GoolRC VR HD01 Duo Antennas FPV olvasói teszt

GoolRC VR HD01

A GoolRC VR HD01 Duo Antennas FPV az FPV szemüvegek piacán a belépő szintet képviseli, ami azt jelenti, hogy egy dobozba zárt kijelzőt és vevőt kapunk a pénzünkért, de ezen kívül semmi extrát. A fejre építhető tévé 45,99 USD-ért cserébe vásárolható meg, ami pillanatnyi árfolyamon cirka 11 800 jó magyar kemény forint és ezért házhoz is jön.

Kicsomagolás

A doboz teljesen egyszerű fekete-fehér nyomtatott, az elején a szemüveg sematikus rajza, típusjelöléssel, némi leírással, hogy bárki értse mi van benne.

Ami a beltartalmát illeti, az sem sokkal látványosabb, nagyon vékony műanyag tartóban érkezik minden, gyakoraltilag azonnal kukázható az egész doboz, mert ebbe később már nem fér be a cucc. Egy rövid használati útmutatót is kapunk hozzá, ez aGoolRC VR HD01 tetejére van ráhelyezve, a többi tartozék egy zacsiban a nézőkébe süllyesztve.

A csomagolásról annyit, hogyha ezt az egészet nem csomagolták volna be alaposan szivacsba, akkor valószínűleg nem védte volna meg semmi a postán hánykolódástól, szerencsére ezt Kínában is tudják, így megúszta az utat, épségben megérkezett.

Német raktárból 12 dollárral kerül többe a rendelés, ha esetleg valakinek nincs kedve heteket várni rá, nekem nem volt, de megérte, mert gyakorlatilag egy hét alatt meg is érkezett, minden probléma nélkül. Gondolom nagy tételben szállítani Európába biztonságosabb, ezért ha az épség is fontos, akkor érdemes a német raktárból megrendelni, bár hozzá kell tegyem, hogy a kínai rendelésekkel sem volt problémám soha, rendesen becsomagolják őket.

Akkumulátort nem kapunk a GoolRC VR HD01-hez, ezt nekünk kell megvásárolni, de mivel JST csatlakozón fogadja a tápot, így van néhány akkumulátor, amit választhatunk hozzá, akár 2S, akár 3S kategórából.

Kapunk hozzá még egy gomba antennát és egy lapos (patch) antennát is, illetve kábeleket, a videó jel betápláláshoz és a tápellátáshoz is.

A használati útmutatót sem vitték tulzásba(hosszú ú), aki látott már életében bármilyen kütyüt, az azonnal tudja majd használni leírás nélkül is, ehhez a leírás sem tesz hozzá többet. Illetve talán mégis, a vett csatornák frekvenciájának a táblázatát beletették, de ezek a standard csatornák, tehát ez is pipa.

Tesztüzem

Miért írtam, hogy klónok harca? Nos azért, mert igazából ez egy olyan termék, amit több gyártó is saját márkájaként forgalmaz (Furibee V01, Echine VR008), ugyanezekkel a paraméterekkel, amelyek egyébként az árához viszonyítva igen jók. Márkatársainál valamivel olcsóbb, de a tudását tekintve ugyanaz.

Külsőre azonnal feltűnő a kétszínű festés, akarom mondani a kétszínű műanyagból összerakott készülék. Jópofa, kicsit emlékeztet a rock ‘n roll korszak autóinak a kétféle színű festésére, ami manapság kezdi reneszánszát élni, így születnek a fekete kasztnihoz fehér tetős autók. Szerintem jól néz ki, nekem nagyon tetszik, kicsit sportos benyomást kelt és legalább kicsit megkülönbözteti magát valamivel a többiektől.

Az arcra illeszkedő rész nem túlzottan kényelmes, de azért egy repülés erejéig probléma nélkül elviselhető, szerintem némi szivaccsal még kényelmesebbé is tehető. Az arcon megfelelően támaszkodik, a szíjak rendesen tartanak, és nem csuklik le még egy akksi plusz súlya alatt sem. Könnyen és gyorsan be lehet állítani, ezzel sincs probléma. Sajnos szemüveggel nem lehet használni, ahhoz túl kicsi, nem fér alá, és a lencse fókusztávolsága sem állítható, így akinek kicsit rosszabb a szeme, esetleg a fókusztávolság nem megfelelő, az nehezen fogja megszokni. A nyári melegben nekem kissé beizzadt az arcom, amitől be tudott párásodni a kijelző, de ehhez azért sok idő kellett.

Nincs a GoolRC VR HD01-en videó kimenet, ezért kicsit mókolni kell rajta, ha szeretnénk videó jelet rögzíteni, tehát moddolók előnyben, de akinek nincs ehhez elég tapasztalata, vagy kedve, annak sajnos be kell érnie a ténnyel, hogy nincs és kész. Ebből talán az is kiderül, hogy beépített felvételi lehetőség sincs, erről is le kell mondanunk, de egy belépő szintű eszközről lévén szó, ezt ne is várjuk el.

Van azonban videó bemenet, ami közvetlenül a táp bement mellett található. Azért ez a kis extra még belefért, bár ennek akkor vesszük hasznát, ha valakinek olyan eszköze van, aminek a videó kimenetét szeretnénk nézni, így összeköthetjük egymással a két FPV szemüveget.

Összesen négy nyomógomb uraja a kezelőfelületet, ebből a leghasznosabbat készítették a legnagyobbra, ugyanis ezzel lehet automatikusan hangolni a beépített 40 csatornás vevőt. Ez igen hasznos funkció, nem kell bogarászni percekig a menüt, hanem csak megnyomjuk és egyszercsak jön a kép. Ha egyedül repülünk, akkor nincs gond, ha többen, akkor indulás előtt érdemes megnézni, hogy a saját kameránk képét látjuk-e, és addig nyomogatni a keresést, amíg megtaláljuk, különben érdekes repülési görbét produkál majd a drónunk és lehet rendelni a következőt (például ezekből érdemes választani).

A másik három nyomógomb a manuális csatorna és sáv választásért felelős, ha valamiért nem lenne elég jó a keresés, illetve van egy menü gomb is, ami egyben a bemenet választó gomb is, ezzel lehet a videó bementre érkező jelre átkapcsolni.

A menü sincs agyon bonyolítva. Kontraszt, szín, élesség és a nyelv. Magyar sajnos nincs, így az angol nyelvet érdemes választani, bár igazából azért fölösleges, mert az előbb említett paraméterek beállításához nem nagyon fogjuk sokat használni a menüt. A csatorna és a sáv gombokkal lehet navigálni a menüben, és a menü gomb rövid megnyomásával kiválasztani az aktuális menüpontot.

A felbontás 480 x 242 pixel, ami tény és való, hogy nem a legjobb, ugyanis az analóg PAL/NTSC sor és oszlop értéke nem fér bele (PAL: 720×486, NTSC: 720×576), de FPV repüléshez, kezdő szinten elégséges. Nem vagyok gyakorlott FPV pilóta, de nyílt terepen tökéletesen működik.

Egyetlen panelen találunk mindent, a kezelő szerveket, a vevőt és a csatlakozókat is, és persze ott van még az LCD meghajtó áramkör is.

A GoolRC VR HD01 duál antenna megoldása egy kicsit mókusvakítás, mert igazából két antenna van kötve egyetlen vevőhöz, tehát nem divesity-ről van szó. Ez a megoldás annyiból javíthat az egy antennás megoldáshoz képest, hogy a vételi jel erősebb és a vételi karakterisztika is talán összetettebb, szélesebb. Sajnos a jel minősége nagyban függ az adó minőségétől, az adó antennától is, de még az adás teljesítményétől is, a tereptárgyakról, domborzati viszonyokról nem is beszélve.

A szokásos frensel lencsés megoldás van itt is, ami annyiban kellemetlen, hogy nehezen tisztítható, ha a por bemegy a dobozba. Már pedig bemegy és a lencséről letörölni igen  nehéz. Nedves szemüveg törlő kendővel van a legnagyobb esélyünk, a sima oldal persze könnyebb.

Nem volt alkalmam kipróbálni a GoolRC VR HD01-et “tömegben”, tehát nem tudom más FPV adók mennyire tudják zavarni, de analóg technikáról van szó, így még egy öreg robogó is ha elhúz a közelben, az is szét tudja szedni a képet használhatatlanra.

A tápellátást ne felejtsük el megoldani, de az akkumulátor számára kialakított mélyedésbe sajnos egyik modell sem fér be, a legtöbb jóindulattal sem. Egy tépőzáras megoldással fel lehet ragasztani az oldalára, aljára, tetejére, sajnos ennek nincs kialakított helye és még a fejre rögzítő szíjjakon sincs kialakított zseb, vagy bármi ilyesmi. Ez nem annyira volt szimpatikus, ráadásul a feliratok is kidomborodnak, de festve nincsenek, ami miatt kicsit nehezen olvasható a fehér alapon fehér felirat.

A hangszórónak látszó kerek nyílás alatt hangszóró nincs, a szellőzést hivatott megoldani és a por is itt jut be előbb-utóbb.

Összegzés

Alapvetően egy remek kis FPV szemüveget kapunk meglehetősen olcsó, és bár extrákban nem bővelkedik, aki épp most ismerkedik az FPV világgal, tökéletesen megfelelő választás. Versenyzők ne ezt a típust válasszák, ugyanis nincs diversity vevője, csak két antennája, a felbontása is alacsony nem is beszélve arról, hogy a tápellátás nem megoldott, semmilyen használható kialakított helye nincs az akkunak.

Kezdőknek azonban nagyon ajánlom, olcsó, a minősége is jó, a felbontása elegendő egy kezdő géphez, igazából az extrák sem fognak hiányozni nekik, de az élményt megadja.

A GoolRC VR HD01 Duo Antennas FPV szemüveg 45,99 USD árért nagyon jó eszköz kezdőknek, vagy az FPV-vel ismerkedőknek, ami még jól is néz ki.