Ganzo G733-GR kés teszt – A szürke eminenciás

Ganzo F733-GR

Mai tesztalanyunk a Ganzo G733-GR kés, és talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy a Ganzo a legismertebb márka a kínai kések között. Ez nem véletlenül van így, ők gyártják a legszélesebb választékot, illetve a késeik minősége is teljesen korrekt. Ami miatt azonban sokan nem kedvelik ezt a márkát, az az, hogy a dizájnjaik finoman szólva sem eredetiek. Jelen írásom tárgya, a G733-GR modell is ezek közé a másolatok közé tartozik, itt a Spyderco cég Stretch típusa szolgált alapanyagul a kés tervezésekor.

Természetesen nem egy az egyben másolatról beszélünk, a Ganzonál egy kicsit mindig változtatnak a dolgokon: itt a legszembetűnőbb a zárszerkezet, ami nem egyezik a két modell esetében. Nézzük meg egy kicsit alaposabban, hogy mit kínál a kínai gyártó a barátinak mondható árért.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

 

Első benyomások a Ganzo G733-GR késről

Műszaki Adatok Ganzo G733-GR
Teljes hossz 210 mm
Pengehossz 92 mm
Penge anyaga 440C
Penge vastagsága 3,2 mm
Markolat hossza 118 mm
Markolat vastagsága 14 mm
Markolat anyaga G10, acél linerekkel
Tömeg 122g
Zárszerkezet Axis Lock jellegű zár


A Ganzo G733-GR a cég régebbi modelljei közé tartozik, így a csomagolása is eltér egy kicsit a mostanában megszokottaktól. Persze nem sokban: a kartondobozt még a régi logó díszíti, ami inkább szerszámra, mint késre utal az anyacsavarba rejtett kalapáccsal, ezt leszámítva ugyanúgy buborékfólia óvja a késünket, illetve megkapjuk a cégtől már megszokott kis textil tárolószütyőt is.

Magát a kést kézbe véve, kinyitva-becsukva sem ér minket nagy meglepetés. Ami a kidolgozást és az összeszerelés minőségét illeti, a Ganzo G733-GR teljesen rendben van. A penge a nyitófurat segítségével könnyen működtethető, akár a nyitást hüvelykujjal végigkísérve, akár egy erőteljesebb pöccintéssel. Nyitott állapotban az Axis locknak köszönhetően a penge biztosan rögzül, noha az én példányomnak enyhe oldalirányú játéka van. A megnevezés és a technológia egyébként a Benchmade védjegye, ahogy a nyitófurat a Spydercoé, de az egyszerűség kedvéért Axis locknak fogom csak hívni a továbbiakban.

A penge egyébként érdekes kialakítású. Alapvetően egy drop pointról van szó, ami annyit tesz, hogy a pengehát a hegyhez közelítve ívesen lefelé hajlik, ezt bolondították meg a kissé hullámos pengeháttal. Az él egy hosszabb, egyenes szakasz után hirtelen ível felfelé, ami jó metsző- és szúróképességet sugall, az előbbihez hozzájárul még az egyenes leélezés is. Érdemes figyelembe venni, hogy a gyári adatlapon ugyan 82 mm-es pengehossz szerepel, ez valójában az élhosszra vonatkozik, a hegytől a markolatig én 92 mm-t mértem.

Ami a külcsínt illeti, a penge kőmosott felületkezelést kapott, ami szerintem tetszetősre sikerült, ráadásul én kevés Ganzonál láttam ilyet. Itt is visszaköszön egyébként a dobozon látott logó, ami szerintem kicsit tolakodóra sikerült ugyan, de ez csak kukacoskodás a részemről.

A markolat nagyméretű, és a viszonylag semleges kialakítása miatt többféle fogásnemben is kényelmes, illetve kisebb és nagyobb kézméret esetén sem okoz véleményem szerint problémát. Az enyhén textúrált G10 panelek a biztosabb fogást segítik elő. Ez pont elég ahhoz, hogy akár kicsit nedvesebb kézzel is magabiztosan foghassuk a kést, ugyanakkor nem túl agresszív, így a nadrágunkat sem kell félteni attól, hogy idő előtt elkoptatjuk vele. Apropó, biztos fogás: a pengehát markolat felőli részén kapunk némi recézést ujjtámasz gyanánt, illetve a pengetőnél egy nem túl mély, de azért használható choil – ujjvájat – is helyet kapott.

A G10 panelek alatt egyébként két, kb. 1mm vastag acél liner rejlik, amelyek kellő stabilitást adnak a késnek. Ezeken kikönnyítést nem találunk, de a 122 grammos tömeg szerintem még nem problémás. A kés nyitott struktúrájú, a tengelycsavaron kívül két henger alakú távtartó fogja össze a markolat két felét; ez könnyebb tisztíthatóságot tesz lehetővé szétszedés nélkül.

A kést egyébként két oldalra szerelhető zsebklippel kapjuk, ami tip up, azaz heggyel felfelé hordmódot tesz lehetővé.

 

A Ganzo G733-GR tesztje

A Ganzo G733-GR nekem elsősorban egy jó munkakés, esetleg egy sokoldalúan használható munkakésnek tűnt, így a szokásos próbáknak vetettem alá: azaz néhány napig magammal vittem dolgozni. A gyári éle viszonylag jó volt, így élezés vagy fenés nélkül állt munkába.

Elsőként – természetesen – kartonpapírt daraboltam vele. Ez jó módszer egy kés vágóképességének vizsgálatára, lévén nem csak az éllel dolgozunk, hanem az egész pengét át kell juttatnunk a vágandó anyagon. A G733 ezt a feladatot könnyedén megoldotta, a jó pengegeometriának köszönhetően különösebb nehézség nélkül szeletelte a kartont. A hegy kialakítása is jól sikerült, a kés szúrásra is tökéletesen alkalmas.

 

Ezt követően némi műanyag aprítása következett. Előbb pántolószalagot vágtam vele, majd egy műanyag üdítős flakont is felaprítottam. Ez utóbbinál szintén jól működött a kés hegye.

Nem maradhatott el némi famunka sem. Itt nem csak az derül ki, hogy egy késsel lehet-e farigcsálni, hanem a nagyobb erőkifejtés közben sokszor fény derül az olyan ergonómiai hiányosságokra, amelyek egyébként nem tűnnének fel. A Ganzo G733-GR azonban jól dolgozott, mind a faragási képességeit illetően, mind kényelmi szempontból: nem nyomott, nem vágott sehol az indokoltnál jobban.

Természetesen mit sem ér az egész, ha egy zsebkést macerás magunkkal hordanunk. A G733 a két oldalra felszerelhető klipnek és az Axis locknak köszönhetően jobb- és balkezesek számára is egyaránt jó választás lehet. A klip stabilan tartja a kést a zsebben, habár az én ízlésemhez egy kicsit sok – mintegy 25mm – markolatot teszünk közszemlére. Ez persze egy munkakésnél előny is lehet, elvégre könnyebben elővehetjük a zsebünkből, de EDC célra talán kevésbé szerencsés.

A teszt után megnéztem, hogy mennyire maradt éles a kés, és a 440C acélban most sem kellett csalódnom: a papírt, ha kicsit reszelősen is, de még szeletelte.

 

Összegzés

Mindent összevetve a G733 egy jól használható zsebkés, amit bátran ajánlok mindenkinek, aki egy olcsó, strapabíró pengét keres, és nem zavarja, hogy nem eredeti dizájnt kap a pénzéért. Nem túl szép, nem kifejezetten érdekes, de teszi a dolgát, és ebben a kategóriában ennél több nem is nagyon kell. Akit pedig a többi Ganzo termék is érdekel, az nyomjon az alábbi linkre.

A cikket köszönjük vendégírónknak, Vaszilijnak. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találtok a blogján a http://vaszilijedc.hu/-n.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték arány