Ganzo G201B és Gocomma HX Outdoors multifogók tesztje – Multi-párbaj

Ganzo G201B

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy jól jött volna egy fogó, egy csavarhúzó vagy egy konzervnyitó, de épp nem volt kéznél egy sem. Mivel az ember nem szívesen hord magával életvitelszerűen sem szerszámos ládát, sem konyhai fiókot, így két lehetőség marad. Vagy beszerez egy svájci bicskát, vagy elkezd érdeklődni a multifogók iránt. Ez utóbbiak sajnos meglehetősen drágák, ha ismert gyártók termékeit szemeljük ki magunknak, de ha Kínából rendelünk, találunk megfizethető alternatívát. Ebben az írásban két multitoolról, a Ganzo G201B-ről és a Gocomma HX Outdoors fogójáról próbálom eldönteni, hogy használható megoldást kapunk-e a pénzünkért.

Funkciók

  Ganzo G201B Gocomma HX Outdoors
Tömeg 290g 258g
Fogó
Drótvágó
Sima késpenge
Fogazott késpenge
Fűrész
Olló
Reszelő
Konzervnyitó
Sörnyitó
Csavarhúzó 11 4
Ár

Ganzo G201B és Gocomma HX Outdoors: első benyomások

A Ganzo G201B nagyobb testvérét már volt alkalmam kipróbálni, így sok meglepetés nem ért. Már elsőre érzékelhető, hogy megkapjuk a kínai gyártótól azt a minőséget, amit a késeinél is megszokhattunk. A szerszám egy egyszerű, de strapabíró dobozban érkezik, tokkal és a bitkészlettel együtt.

Az HX Outdoors márka sem volt ismeretlen számomra. A blogon olvashattatok már két késről, amely az ő nevükkel jelent meg, és sajnos vegyes érzéseim voltak velük kapcsolatban. A multiszerszám igényes, mágnesesen záródó tokban érkezik, ez rejti magában a tokba bújtatott szerszámot.

Dizájnra mindkét fogó a taktikai vonalat erősíti. Az HX Outdoors egy kicsit finomabb, letisztultabb, míg a Ganzo ergonomikusabb hatást kelt. Nekem ez utóbbi tetszik jobban, talán az enyhén szálcsiszolt fekete felület miatt.

Mindkét fogóra rákerült a gyártó neve és logója, de az HX Outdoors sajnos nem állt meg itt. Erre elhelyezték még egy folyóírás-szerű betűtípussal a Super T. S., illetve csupa nagybetűvel a Wisdom, Body, Spirit szavakat is. Ezt egész egyszerűen nem tudtam értelmezni, sem a betűtípusok kavalkádját, sem a véletlenszerű szavakat. Én sokkal boldogabb lennék, ha Kínában felhagynának ezzel a szokással, bár lehet, hogy ez egyfajta bosszú a sok keleti írásjel-tetoválás miatt.

A fogó

Amiben a multifogók legszembetűnőbben különböznek a svájci bicskáktól, az – ahogy a nevükből már kitalálható – az, hogy tartalmaznak egy fogót. Mindkét eszköz hasonlóképpen működik, azaz ki kell hajtogatnunk a fogószárakat, hogy használni tudjuk ezt a funkciót. Ez a Ganzonál könnyebben, az HX Outdoorsnál kicsit nehezebben megy, bár egy idő után ez utóbbi is elkezdett bekopni, ami jót tett a működésnek.

Mindkét szerszám fogója rugós megoldású, ám míg az HX Outdoors esetén ez a rugó rejtve van, a Ganzonál a fogórész aljára került látható és hozzáférhető módon. Nekem az előbbi megoldás szimpatikusabb, de a próbaüzem alatt nem tapasztaltam hátrányát az utóbbinak sem.

A fogók felépítése hasonló, azaz kapunk egy csőrös részt, egy harapófogót és egy drótvágót. Az HX Outdoorsnál egy kicsit kisebb és vékonyabb eszközzel látták el, de robusztusabb vetélytársához hasonlóan ez is működőképes. Ha szem előtt tartjuk, hogy nem célszerszámokról van szó, egyszerűbb, könnyebb feladatokat mindkettővel megoldhatunk.

Ami nekem egy kicsit furcsa volt mindkét termék esetén, az a drótvágó – vagy talán inkább dróttörő – működése. A vékonyabb huzalokat inkább csak roncsolták, míg a vastagabb, kerítésdrótból lecsípett próbadarabnál eléggé kínlódtak, mire sikerült elpattintaniuk azt.

Ami a kényelmes használatot illeti, itt a Ganzo teljesített jobban. Formára mindkét eszköz rendben volt, de számomra a Ganzo kényelmesebbnek bizonyult, illetve az azon elhelyezett recézések miatt magabiztosan tudtam megmarkolni. Az HX Outdoors felületkezelése azonban már száraz kézben is csúszós, így ezt egy kicsit macerásabb volt használni.

A fogószárak között még teljesen összeszorított állapotban is elég nagy távolság van, ez is az oka, hogy mindkettővel nehéz igazán nagy erőt kifejteni.

A többi szerszám

Multitoolokról lévén szó, mindkét eszköz tartalmaz még számos egyéb szerszámot a fogón kívül. Itt alapvető eltérés van a két termék között: míg a Ganzo esetében csukott állapotban hozzáférünk mindenhez, az HX Outdoors esetében szét kell hajtogatnunk azt, majd – a biztonságos használat érdekében – célszerű becsukni is. Ugyanakkor ez a becsukás már önmagában macerás és veszélyes, egy nyitott késpengével kell az amúgy sem olajozottan működő fogószárakat hajtogatnunk.

Plusz zárszerkezetet sajnos egyik eszköznél sem kapunk, mindkettő ún. slipjoint elven működik, azaz – a svájci bicskákhoz hasonlóan – egy rugó akadályozza meg a túl könnyű becsukódást. Az HX Outdoors esetében egy lépéssel továbbmentek, itt félúton – tehát a szárhoz képest nagyjából derékszögű állásnál – még van egy biztonsági megállítás, ami egy picit növelheti a komfortérzetünket használat közben.

Még egy érdekesség: az HX Outdoors esetében amit az imént hátrányként hoztam fel, azaz, hogy a többi szerszám csak a fogó kinyitása és becsukása után használható, itt előnynek bizonyul, ugyanis a másik fogószár ujjvédőként funkcionál ilyenkor.

Mindkét modellről elmondható, hogy egyes szerszámokhoz macerás a hozzáférés, néha csak egy másik kinyitása után érünk el egyes funkciókat. Ez nyilván erősebb vagy hosszabb körmökkel kisebb probléma, de én rendesen megszenvedtem velük.

A késpengék

Mindkét szerszám rendelkezik egy sima és egy fogazott késpengével. Előbbiek relatív kis méretük ellenére is használhatóak kartondaraboláshoz (a HX Outdoors 62mm, a Ganzo 57mm-es pengével van ellátva), ugyanakkor egy élezés mindkettőre ráfér dobozbontás után.

Próbáltam mindkét pengével farigcsálni is. Itt a Ganzo tisztességesen helyt állt, vetélytársa azonban jóformán használhatatlannak bizonyult.

A fogazott penge azonban mindkét hozzám került eszköz esetében használhatatlan volt, ráadásul ezeket a legnehezebb speciális eszköz nélkül karban tartani, netán újraélezni.

A fűrész

Mivel engem más sokszor segített ki a bicskámon vagy a multimon lévő fűrész, azt vallom, hogy nem mindig a méret a lényeg, sok esetben ezekkel az apró eszközökkel is jól lehet dolgozni.

A Ganzo G201B fűrésze már első ránézésre is jobb, ugyanis két sorban fogazott. A prekoncepciómat a gyakorlat is igazolta: míg az HX Outdoorssal kicsit kínlódás volt a munka, a Ganzo kifejezetten jól teljesített.

A csavarhúzók

Újabb jelentős filozófiai különbséghez érkeztünk. Míg az HX Outdoors mindössze négy – három lapos és egy Philips – fejet tartalmaz, a Ganzo egy érdekes megoldásnak köszönhetően tizenegyet.

A Ganzohoz mellékelnek ugyanis egy bitkészletet és egy mágneses adaptert, amivel a fogónk erre kialakított szerszámához tudjuk csatlakoztatni őket. Egy picit persze macerásabb a dolog, mintha beépített biteket kapnánk, de a sokoldalúság véleményem szerint kárpótol ezért. Külön öröm, hogy a mellékelt bitek szabványosak, így cserélni és bővíteni is olcsón tudjuk a készletünket.

Mivel túl sokat nem dolgoztam egyik eszközzel sem, a bitek tartósságáról nem tudok nyilatkozni, de mindkét szerszámmal meg tudunk oldani egyszerűbb munkákat. A szűk keresztmetszet itt nekem a zárszerkezet hiánya volt, egy facsavar behajtása közben, amikor nagyobb erőt kellett kifejtenem, majdnem sikerült az ujjamra csuknom a csavarhúzót; érdemes tehát óvatosnak lenni.

Olló

Ollót sajnos csak a Ganzo G201B-hez kapunk, holott ez a kis eszköz gyakran tehet jó szolgálatot. A kihajthatós, rugós eszköz kis mérete ellenére is remekül működik.

Reszelő

A fekete bevonat miatt én úgy éreztem, hogy igazán egyik szerszám sem működik kifejezetten jól – nem volt annyira harapós, mint szerettem volna – , így némi kínlódás után felhagytam a próbálgatással.

Konzerv- és sörnyitó, ár

Talán ezek azok a funkciók, amelyeket én legkevésbé vagy egyáltalán nem használok. Ahogy a mondás tartja, minden sörnyitó, a konzerveket meg többnyire nyitófüllel készítik hiszen nem mindenkinek van a zsebében multifogó. A rend kedvéért a konzervnyitót azért kipróbáltam, és sajnos nem volt nehéz eldöntenem, hogy melyik a jobb. A Ganzo G201B működött, az HX Outdoors pedig nem.

Tok

Mind a Ganzo G201B, mind az HX Outdoors szerszáma jó minőségű, ám más jellegű tokkal érkezik. A Ganzoé vastag, robusztus gyöngyvászonból készült, amelyet az övünkön tudunk hordani, akár vízszintesen, akár függőlegesen. A tokban elfér a bitkészlet is, így az is mindig nálunk lehet.

Az HX Outdoors a sokoldalúságra helyezte a hangsúlyt. A tok molle-kompatibilis, így a megfelelő felfogatórendszerrel ellátott táskákra, ruhákra rendkívül sokféleképpen helyezhetjük el.

Mindkét tárolási megoldás korrektnek, strapabírónak tűnik, így e téren egyik gyártót sem érheti elmarasztalás.

Összegzés

Mostanra szerintem nem lesz meglepetés senkinek, hogy a Ganzot lényegesen jobb szerszámnak vélem, mint az HX Outdoors multija. Értelemszerűen egyik sem tökéletes, nekem a záródó szerszámok például nagyon hiányoztak, de ha a kettő közül kellene választanom, akkor mindenképp a Ganzot vásárolnám meg.

Egy kicsit árnyalja a helyzetet, hogy bár jelen pillanatban mindkét modell 5600 Ft körül kapható, az HX Outdoorst láttam már 8.600-ért és 2.800 Ft-ért is. Ha azt vesszük, hogy az ár azonos, akkor a Ganzot 4-esre, míg az XH Outdoors szerszámát 2,5-re értékelem.

És ha valaki mindenképpen olcsó multit szeretne, vessen egy pillantást nagyobb testvérére is. A G302B tízezer forint fölött kapható, cserélhető drótvágóval és záródó szerszámokkal, én jó szívvel ezt ajánlanám.

Köszönjük a cikket vendégírónknak, Vaszilij-nek. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találhattok a blogján.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ganzo G201B
Gocomma HX Outdoors