Ganzo G727M kés teszt – Az éktelenül éles

Olvasónk, Csaba írása

Miután az évek során több mint száz bicskát, fix pengés kést és kardot számláló gyűjteményre tettem szert, elkezdtem érdeklődni a kínai gyártmányú vágószerszámok iránt. A kíváncsiságom – mely erre az útra terelt – utólag nekem is furcsa. Az eredeti branded termékek és kézműves remekművek után, egyszer csak a nagy tömegben gyártott, olcsó kínai termékek kerültek virtuális kosaramba. Persze az „alantas” shoppingoló vadászösztönön túl, érzek egyfajta csodálatot az évtizedes kényszerű hibernálódás után felébredő és erejét ismét megtaláló Kínai Birodalom iránt, mely további beszerzésekre sarkall.

Először az Aliexpress-en keresztül jutottam ezekhez a bicskákhoz, ám az utóbbi időben rátaláltam a Gearbest portfoliójára, ahol kínai gyártmányú brandeket forgalmaznak; nem klónokat, copy-kat és OEM-eket (bármit is jelentsen ez ténylegesen szerintük). Ezen az internetes oldalon a többi webshoppal ellentétben nagyon komoly kínálat van késekből, vonzóan alacsony áron. Innen érkezett hozzám három darab, melyekből először egy Ganzo márkájú bicskát veszek górcső alá.

Bontogatás

Az első folder egy Ganzo G727M-GR típusú darab, amivel bele is csaptunk a dolgok közepébe. A cég alighanem a legnagyobb és legismertebb gyártó, idestova 20 éve vannak a szakmában, így hát kíváncsian bontogattam az első, egyszerű fekete dobozt. A szerszám maga buborék fólia zacskóban pihent egy kissé sprőd hatású összehúzható szájú szütyő és a szilikagéles tasak társaságában.

Külső megjelenés, használat

A bicska nem túl nagydarab, bőven befér az EDC kategóriába. A mindennapi hordhatóság (Every Day Carry) nem egy szűken meghatározott fogalom. Jelenthet egyik oldalról kényelmi, használati szempontokat, másik oldalról – lásd, mint Magyarországon a 8 cm-es szabályt – jogi megszorításokat.

Az én értelmezésemben inkább a hordhatóság az elsődleges, mivel azért összecsukható, hogy a mindennapokban kényelmesen lehessen viselni. A nagyobbnak számító bicskák – mint amilyen a Carlos Saura által rendezett „Vérnász” filmes feldolgozásában is láthatók – inkább egy történelmi korszak lenyomatai, illetve kuriózumok, mint használati tárgyak. A feudálisuralkodó osztály kiváltságainak egyike volt a kard viselés, paraszt olyat nem hordhatott, így maradt számukra a bicska. Abból aztán igyekeztek minél nagyobbat magukkal cipelni a taktikai szituációk hatékony kezelése érdekében.
A 8 cm-es szabályhoz visszatérve még egy filmélmény ugrik be. Kedvenc sorozatom, a kultikus „The Wire” realisztikus jelentében, az egyik kikötői gengszter, egy legálisnál kb. 3 centivel rövidebb pengével metéli el kollégája nyakát secperc alatt. Ezért is gondolom azt, hogy a magyar szabályozás és a jogalkalmazói joggyakorlat szerintem korántsem célravezető.

Na de térjünk vissza vizsgálatunk tárgyára, a Ganzo G727M-re. Ha valakinek ismerős a forma, az nem pusztán a véletlen műve, hiszen megszólalásig hasonlít az igen népszerű Ontario RAT 1 modellre. A formai hasonlóság nem terjed ki a zárszerkezetre, mivel utóbbi keresztzáras (liner lock) a Ganzo pedig axis lockot használ, amit tengelyzárnak lehetne fordítani – de ez nem visz közelebb a működés megértéséhez. Ami viszont fontos, hogy a nyithatóság tekintetében egykezes szerszámról beszélünk. A kés tehát, egy kézzel nyitható és zárható – elvileg. Elvileg mondom, mert a nyitás és főleg a zárás a rugók túlzott feszessége miatt némi gyakorlatot és kockázatvállalási képességet igényel. A zárszerkezet eredeti szabadalmaztatója a Benchmade ennél jóval kezesebb darabokat gyárt. A Ganzo hibái ezzel ki is merültek. Alkalmas mind jobbkezes, mind balkezes használatra, mivel a nyitópöcök és a zár is megtalálható mindkét oldalon. A penge anyaga 440 C – nem egy porkohászati csodacucc, de nagyon is becsületes szerszámacél.

A markolat anyaga G10, ami szintén jó hír, mert ellenálló, masszív és főleg extrémebb körülmények között sem csúszik. A markolatpanelek színe zöld, oliva zöld, army green – kinek, melyik tetszik. Létezik még narancs és fekete színben is. A markolatra most több szót nem vesztegetek, egy későbbi alkalommal górcső alá veszem a különböző markolat anyagokat, csak úgy, mint a pengeacélokat.

Az illesztések pontosak, a távtartók szépen kidolgozottak, sorját vagy hanyagul megmunkált részletet nem találunk. Becsukott állapotban szépen középre zár, ami azért fontos, hogy a penge ne ütközzön egyik oldalra sem, mert könnyen kicsorbulhat vagy csúnyán, asszimetrikusan kophat.

A kés alapállapotban igen éles, én legalábbis kicsit megvágtam vele az ujjamat próbálgatás közben. Kinyitott állapotban a penge és a nyél találkozásánál ujj támasz található, ami nem fölösleges dísz, hanem egy jól használható vágóeszköz fontos kelléke. A 440C a könnyen fenhető acélok közé tartozik, ezért ha az idők során veszítene az éléből könnyen helyrehozhatjuk akár egy kistányér alsó mázatlan részén néhány mozdulattal. Mivel nem nehéz és nem túl vastag, zsebben jól hordható, ezt segíti a mindkét oldalra, de csak a markolat alsó részére szerelhető klipsz is.

Ár

Elérkeztünk az ismertető legizgalmasabb részéhez az árhoz. A bicska most a Gearbesten 13,19 USD-ért kapható, ami nincs 4000 Ft. Erre az összegre vámot és áfát nem, csak egy minimális, 3 USD alatti szállítási költséget kell fizetni. Ennél alacsonyabb árat én nem találtam sehol.

Összefoglaló

A Ganzo nagyon is becsületes kis foldert tett le az asztalra, ami tökéletesen szolgál a mindennapokban. Lehet, hogy szellemi alkotásként nélkülözi az eredetiséget – finoman szólva is – de az intellektuális izgalmak hiányáért bőven kárpótol a használati érték, és a kivételesen alacsony ár. Vegyétek! Pl. az alábbi linken keresztül: