kissé felületes voltam a cikk megírása során, talán elfogultan nyilatkoztam semleges, vagy pozitív tulajdonságairól is más negatív tapasztalatok miatt. Ha igaz az, ami kiderülni látszik, akkor az én darabom egy meggyötört darab volt, ami már láthatott pár dolgot előttem, mert lötyögött a hátulja, nem minden funkciója működött, tehát elképzelhető, hogy ,,rám sóztak” egy ún. ,,seller refurbished” darabot, azaz javítva volt már, és újra eladták használatlanként. Ez több mindenre magyarázatot adhatna, de nem lehetek biztos benne, ez csak egy lehetőség.

Itt megvásárolható egy csomó új okostelefon.

Meg itt is.