Ganzo G720 kés teszt – A kezes vaddisznó

Ganzo G720

Olvasónk, Csaba írása

A Ganzo G720 fantázia néven futó bicska szintén nem előzmény nélküli a  folderek történelmében. Megszólalásig hasonlít első blikkre a Lion Steel SR1-hez, ami a Blade Show díjnyerteseként elég sok rajongót gyűjtött, nem ok nélkül. Elég annyit mondani róla, hogy az egy darab fémből kifaragott frame-lock-kal ellátott markolat olyan hangot ad ki nyitáskor, ami érzésre egy Lambo motorjának beröffenéséhez hasonlatos.
Az eredeti  a Ganzonak nagyon megtetszhetett, mert több modellsorozatot másoltak róla, vizsgálatunk mostani tárgyát, amit axis-lock-kal szereltek – ezt a Ganzo a félreértések elkerülése érdekében G-lock-nak hívja – és például a G722-est, amely szintén frame-lock rendszerű, mint a Lion Steel, de aszimmetrikus felépítésű. Az egyik oldala fém, a másik G10, mivel az SR1-gyel ellentétben nem egy darabból készült a nyél. Létezik még 1 centivel rövidebb, 8cm-es pengehosszúságú és más markolatkiképzésű változat is.

Ganzo G720

Lássuk, mennyire sikerült a kínai-olasz koprodukció, amiben az olaszok valószínűleg akaratukon kívül szerepelnek.

Kicsomagolás

A kicsomagolásnál nagy meglepetés nem ért, egyen fekete papírdoboz, benne buborék fólia zacskóban a kés, körbetekerve az összehúzható szájú szütyővel. Ez utóbbi cseppet sem felesleges, mert tárolás közben védi a szerszámot a felesleges külső behatásoktól. Ja, a szilikagélt majd elfelejtettem!

Külső megjelenés, használat

Kézbe fogva a G720-at egyből az jut az ember eszébe, hogy van benne anyag. A fogása, a súlya, a vastagsága mind jófajta masszivitást sugallnak.

Méretek : teljes hossz 21cm

               pengehossz: 9 cm

               pengevastagság: 4 mm

               súly: 205 g

A kidolgozás itt is szép, sorja vagy illesztési pontatlanság nem tapasztalható.

A nyél fekete, bordázott G10, egyébként elérhető még zöld és narancs színekben is. A bordák miatt vélhetőleg extrém körülmények között sem csúszik, remekül kézre áll, a hordklipsz sem nyomja a markomat. A klipsz végén üvegtörő található, ami egy hegyes fémkúp. A bicskák és az üvegtörés kapcsolata engem is némi gondolkodásra serkentett. Könnyű azonban belátni, hogy egy állandóan hordott bicska mekkora segítséget jelenthet egy baleset utáni kiszabadulásban a gépjárműből. Ha van egy jó penge, könnyedén átvághatom vele a biztonsági övet, az üvegtörővel meg az ablakon lehet utat nyitni a szabaduláshoz. Hiába röhög ki miatta a családom, én minden reggel a hangulatomhoz illő bicskát választok.

A súlya még éppen elmegy a mindennapi viseléshez, ennél nehezebb bicskát ritkán vágok zsebre.

A nyitás sima, könnyű, kellemes. Egy laza csukló mozdulattal a nyitó pöcök használata nélkül is kicsattintható. Nincs tévedés, hogy mikor van nyitott, tehát használható állapotban. A nem megfelelő nyitású folderek veszélyesek, mert ha a penge még nem rögzült, könnyen balesetet okozhat.

Kinyitva egészséges vaddisznó benyomást kelt, mintha falat lehetne bontani vele.Semmi esetre sem egy finom gentleman bökő. Masszivitása ellenére simán lehet vele szalonnázni vagy vajas kenyeret kenni is akár, bár a pata negra sonkánknak ne ezzel essünk neki. A pengeanyag a gyártó által kedvelt 440C, amit fémfetisiszták és metallurgiai megmondóemberek lesajnálnak, nekem bőven elmegy.

A zárás a Ganzo G727-nél sokkal könnyebb, mivel a zárszerkezet rugója kevésbé feszes, a végén szépen bebillen a nyélbe és ott rögzül.

Ár

A G720-as a Gearbestnél most 19,36 USD, ami kb. 5700 Ft, szállítással együtt is kijön 6500 Ft-ból, ez nagyon jó ár egy gyakorlatilag szétnyúzhatalan, örök életű bicskáért. Az eredeti Lion Steel SR1 legolcsóbb változata 200 USD körüli áron kapható, de az valóban egy Lamborghini a bicskák közt.

Összegzés

Nincs vita. A Ganzo G727 bőven megéri az árát, sőt az egyik legjobb ár-érték arányú darab a piacon, és a Gearbestnél a legolcsóbb. Annak ellenére, hogy jó néhány különleges bicskával is rendelkezem, sokszor esett rá a választásom a nap elején.