H96 Max TV box teszt – BD50 hálózati lejátszás

A H96 Max TV box tesztelése során meglepődtem, hogy végre egy BD50 képes lejátszó lapul a vidám géptető alatt. Az Android alapú eszközök sokat fejlődtek az utóbbi időben, az alacsony ár mellé párosított tudás versenyképes alternatívát kínál azoknak, akik a beépített buta lejátszónál valamivel többre vágynak. Fontos azt is megemlíteni, hogy általában 2-5 év alatt elévül egy adott TV YouTube licence, ezért onnantól már az is használhatatlan. Nézzük meg, hogy a 20.000 Ft-os árért cserébe mit kapunk!

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

A H96 Max TV box kicsomagolása

A H96 Max TV box nem a megszokott, apró csomagolásban érkezett, hanem egy nagy, vaskos fekete kartonban. Valószínűleg a bodza szakmából igazolt dizájner alkotta meg a terveket, és vitte sikerrel végig a cégen belül, ezért az esztétika másodlagos szerepet tölt be.

 

A kiegészítők mennyisége korrekt, hiszen kapunk HDMI kábelt, valamint egy remekül használható távirányítót, ám én mégis a 4 db USB portnak örültem, amivel gond nélkül “építhetünk” HTPC-t a H96 Max-ból. A tápegység típusát még vásárlás előtt ki tudjuk választani, de nektek ezzel sem kell bajlódni, én már csak az EU verziót linkelem.

A csatlakozók száma bőséges, az imént említett 3 db USB 2.0 és 1 db USB 3.0 aljzat mellett találunk még: SPDIF és analóg videó kimenetet, HDMI-t, valamint a kábeles internethez szükséges RJ45, illetve tápegység csatlakozót, az SD/MMC olvasó pedig már csak hab a tortán. Az előlapon sokak kedvence (de még több ember utálatának tárgya), a mini kijelző foglal helyet, innen a fontosabb adatokat le tudjuk olvasni, de csak közelről.

A fedlap mókás grafikát kapott, bár inkább gyerekszobában tudom ezt a vonalat elképzelni. Valószínűleg rejtett helyen fog szolgálni az eszköz, ezért olyan nagy hátrányát nem érzem, de sejthető, hogy a dobozt tervező kolléga munkálkodott ezen is.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=8ZzRDCzLoDI[/embedyt]

 

A H96 Max TV Box tesztje

A H96 Max TV box egyik óriási előnye a konkurenciához képest, az a 4 GB RAM, mely játszi könnyedséggel dolgozik BD50 fájlok lejátszása közben, hiszen a KODI szerint 20% környékén van a kihasználtsága. Az Android 7.1 alapokon nyugvó készülék ezek szerint elég jól optimalizált, a háttérben nem igazán fogyasztja semmi a memóriát. Ellenben a CPU elég magas terhelésen üzemel, ezért elképzelhetőnek tartom, hogy néhány magas bitrátás film esetén “frame drop” léphet fel.

De most, hogy így a közepébe vágtam, a tesztkörnyezetről is írnék picit: 720p TV, 720p DLP projektor és 1080p monitor szolgált megjelenítőként, a filmeket pedig hálózaton keresztül játszotta a gép, egy olcsó kis Zyxel NSA320-ról, tehát jól látható, hogy nem kell erőművet építeni egy zajtalan, otthoni rendszerhez.

A beállítás rendkívül egyszerű, csatlakoztattam a megjelenítőhöz, majd 4-5 egyszerű lépés után a kezdőképernyőn találtam magam. Iszonyatosan örültem, hogy minden fontos programot előre telepítettek, így nem kellett bejelentkeznem a Google fiókomba, ez plusz pont. A KODI szerintem mindenre alkalmas, amire manapság szüksége lehet egy filmeket, avagy sorozatokat néző delikvensnek, így hát nem is keresgéltem tovább lejátszó oldalon. A hálózat beállítása rém egyszerű, a tápegység csatlakoztatása után nagyjából 2-3 perc múlva már a gyűjteményemben szörföztem.

Filmek frontján főleg BD Remux anyagokat szoktam nézni, azaz elég magas bitrátájú biztonsági mentéseket, ahogy azt a bevezetőben is említettem. A 1080p sorozatok manapság egyik lejátszónak sem jelentenek problémát, ezeket jobbára egy jól beállított WiFi hálózaton keresztül is képes lejátszani a kiválasztott Androidos egység. Arra mindenki figyeljen oda, hogy a 2A-es tápegység nem feltétlen a merevlemez legnagyobb barátja, ezért érdemes külön tápot adni neki, ha nem hálózaton tároljuk az anyagainkat, esetleg Y USB kábellel.

A H96 Max-ban található RK3328 SoC 4 magos, fürge kis elektromos jószág, így a YouTube videók lejátszása sem okoz gondot, ahogyan a böngészés sem. Nálam egy billentyűzet és egy egér került rá, e mellett természetesen a távirányító is használható maradt, tehát semmilyen kényelmi funkcióról nem kell lemondanunk.

Vezeték nélküli kapcsolatokban sincs hiány, a WiFi 2,4 és 5 GHz-es sávokon (ac) is működik, valamint kapunk 4.0-s Bluetooth szabványt is. A Netflix-et előre telepítették a gépre, az HBO GO, UPC Horizon Go, Digionline és Vidanet Movie installálható a Play Store-ból. Ezen a linken elérhetitek a készleten lévő Androidos TV boxokat.

 

Összegzés

Sajnos a rendkívül magas USD árfolyamnak “köszönhetően” 20.000 Ft-ba kerül a H96 Max, ebben az árkategóriában már bőven van választék, azonban a 64 GB ROM és a 4 GB RAM erős eszközzé teszi. Pozitívum a 4 db USB aljzat, melyből az egyik 3.0-s, de örülhetünk az 5 GHz-es WiFi-nek is.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány