Ganzo Firebird FB762 kés teszt – Szemrevaló zsebbe való

Ganzo Firebird FB762

A múltkori Fura kés bemutatója után most újra hagyományosabb vizekre evezünk a Ganzo Firebird FB762 névre keresztelt modelljével. Akik ismerik a márkát, azok tudják, hogy a kínai gyártó ismert darabok jó minőségű és kedvező árú utánérzéseivel vált ismertté. Az utóbbi időben azonban pozitív változásokat tapasztalhattunk a cég háza táján, előrukkoltak saját dizájnokkal is. Jelen bemutatóm tárgya, az FB762-es is ebbe a sorozatba tartozik, amely 6.900 forintért kelleti, a vámhatár alatt.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Műszaki Adatok Ganzo G762
Teljes hossz 200 mm
Pengehossz 89 mm
Penge anyaga 440C
Penge vastagsága 3,5 mm
Markolat hossza 111 mm
Markolat vastagsága 13 mm
Zárszerkezet G-Lock
Tömeg 105 g
Tok Műanyag

 

Ganzo Firebird FB762: első benyomások

A Ganzo Firebird FB762 a már megszokott csomagolásban érkezik, így erre nem is vesztegetnék sok szót. Megkapjuk a kartondobozt a kis textilszütyővel, ami ebben az árkategóriában azért még mindig pozitívum. Sokkal érdekesebb azonban maga a kés. Amint már említettem, egyedi formatervről van szó, tehát nem egy ismert késmárka modelljének kópiájával van dolgunk. Ez a dizájn szerintem nem is sikerült rosszul: a kés karcsú, könnyű, mégis kényelmes és jól használható darabnak tűnik.

Ami már csukott állapotában is feltűnik, az a relatív könnyű súlya, amire persze egyértelmű magyarázat a markolat lyukacsos megoldása. Ez a megoldás amellett, hogy megspórol nekünk néhány gramm tömeget, látványos is, a markolaton keresztül látható maga a késpenge. Én a fekete G10 markolattal ellátott verziót kaptam tesztelésre, ennél kifejezetten jól mutat a markolatanyag és a selyemfényű penge kontrasztja. A zsebkés dekoratív megjelenését tovább növeli a narancssárga G10-ből készült távtartó is.

Nyitott állapotban is jól néz ki a kés, a nyújtott forma nekem kifejezetten tetszik, bár nem késesek számára ez már elképzelhető, hogy kissé fegyverszerűnek, agresszívnak tűnik. A penge maga drop point formájú, viszonylag magasra felköszörült szablya élezéssel és jelzésszerű fokéllel. A felületkezelése selyemfényű, amire egyik oldalra a Firebird logót, a másikra pedig márkanevet, típusazonosítót és anyagmegjelölést helyezték el. Szerencsére ennél a modellnél ez megfelelően diszkrétre sikerült, nem rontja a vizuális összhatást.

A markolatról már érintőlegesen beszéltem: G10 műanyagot kapunk acél alátétlemezekre erősítve. Ennek a megmunkálása jól sikerült. Egyrészt a formája is kellemes, kézbe illő, másrészt mind a markolaton található furatok, mind a műanyag felületkezelése elősegíti, hogy biztonságosan fogjuk az eszközünket. A  felső részen, a pengetőnél illetve a távtartón kapunk még némi recézést is, amelyek szintén a biztos fogást hivatottak garantálni. Ezek sajnos nem nyújtanak elég támaszt, nem elég tapadósak. A kés fogása számomra kényelmes volt, bár egy apróságon lehetett volna változtatni: a távtartó vége túlzottan szögletes, illetve ahogy túlnyúlik a markolatpaneleken, el is vékonyodik, ez egy kissé zavaró tud lenni. A távtartó ezen része szolgál zsinórfuratként is.

A külcsín mellett természetesen a belbecs is fontos, amire ennél a modellnél nincs panasz. A pöcök segítségével könnyedén nyithatjuk a késünket egy kézzel. A penge nyitva stabil: sem oldalirányú, sem fel-le irányú mozgást, lötyögést nem tapasztaltam. a G-Lock biztonságosan zár, ugyanakkor akár ezt is tudjuk egy ujjal oldani. Apró hiányosság, hogy a penge csukott állapotban nem zár tökéletesen középre, de szerencsére ez a működést nem befolyásolja.

Ganzo Firebird FB762: munka közben

A Ganzo Firebird FB762-es modellje nekem leginkább egy mindenes, akár edc – every dey carry, azaz azon dolgok összessége, amelyeket rendszerint naponta hordunk magunkkal -szerepkörben is használható zsebkésnek tűnik. Az ilyen bicskáktól nem várjuk el, hogy bizonyos speciális dolgokra legyen nagyon jó, inkább a sokoldalúság a cél. Ahogy már megszokhattátok, ezt a kést is alapvetően a szokásos feladatokban tettem próbára.

A gyári éle, ha nem is volt borotvaéles, egész jó volt. A kartonpapírokkal nem volt gondja, noha olyankor, amikor vastagabb anyagot kellett vágni, nem dolgozott igazán meggyőzően. Ennek az lehet az oka, hogy a penge relatív vastag: a 3,5mm-es vastagság mellé 24mm-es pengeszélesség társul. A keskeny kialakítás azonban a szúróképességre jó hatással van, ilyen feladatoknál remekül működik a kés.

Ha úgy adódik, kisebb farigcsálási feladatokra is bevethetjük a Ganzo Firebird FB762-t, akár egy nyársat szeretnénk elkészíteni, akár tűzrakáshoz lenne szükségünk tollaságra. Természetesen nem túlélőkésről beszélünk, így kell némi kompromisszumot kötnünk, bár számomra is meglepő volt, hogy hosszabb távon sem volt kifejezetten kényelmetlen a kés, még erősebb használat esetén sem.

Szükség esetén akár a konyhában is segítségünkre lehet, de – akárcsak a kartonpapír-szeletelésnél – itt is gondot okozhat a túlságosan hamar vastagodó penge. Bizonyos esetekben inkább repeszteni fogja az anyagot, semmint vágni.

Ahogy a legtöbb Ganzo foldernél, a pengeanyag itt is 440C, ami ebben az árkategóriában teljesen rendben van. Nem tartja extrém hosszan az élét, cserébe a karbantartása is egyszerű. A kis tesztem után egy-két perc alatt borotvaélessé tudtam tenni egy Spyderco Sharpmaker segítségével.

Arról, hogy mindig kéznél legyen a vágóeszközünk, egy zsebklip gondoskodik. Sajnos csak egyféle hordmódot kapunk, jobb oldalt, és heggyel fent állásban tehetjük zsebre a késünket. A klip egyébként jól sikerült, biztosan tartja, de nem macerás az elővétel sem. Nem teljesen deep carry ugyan, azaz nem rejti tökéletesen a markolatot, de a kb. 10mm-es kilógó trész még az a kategória, amivel együtt tudok élni.

Összegzés

Nekem személy szerint nagyon tetszik a Ganzo Firebird FB762. A megjelenése kicsit különleges, anélkül, hogy extravagáns lenne, a felhasznált anyagok korrektek, a kés mechanikájával sincs nagy gond. Persze ne felejtsük el, hogy ebben a kategóriában egy kicsit mindig zsákbamacskát vásárolunk, egyes példányok között lehetnek különbségek. Sajnos a 89mm-es pengehossz nem teszi hazánkban ideális edc késsé, de ha valaki táskában vagy egyéb módon elrakva hordaná magával, az ő számára még így is jó választás lehet.

Még egy apróság: a GearBesten, ahonnan ez a kés is származik, a pengehossznál 80 mm szerepel, de ez sajnos nem fedi a valóságot. Ha olyan bicskát vásárolnátok, aminél ez fontos, célszerű más forrásokból is tájékozódni.

Az ára szerintem még épp a lélektani határon belül van, jelenleg 6.900 Ft-ért kaphatjuk meg, ami ezért a minőségért rendben van. Ráadásul, ha valakinek nem szimpatikus ez a színösszeállítás, a kés katonai zöld és narancs markolattal is rendelhető, de akár a számtalan másik Ganzo típus között is nézelődhetünk.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

Köszönjük a cikket vendégírónknak, Vaszilij-nek. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találhattok a blogján.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány