Ganzo G 743 WD kés teszt – Ülj le! Egyes!

Ganzo G 743

Olvasónk, Csaba írása

A Ganzo G 743 -as modellje ránézésre annyira jól sikerült, hogy majdnem összeveszejtett egy barátommal, aki, mivel szerinte úgyis rengeteg késem van, el merészelte kérni tőlem, pedig nem is gyűjtő. A dolog ott kezdődik, hogy nincs rengeteg késem, csak pár száz és négy kard. Ott folytatódik, hogy még azt is kicsit megbántam, mikor a saját fiamnak ajándékoztam egyet. Na jó, ez vicc volt! A Ganzo viszont tényleg csinos darab. Lássuk mit tud!

Bontogatás

Fekete fiókos rendszerű doboz, rajta kínai és angol nyelvű szöveggel és a kalapácsos Ganzo logoval. A fiókban a gyártó csomagolási protokolljának megfelelően a pukistasakban elhelyezett vágóeszköz körültekerve az extraként szolgáló szütyővel. Mivel már kibontottam jó néhány darabot, megfigyeltem, hogy az F jelű, piros feliratú dobozban érkező kések a selymesebb, a G jelűek sprődebb zacskóval érkeznek.

Megjelenés, használat

A dobozból kivéve egy jó formájú, lándzsa alakú bicskát foghatok a kezembe, melynek nyele kétharmad részig fa, mégpedig igazi fa, egyharmad rész acél, a penge forgáspontjához közel rögzített formás hordklipsszel. Elegáns megjelenésű, nem kifejezetten túlélő folder. A gyártó oldalán elérhető bemutató szerint is elsősorban városi használatra szánták.

Mivel eddigi tapasztalataim szerint a Ganzo termékfejlesztési politikája elsősorban a „járt út” módszerét követi, rövid kutatás után sikerült azonosítanom az elődmodellt, a Böker Bondsman Wood elnevezésű, a G743-ra megszólalásig hasonlító darabját. A Ganzo két lényeges ponton változtatott. A hordklipszet a felső fém részre rögzítette, a zármechanizmus eredeti liner lock mechanizmusát frame lock-ra váltotta. A megjelenésen a változtatások semmit nem rontanak, azt azért nem nagyon értem, hogy miért éppen egy alacsony árfekvésű terméket választottak mintának. A korábbi modelleknél az eredeti nemritkán a húsz, esetenként harmincszorosába került a Ganzo utánzatának, itt az áttétel jóval alacsonyabb, ami rontja a potenciális vásárlók elégtételét, hogy bezzeg ők megoldják okosba: töredék áron vesznek hasonló életérzést és elfogadható használati értéket.

Akkor ugorjon a majom a vízbe! Nyissuk ki!
A Ganzo a megbízható, kedvező árú, időnként igen attraktív megjelenésű vágóeszközökről és multi toolokról híres. Amit általában hibájául rónak fel, az eredetiség hiánya. Ez a darab viszont egy képzeletbeli iskolai jelenetet juttat eszembe, ahol a tanár felhívja valahol Kínában, mondjuk másolás órán a nebulót. „Na mutasd Ganzo fiam, mit csináltál mára! Micsodaaa! Ezt a förtelmet! Ülj le, egyes!”

A dolog a nyitásnál kezdődik. Az úgynevezett egykezes bicskákat azért találták ki, hogy gyorsan, egyszerűen a másik kezünk igénybe vétele nélkül üzemkész állapotba lehessen helyezni őket. A G743 nyitása azonban csöppet sem egyszerű. A normálisan megtervezett és kivitelezett egykezeseket a hüvelyk vagy mutató ujjunk egyetlen mozdulatával ki tudjuk nyitni. Nem így Ganzo nebuló félresikerült dolgozatát, amit előbb az egyik majd a másik ujj összehangolt akciója révén tudunk kinyitni. Ez nálam önmagában elég a száműzetéshez. A rémtörténet azonban itt nem ér véget, és a hihetetlen hülyeség átveszi az uralmat. A szerencsétlenek azzal, hogy a plágium vádját elkerüljék, a már említett frame lock-ot alkalmazták egy olyan nyélen, aminek egy része acél, egy része pedig fa. Amikor tehát kinyitjuk ezt az izét, a rugó beugrik a penge alá, ahogy arra kitalálták, a fa viszont nem tud vele mozdulni, mert a nyél nem mozgó részét IS képezi. Mi történik ezután? Eltörik. Az első kinyitásnál. A bornírt idiótaság eme remek példáját követték egy egész modellsorozaton keresztül. A G743-as sorozat minden tagja tervezési hibás, és ki kéne vonni a forgalomból. A Böker nem véletlenül alkalmazott keresztzárat a Bondsmannél. Ott a fa rész meg sem mozdul, a rugó ugyanis alatta van.

Lehet, hogy más anyagkombináció kevésbé tragikus eredményt hoz, de alapötlet(telenség) miatt ez is csak egy elvetélt kísérlet lehet. Valamely fejlett humorérzékkel és kidobni való pénzzel rendelkező gyűjtőnek javasolnám a megvásárlását, senki másnak nem.

Ár

15,59+2.66 szállítás. Mindez USA dollárban. Az átváltást most megspórolom, nehogy valaki mégis elcsábuljon. Az eredeti Böker Bondsman megkapható 7800 Ft körüli áron. Ha valakinek megtetszett a forma, vegye azt, vagy a számtalan más Ganzo bicska közül valamelyiket.

Összefoglaló

Ezt a jóképű kis szörnyszülöttet csak olyanoknak ajánlom, akiknek olyan kifinomult az ízlése, hogy megeszik a rohasztott sirályt vagy a gyümölcsevő denevér levest. Másnak nem.

Mi van akkor helyette? A Ganzotól például a remekül sikerült F7562 CF vagy a G720, de ott van a Sanrenmu 7023 is.