Gardrób lámpa olvasói teszt

Írta: András

Mindig is zavart, hogy a sok éjszakai munkám végett feleségemet is felkeltettem a matatásommal, hiszen éjjellátó képességem híján mindig villanyt kellett kapcsolnom. Ugyanez igaz volt, ha korábban keltem, mint ő és a felöltözéshez szükséges ruhák kivételéhez is igénybe kellett vennem a nagylámpát. Nemrég viszont elhatároztam, hogy ezen változtatni fogok és rá is akadtam eme tervem céleszközére. Vásároltam Kínából egy öntapadós LED lámpát.

Kicsomagolás, első benyomások

Nem is egyet, hanem rögtön ötöt, mert így gazdaságosabb volt és úgy gondoltam, hogy úgyis fel tudom használni valahol őket. A cucc a szokásos barna borítékban jött, csupán egy pufi fóliával volt körbetekerve minden egyes lámpa. Az árából adódóan nem is vártam többet. Először kicsomagolva a nagyon gagyinak ható, bűzös kínai műanyag szag csapta meg az orromat. Sajnos nem csak ebből lehetett következtetni, hogy a leghulladékabb anyaghasználattal lesz dolgom, hanem kézbe véve is érződött a műanyag silány minősége. Alig nyom pár grammot, már-már felmerült bennem, hogy öt darab üres műanyag dobozkát küldtek. A festés szép mindegyiken, nincs lekopva, nincs megfolyás, elfogadható mindegyik lámpán. Többféle színben is megrendelhető, de én maradtam az egyszerű ezüst kinézetnél.

Műszaki tartalom

Műszaki ember lévén mindig is érdekeltek a tech kütyük belülről. Ennél a tárgynál nem kellett sokat babrálnom, az első széttekerésnél akaratom ellenére elém tárult minden elektronika (= szétesett), amit a lámpa magában rejt. Ez nem más, mint három led, egy ellenállás és egy kapcsoló egy nyákra forrasztva. Ennyi. 3 darab AAA elemmel működik, melyet természetesen a csomagolás nem rejtett magában. Ehhez a technikához soknak éreztem ezt a kapacitású áramforrást, de így legalább biztos nem kell hetente elemet cserélnünk.

Beüzemelés

Többször szétszedve és összerakva az eszközt hamar kiderült, hogy a szépnek titulált festés semennyire sem tartós. Valószínűleg a legmodernebb technikát alkalmazták a lehető legvékonyabb festékréteg felviteléhez, mert minden sérülés szinte azonnal meglátszik rajta. Az elemek beszereléséhez csak csavarnunk kell egyet a fedélen és máris elérhetővé válnak a mélyedések. Elem be, fedél vissza, középen megnyom és semmi… Többször megpróbáltam, de még csak fel sem villant. Természetesen rögtön az elemre gyanakodtam, hogy a sok állásban teljesen tönkrementek. Kerestem másikat, behelyeztem, de sajnos nem jártam sikerrel. Ismét elfogott az érzés, hogy vettem magamnak öt darab ócskaságot, melyet kidobhatok a kukába. Természetesen megpróbáltam a másik négyet is, melyek ugyanazt produkálták bárhogyan is nyomogattam a bekapcsoló gombot. Nem hagytam annyiban a dolgot és elkezdtem megvizsgálni a kábeleket, a forrasztásokat és az elemek csatlakozását. Észrevettem, hogy az egyik elem pozitív pólusának csatlakoztatásánál lévő fém lapocska a többitől eltérően befele horpad, nem pedig kifele domborul. Úgy döntöttem megpróbálom kioperálni és kijavítani a kínai tömegtermelés eme fatális hibáját, s megfordítom a kis lapkát. Legnagyobb meglepetésemre ez játszi könnyedséggel sikerült, egy kis műanyagmetszést kellett elvégeznem egy szikével és máris meg tudtam fordítani. Ezután ismét összeszerelés, elem behelyezés, majd gombnyomás következett és … csatt. Úgy szembevakuztam magam, hogy percekig csak foltokat láttam a szobában. A pillanatnyi látásbénulásom okozta fájdalmamat ellensúlyozta az öröm, hogy mégiscsak működő kütyüt vásároltam távoli barátainktól. A fémlapocska megforgatását gyorsan elvégeztem a többi alanyon is, mely mindenhol sikeresen elhárította a hibát. Nem maradt más hátra, mint a felhelyezés.

Elsőként az ágy végébe szereltem fel egy lámpát, ám mivel nem bíztam a gyárilag rendelkezésre álló öntapadós matricában a hátoldalon, megtámogattam egy nagyon kicsi facsavar behajtásával. Látszatra erős a ragasztó is, de nem szerettem volna megkockáztatni egy éjszakai felriadást, melyet a lámpa koppanásának zaja okoz a laminált parkettán.

Használat

Már rögtön az első este kipróbáltam a lámpát és örömmel konstatáltam, hogy a neki szánt funkciót tökéletesen ellátja. Megfelelő fényt ad ahhoz, hogy ágysarokba rúgás nélkül botorkáljak a szobában, viszont elhelyezéséből fakadóan nem bántja a szemet. Sajnos az első felszerelt lámpa egy kis működés után vibrálni kezdett és különböző fényerősségeken adott ki fényt. Kicseréltem egy másikra a készletemből és máris rendben volt minden.

A kezdeti nehézségeket leszámítva egy negatívumot tudnék megemlíteni a lámpa használata során, mégpedig a lötyögő “bekapcsoló gombot”. Magát a búrát kell megnyomni ahhoz, hogy bekapcsoljuk az eszközt és ez kényelmetlenül rossz érzés. Lötyög, kotyog, kicsit zörög. Mindezek ellenére teszi a dolgát, a belehelyezett elemek még halvány jelét sem mutatják a merülésnek több hét után sem.

Összegzés

Ha valaki arra keres megoldást, hogy könnyen felhelyezhető, vezeték nélküli fényforrást felhelyezzen sötét helyekre, akkor tökéletes megoldás. Egyszerű, olcsó, bárki képes beüzemelni és felszerelni, nem igényel szaktudást. Létezik okosabb változat is, mely mozgásérzékelővel rendelkezik, ám esetemben nem volt indokolt ez a feature, így számomra nem érte meg a többletköltséget. Ingyen szállítással már akár 230 Ft-os áron hozzájuthatunk egy ilyen fényforráshoz. Ennyiért szerintem simán megéri, jó vétel volt.

Innen rendelhető >>