Haier XShuai C3 robotporszivó teszt – A németnek hangzó név kötelez

Haier Xshuai C30

A Haier XShuai C3 robotporszívó neve ismerősen csenghet, hisze Németországban meglehetősen sok terméket adott el a cég. A németes minőség pedig sok funkcióval jár együtt, WiFi-s távvezérlés, HD kamera, hengerkefe, intelligens takarítási funkciók, felmosás. A repertoár széles, de az árát is megkérik, persze 75.000 forint egyáltalán nem sok egy csúcstechnikás kütyüért.

Kicsomagolás

Egy barátomat kérdeztem a teszt alatt, hogy ismeri-e a Haier termékeit. Mondta persze, nekik is volt hűtőládájuk a német gyártótól. Csakhogy ez egy kínai cég, de az elmúlt pár évben szépen teleszórta Európát, a névválasztás pedig igen sikeres, hiszen mindenki a legerősebb európai országra asszociál. Ezzel szemben az XShuai név rettenetes, de aki háromszor ki tudja egymás után mondani, azt tiszteletbeli kínaivá avatom.

Maradjunk a Haier-nél, és próbáljuk meg megjegyezni a Haier Xshuai C3 nevet. A doboz kívülről semmi extra, bár gagyinak nem mondanám, viszont a mérete brutális, alig bírtam lefényképezni, akkora. A beltartalom nagyon bőséges, a C3 pedig nagyon impozáns, egy tonna cserealkatrészt kapunk, van benne pótkefe, Hepa szűrő, távirányító, tisztítókefe, egy olyan vastag gépkönyv, amivel még barátnőm sem félne leütni egy pókot, egy dokkoló tápegységgel, és természetesen maga a robotporszívó.

A kinézet szubjektív, de a design elég ütősre sikeredett. Egyáltalán nem a kerek formai vonalat követi, inkább egy lekerekített négyszög, két olyan rovar szemmel – ez a kamera – ami engem a beteg kétcsövű orosz tankokra emlékeztetett a második világháborúból. Az biztos, hogy egyedi és eltéveszthetetlen a kinézet, a minőség pedig kifejezetten jó. A kijelző tipográfiája nekem nagyon tetszett, semmi sallang, szép letisztult és könnyen átlátható, éjszaka viszont olyan erővel világít, hogy kiégeti a szemünket.

Egy dolgot hiányoltam, ez pedig a virtuális fal, amiért kárpótol például a felmosás funkció és a hengerkefe. Érdekes dolog, hogy mostanában a drágább robotporszívók applikációs vezérléssel érkeznek, és a Haier Xshuai C3 sem kivétel ez alól. Itt Huiba-nak hívják a programot, és egészen érdekes kameravezérlést tesz lehetővé, ami egy újabb prémium pontja a terméknek. Elméletileg a programmal képesek lennénk kapcsolódni az Amazon Alexa szolgáltatáshoz, de ezt sajnos hosszas küzdelem után sem sikerült összehoznom.

Tesztüzem

A tesztüzemet a szokásoktól eltérően nem mindenféle anyag kiöntésével és felporszívózásával kezdtem, hanem a gépkönyv elolvasásával és az applikáció beállításával. Ez nem egy különösebben bonyolult művelet, leolvassuk a QR kódot a Haier Xshuai C3 oldaláról, majd becsépeljük a WiFi kódot, és már indulhat is a móka.

Az alkalmazás meglehetősen stabil, bár volt olyan, hogy eldobta a jelet, de például egyszer sem csinált fura dolgokat, vagy fagyott ki. A következő lépés a firmware frissítése volt, és szerencsére volt újabb verzió is, de ehhez dokkolóra kell tennünk a robotporszívót.

Miután végeztem a program beállításával, elkezdtem nézegetni a lehetőségeket, és tulajdonképpen az egyik „selling point”-ot itt fogjuk felfedezni, ez pedig a beépített HD kamera. Ezt távolról is el tudjuk érni, és tudunk vele a mobilunk kijelzőjének húzogatásával pásztázni is, ami elég nagy poén. Én például egy étteremből belépve jártam körbe a lakásomat, illetve indítottam el a takarítást, amit előzőleg elfelejtettem. Ráadásul az is megnyugtató érzés, hogy haza tudunk nézni, és látjuk, hogy minden rendben, nem törtek be, és még a vasalót is kihúztuk.

Vicces, hogy a Haier Xshuai C3 rendelkezik egyirányú hangátvitellel is, így beszélhetünk is az otthon lévőkhöz. Ami viszont számomra felfoghatatlan, hogy a kapcsolatot miért jelzi ordító tilinkózással a robotporszívó. Lehet, hogy a betörőt akarja elijeszteni, de teljesen indokolatlan és még hangos is. A másik fura dolog a kamera viszonylag gyenge színkezelése.

A felbontása sem fog senkit megdöbbenteni, de engem sokkal jobban zavart a lilás beütés, ami az összes világosabb színt áthatja. Ennek ellenére örültem, hogy van, és bőszen lődöztem a pillanatképeket, amíg távol voltam a lakástól. Ezeket meg is oszthatjuk különböző oldalakon – például Facebookon vagy Instagrammon – de én erre nem éreztem késztetést.Ami a takarítási metódusokat illeti, a szokásosakat kapjuk. Van élkövetés, véletlenszerű mozgás, nagy teljesítményű szívás, cikkázás és egy helyben takarítás, amik gyakorlatilag csak a bejárt út módjában térnek el. Okosabbnak tűnik, mint a többi általam tesztelt porszívó, amelyek közös tulajdonsága volt, hogy nagyon idegesítő nézni a mozgásukat. A Haier Xshuai C3 mintha logikusabban mozognak, bár azért előre ennek az útvonalát sem fogjuk kitalálni.

A tárgyakat nagyon finoman érinti meg köszönhetően a szenzorainak, ami pedig túlságosan alacsonyan van ahhoz, hogy észrevegye, azt finoman meglöki. A Nidec motor, amit a Haier és a Xiaomi is használ – egyébként meglepően erős, engem simán eltolt, amikor a gurulós székemben ültem. Ehhez képest nem túl hangos, gyári specifikáció szerint 70 db-nél halkabb, de szerintem a 60-at sem éri el. Ellenben mikor fordul, tud fura, „röfögő” hangot hallatni, amit szerintem a gumigörgő oldalra mozgása okoz.

A robotporszívó természetesen időzíthető is, amit én általában nem használtam, pedig eddig minden más konkurensénél beállítottam. Ennek egyszerű oka van, az hogy távolról is elindítható. Az applikációban ráadásul a töltöttséget is mutatja, így tudom, hogy a maximális, durván másfél-két órás takarítást mikor érdemes elkezdeni. A kijelző egyébként az időt, a töltést, a WiFi kapcsolatot, és a hetek számát is kijelzi, ami elég fölöslegesnek hangzik, de kellemes figyelmesség.

Az akkumulátor kapacitása 2600 milliamperóra, ami egy sztenderd érték lehet, mert más porszívóknak is ennyi, és ez is automatikusan visszatalál a dokkolóra, ha nem a világ végéről indítjuk el a hazatérést. A töltési idő durván 4-5 óra, de mivel dinamikusan látjuk az applikáció segítségével, hogy éppen hol tart, ezért volt, mikor 70%-nál is elindítottam.

A normál porszívózás nagyjából olyan hatékonysággal csinálja, mint az összes többi konkurense, azt leszámítva, hogy mintha logikusabban mozogna. Ráadásul két kis söprögetője is van, míg a többi hengerkefés gépnek általában csak egy, vagyis azoknál hatékonyabban tereli maga alá a koszt. A portároló óriási méretű, 830 milliliter, ami nagyjából 250%-kal nagyobb mint a hagyományos 300-350 milliliteres egységek.

A szívásereje brutális, gyakorlatilag mindenféle felületről – laminált padló, szőnyeg, csempe – simán felszedi a szennyeződéseket, de még a fugák közül is ki tudja szívni a koszt. A küszöbökkel azonban nem nagyon tud mit kezdeni, volt olyan, mikor 1 órát töltött a 8 négyzetméteres fürdőszobánkban, a saját halálcsapdájává változtatva a helyiséget.

Szerencsére azonban fel nem akad, ugyanis hátrafelé is tud mozogni, így nemcsak jobbra-balra cibálja magát, mint például az iLife X5. Arra azonban figyelnünk kell, hogy a gyárilag felrakott felmosó platnit eltávolítsuk a porszívózás előtt, ugyanis ez nagymértékben csökkenti a hasmagasságát, és így hajlamos “zátonyra futni”.

A hengerkefe teljesítményével kifejezetten elégedett voltam. Barátnőm hosszú, szőke hajszálait ugyanis remekül összegyűjtötte a szőnyegről, és olyan helyekről is, ahol nem is gondoltam volna, hogy van. Nem tudom, hogy ez az állatszőrrel mennyiben állítható párhuzamba, de szerintem összehasonlítási alapnak megállja a helyét, vagyis kutya és macskabarátok is hatékonyan használhatják.

A felmosási funkcióval elégedett voltam, annak ellenére, hogy szerintem ezeknek a porszívóknak nem ez a fő feladatuk. A tartály kialakítása nagyon ötletes, egy lapos lepényt képzeljünk el a felmosórongy alatt, ami nagyjából 100 milliliter kapacitású, és egy beépített anyagdarabbal nedvesíti a rongyot. Valójában ez tetű lassan történik, ezért már előre benedvesítettem az alsó részt, hogy gyorsabban menjen a munka. Szerencsére nem kell eltávolítanunk a portárolót, mint más konkurens modelleknél, és a tartály felhelyezése is nagyon egyszerű.

Összegzés

A Haier XShuai C30 majdnem letaszította a trónról az iLife X5-öt, de így is a képzeletbeli dobogóm második helyére kapaszkodott fel. Kevés hibával és nagyon sok extrával próbál minket meggyőzni a gyártó, de helyenként a fogaskerekek sima futását egy-egy halkabb reccsenés szakítja meg. A kamera lehetne jobb és nem sikerült megértenem, hogy miért játszik le egy komplett örömódát, ha távolról rácsatlakozunk. A lakásban található küszöbökkel pedig nem boldogult – bár ez sok embert nem fog érinti -, illetve az árba nem fért bele a virtuális fal.

A pozitív oldalon viszont ott van minden alapfunkció, és ezek alapvetően rendben vannak: nagy szívóerő, nem túl hangos motor, WiFi kapcsolattal távolról is vezérelhető, kamerával haza nézhetünk, hengerkefével pedig a szőnyegeket is megfelelő kezelésben részesíthetjük. Az i-re a pontot a felmosás és a hatalmas méretű porgyűjtő kazetta teszi fel, nem mellesleg egy csomó extra szolgáltatással is boldogít minket. Nyilván ezekért plusz összeget kell kifizetnünk, de a 75.000 forintot így sem érzem ördögtől való árazásnak, ráadásul EU Express szállítással Kínából vám és ÁFA mentesen érkezik, de EU raktárban is megtalálható, jelenleg azonos áron.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték