Ganzo G7492-BK kés teszt – Jó úton

Ganzo G7492-BK

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk mi, késkedvelők, hogy a kínai gyártók előretörésével egyre kedvezőbb áron kapunk egyre jobb minőségű késeket, mint például a Ganzo G7492-BK névre kereszteltet. Akik otthonosan mozognak a témában, azok bizonyára ismerik már a Ganzo márka termékeit, amelyek elsősorban olcsóságukhoz képest meglepően jó minőségükről váltak ismertté, noha bizonyos szempontból lehettek fenntartásaink velük szemben.

Itt elsősorban arra gondolok, hogy többnyire másolatokat dobtak a piacra, épp annyiban eltérve az eredetitől, hogy ne lehessen hamisítványnak nevezni őket. Mindez azonban úgy tűnik, a múlté: a gyártó piacra dobott három olyan modellt is, amelyek – legjobb tudomásom szerint – teljesen egyedi dizájnnal készültek. Ebből a sorozatból az első, amit szemügyre vehettem, az 6.000 forintba kerülő a G7492-BK modell.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Műszaki Adatok Ganzo G7492-BK
Teljes hossz 207 mm
Pengehossz 87 mm
Penge anyaga 440C
Penge vastagsága 3 mm
Markolat hossza 120 mm
Markolat vastagsága 12 mm
Markolat anyaga G10T
Tömeg 141 g
Zárszerkezet Bolster lock

Ganzo G7492-BK első benyomások

A Ganzo G7492-BK a már jól ismert csomagolásban érkezik, kartondobozostól, szütyőstől; így ezen a téren nem számíthatunk sem pozitív, sem negatív meglepetésekre. Maga a kés azonban egy kissé eltérhet attól, amit a távol-keleti gyártótól már megszokhattunk, habár természetesen ismerős elemekkel is találkozhatunk.

Az első, ami szemet szúr, az az, hogy a kés flipperes nyitású, és bolster lock zárral – ami a liner lock és a frame lock között van valahol – ellátott, ami nem jellemző a Ganzora, hiszen ők többnyire az Axis Lock használatát preferálják. Ez szerintem egyáltalán nem baj, én örülök annak, ha kísérleteznek, és főleg, ha ez a kísérletezés jól sül el.

Ami a kés megjelenését illeti, szerintem kifejezetten dekoratív darabbal van dolgunk, és ezt sikerült úgy megoldani, hogy a funkcionalitást nem áldozták fel a dizájn oltárán. A markolat fém alátétlemezekre szerelt G10, ám ebben is van egy kis furfang: az acél váz úgy van kialakítva, hogy a markolat elején kapunk egy fém bakniszerűséget, és csak azután következnek a műanyag panelek.

Az általam bemutatott verzió esetében ez a műanyag fekete színű, de más színek is elérhetőek. A G10 betétet érdekes textúrával látták el, ami egyrészt funkcionális – jobb fogást tesz lehetővé -, másrészt dekoratív is. A kés egyébként kékített csavarokkal készült, amelyek már ismerősek lehetnek a Ganzo más modelljeiről is. Itt nem mutatnak ugyan rosszul, de a magam részéről feleslegesnek tartom őket.

Ha kigyönyörködtük magunkat a csukott késben, akkor ki is nyithatjuk azt. Ezt kétféleképpen tehetjük meg: egyrészt a már említett flipper segítségével, másrészt a pengén elhelyezett nyitópöcökkel. Az én példányomon a nyitás egy kissé macerás volt, de a tengelycsavar enyhe lazításával ezt a problémát orvosolni tudtam, a késem most már határozottan, biztosan nyílik, akármelyik módozatot is választom.

 

A penge maga kifejezetten érdekesre sikerült, mintha egy kis bowie-formát szerettek volna megidézni egy zsebkésen, ami szerintem tetszetősre sikerült. A penge – a markolat látható fém részeihez hasonlóan – kőmosott, ami szintén jól mutat. Személyes vesszőparipám, a Ganzo késeknél teljesen ötletszerűen megjelenített feliratok, logók elhelyezkedése most is fura kissé; egyrészt megkapjuk a régi típusú Ganzo logót a márkanévvel az egyik oldalon, másrészt a Firebird logót, modellazonosítót és anyagjelölést a másikon. A magam részéről azt mondom, a kevesebb itt is több lenne, de ez tényleg csak apróság.

Érintőlegesen már beszéltem a kés mechanikájáról, nézzük meg ezt egy kicsit alaposabban! A nyitás-zárás egy kis finomhangolás után jól működik nálam, ami azért nem olyan meglepő, ha tudjuk, hogy a kés golyóscsapágyakkal szerelt, ami ebben az árkategóriában mindenképpen nagy pozitívum.

Ennek persze lehetnek hátrányai is, valamivel érzékenyebb így a kés, mint egy sima, alátétes megoldással ellátott, illetve a csapágyak minőségéről sem gyűlt még össze sok tapasztalat, mindenesetre eddig nálam jól működik a dolog. A penge nyitott állapotban teljesen stabil, sem oldalirányú, sem fel-le irányban nem kotyog, nem lötyög, csukott állapotban pedig középre zár.

Ami viszont nem sikerült jól a Ganzonak, az a zár kivitelezése. Ahogy a mellékelt képen is láthatjátok, a zárnyelv túlságosan jobb oldalra hajlik, ami nehézkessé teszi a működését, hosszabb távon kifejezetten kényelmetlen használni. Az interneten utánanéztem, hogy másoknak is van-e ilyen tapasztalata, és sajnos igen, a modell egyes példányai szenvednek ettől a betegségtől. Talán valamelyik régebbi írásomban említettem már, hogy a Ganzo kések esetében egy kicsit mindig zsákbamacskát veszünk, én sajnos pont egy macerásabb példányba futottam bele.

 

Ganzo G7492-BK munka közben

Hiába próbálja magát a G7492 elegáns úriembernek álcázni, a 141g-os tömege leleplezi, szerintem itt egy igazi munkakésről beszélünk. Így aztán nem úszhatta meg, hogy magammal hordjam néhány napig munkába, és kipróbáljam a már jól ismert feladatkörökben.

A kés a dobozból kivéve ha tökéletes nem is volt, azért rendelkezett megfelelő munkaéllel, amit fénymásolópapíron próbáltam ki, aztán jöhetett a kartonpapír-darabolás. Engem is meglepett, mennyire jól dolgozott, több rétegnyi vastag kartont is gond nélkül szeltem vele. Ez a jó pengegeometriának köszönhető: az él mögött kellően vékony a penge, és csak fokozatosan vastagodik a pengehát irányába. Noha nem teljesen egyenes leélezésű darabról van szó, eléggé magas a felköszörülés ahhoz, hogy ne akadjon el túl könnyen az anyagban.

 

A hegy kialakítása is jól sikerült, az enyhén clip point hegy jó behatolóképességgel rendelkezik. Ezt követően egy kis műanyagot is aprítottam a késsel: sem a pántolószalag, sem a PET-palack nem volt ellenfél számára.

Aztán következett némi farigcsálás is. A penge itt is kiválóan működött, egész jó tollaság-szerűséget sikerült előállítanom egy raklapból letört fadarabból. Az új olvasók kedvéért megemlítem, hogy ez a teszt nem csak arra jó, hogy megmutassa, mennyire alkalmas a kés faragásra, mivel a szűk keresztmetszet én vagyok a meglehetősen gyenge faragási tudományommal; hanem itt jönnek elő a kés esetleges ergonómiai problémái, amelyek könnyebb munkáknál esetleg nem tűnnek fel.

A kés alapvetően ebből a szempontból is rendben van: a markolat kialakítása kényelmes, biztos fogást tesz lehetővé, A G10 textúrája még izzadt kézben is megfelelő stabilitást ad, a pengeháton kialakított recézés szintén jó pont ebből a szempontból.

Ami viszont nem sikerült jól, és ennek részben a dizájn az oka, az a markolatnak a zár felőli része, itt ugyanis a G10 panel valahogy furcsán, egy éles, hegyes sarokban ér véget, ami bizonyos fogásnemeknél eléggé kellemetlen tud lenni. Ráadásul van egy olyan érzésem is vele kapcsolatban, hogy túlzottan gyenge, és bár szerintem nem fog egykönnyen eltörni, mégis, kicsit rombolja a bizalmamat a késben.

Néhány szót még a hordhatóságról. A kés egy egyszerű, diszkrét, deep carry zsebklippel érkezik, amelyet jobb oldalon, heggyel fent vagy heggyel lent állásban egyaránt diszkréten viselhetjük. Ami azonban dizájn és ergonómia szempontjából pozitívum volt, sajnos itt hátránnyá válik: a markolat alsó részén található geometrikus minta a textúrával együtt meglehetősen durvára sikerült, így a kést eltéve vagy elővéve szinte halljuk, ahogy koptatja el a nadrágunk anyagát. Ezt a problémát könnyen olvashatták volna úgy, hogy a markolatnak azt a kis részét, ami a klippel érintkezik, kevésbé agresszívra alakítják ki, így ez is egy kicsit sajnálatos baki.

 

Összegzés

Kicsit szomorú vagyok, mert szerettem volna ezt a kést nagyon jóra értékelni. Eredeti dizájn, a Ganzotól szokatlan műszaki megoldás, golyóscsapágyas működés, és még deep carry klippel is kényeztetnek. De nem hagyhatom szó nélkül azokat a hibákat, amelyeket egy kis odafigyeléssel könnyen el lehetett volna kerülni: a nem megfelelő helyen záró bolster lockot, a hegyes panelt és a bosszantóan durva markolatot. Persze, ár-érték arányban még így is egy kiváló kést kapunk, ami azonban nagyon könnyen lehetett volna tökéletes is. Ez most egy erős négyes, talán legközelebb jobban sikerül. Akit pedig a többi Ganzo termék is érdekel, az nyomjon az alábbi linkre.

Köszönjük a cikket vendégírónknak, Vaszilij-nek. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találhattok a blogján.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány