Ganzo Firebird F7611 kés teszt – Nagydarab munkatárs

Ganzo Firebird F7611

Az utóbbi időben szerencsére egyre több olyan kést tudok bemutatni nektek, amelyek hozzák a már megszokott Ganzo minőséget, és a dizájnjuk is a kínai cég sajátja és a Ganzo Firebird F7611 is ebbe a kategóriába esik. 5.200 forintos árával ráadásul nem is borítja fel a család kasszát. Lássuk, hogy vajon megfelel-e az előzetes elvárásainknak!

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>
Műszaki Adatok Ganzo G7611
Teljes hossz 205 mm
Pengehossz 87 mm
Penge anyaga 440C
Penge vastagsága 3 mm
Markolat hossza 115 mm
Markolat vastagsága 13 mm
Zárszerkezet G10
Tömeg 157 g
Tok műanyag

Ganzo Firebird F7611: első benyomások

A Ganzo Firebird F7611 nem fog meglepetéseket okozni, amikor felbontjuk a csomagot. A papírdobozban a szokásos pakk érkezik: a kés buborékfóliában, valamint a logózott textilszütyő. Semmi extra tehát, mégis pozitívum, hogy ebben az ársávban is igyekeznek valami pluszt adni a pénzünkért.

Kézbe véve a Ganzo Firebird F7611 kést, az első dolog, ami nekem feltűnt, hogy masszív, robusztus darabról van szó. Ez már csukott állapotban is kiderül, kinyitva pedig tovább erősödik a benyomásunk. A klasszikus, drop point formájú penge a maga 32mm-es szélességével elég meggyőző, igazi erős, munkás darabot sejtet. A hamis fokél ad némi egyediséget neki, a markolathoz közel elhelyezett kis bemélyedés pedig jól funkcionál ujjtámaszként. Igaz, ez utóbbiból kapunk egy hagyományosabb, recézett megoldást is, nekem ez azonban kevésbé esett kézre.

A Ganzotól már megszokott módon a penge 440C acélból készül, amelyet selyemfényű felületkezeléssel láttak el. Ami a feliratokat illeti, a szokásos Firebird logót láthatjuk az egyik oldalon, míg a másikon márka- és típusjelzést, modellszámot és anyagmegjelölést is feltüntettek a készítők. Én továbbra is a kevesebb több elvét vallom e téren, de ennél a késnél a nagyméretű penge miatt kevésbé tűnik tolakodónak ez az információáradat.

A markolat méreteit tekintve jól harmonizál a pengével. Az elülső része meglehetősen széles, majd egy méretes ujjvájatot követően folyamatosan keskenyedő formát kapunk. Nekem kifejezetten kényelmes volt ez a forma, talán csak a markolatvéget találtam egy árnyalatnyival keskenyebbnek a kelleténél. Az ergonomikus kialakítás mellett tovább segíti a biztonságos, stabil fogást a G10 panelek textúrája.

Ez elég határozottra sikerült, szerencsére még éppen a túl durva határon innen. Láthatunk a markolat mindkét oldalán két-két ívelt bemarást, amik inkább csak esztétikailag dobják fel egy kicsit a kést. Apropó, esztétika: a Ganzo, rossz szokásához híven ezt a modellt is kékített csavarokkal, illetve nyitópöcökkel látta el, ami egyrészt unalmas már kissé, másrészt ehhez a színhez abszolút nem illik.

Ha bekukkantunk a markolatpanelek alá, akkor láthatjuk, hogy a kés masszivitásához az 1mm vastag acél linerek is hozzájárulnak. Ezeket furatokkal kikönnyítették, de részben ez is magyarázat a kés nem csekély tömegére. A kés egyébként nagyrészt nyitott kialakítású, a markolatpanelekkel színeben megegyező G10 távtartók lehetővé teszik, hogy szétszedés nélkül is könnyen tisztíthassuk a belsejét.

Ami a Ganzo Firebird F7611 mechanikáját illeti, alapvetően nem lehet okunk a panaszra. A nyitópöcök segítségével szépen nyílik a kés – nem mindig pöccintésre, de azért az is megoldható -, a tengelyzár pedig masszívan tartja a pengét a helyén. Nyitott állapotban nem tapasztaltam semmilyen problémát, sem oldalirányban, sem felfelé vagy lefelé. A csukott penge nem zár száz százalékban középre, szerencsére ez a használhatóságot semennyire nem befolyásolja.

Ganzo Firebird F7611: munka közben

Noha az olívzöld markolatról akár egy túrázós bicska is eszünkbe juthat, én most a szokásos környezetben próbálgattam egy kicsit a Ganzo ezen modelljét. A méreteiből adódóan ugyanis inkább tűnik nekem egy masszív munkakésnek, semmint egy, a mindennapokban is hordható foldernek, így aztán nem gondoltam, hogy féltenem kellene.

Sajnos a gyári él nem volt igazán jó az én példányomon, így egy kis fenéssel kellett kezdenem a tesztet, amelyet követően a penge már szépen vitte a fénymásolópapírt. Ahogy már megszokhattátok, minden késtesztek öregapjával, a kartonpapír-darabolással indítottam. Itt kifejezetten jól szerepelt a Ganzo Firebird F7611, a nem túl vastag, ám széles penge – amit magasra húzott egyenes leélezéssel láttak el – könnyen boldogult olyankor is, amikor az egészet át kellett tolni a vágandó anyagon.

Problémamentesen sikerült a pántolószalag-vágás is, bár sikerült egy eléggé makacs darabot kifognom. Az egyetlen nehézséget itt a széles penge jelentette, amivel nem mindig fértem oda rendesen a vágandó felülethez, ez tehát lehet szűk keresztmetszet egyes feladatoknál.

Ezután farigcsáltam is egy kicsit a késsel. A várakozásaimnak megfelelően itt is jól dolgozott a Ganzo Firebird F7611, és szerencsére a markolat sem vált kényelmetlenné munka közben. Egy kis feszegetéssel is próbálkoztam ezt követően, és úgy gondolom, ha megfelelő körültekintéssel járunk el, ezt is megoldhatjuk az F7611-el. Szükség esetén, ahogy szinte minden kést, ezt is bevethetjük a konyhában, noha természetesen nem erre fogjuk a szakácskéseinket lecserélni.

Ahogy fentebb már említettem, a szokásos 440C acélt kapjuk ehhez a Ganzohoz is, annak minden előnyével és hátrányával. Ezek után a feladatok után a kés még tartotta a kissé durva munkaélét, amely használható ugyan, de ha újra borotvaélt szeretnénk, pár percet azért dolgoznunk kell érte.

Ami a kés hordhatóságát illeti, egy jobb-és bal oldalra szerelhető zsebklipet kapunk, amivel heggyel fent állásban viselhetjük a Ganzo Firebird F7611-et. Deep carry hordmódot sajnos nem kínál ez a klipmegoldás, ellenben a kétoldali nyitópöcök és az Aaxis lock miatt egy igazi kétkezes megoldást kapunk, így balkezesek számára is kompromisszumok nélkül ajánlható ez a modell. Amit érdemes figyelembe venni, hogy a kés csukott állapotban elég széles – a legszélesebb ponton mérve kb. 40mm –, így kisebb zsebben vagy vékonyabb anyagú nadrág esetén kissé kényelmetlen lehet.

Összegzés

A Ganzo Firebird F761 a hibái ellenére is egy szerethető kés. Ha a gyártó végre kifogyna ezekből a csúnya csavarokból – amelyek sajnos már egy morcosabb ránézéstől is karcolódnak, tovább rontva az esztétikai élményt -, akkor még jobb szívvel ajánlanám. Ár-érték arányban így is egy megfontolandó darabról van szó, az 5.200 Ft körüli ára szerintem bőven korrekt ezért a minőségért.

Sajnos a fekete panelekkel ellátott modellt már 2.800 forinttal drágábban kínálják. A pengehossza Magyarországon nem teszi lehetővé a legális viselését, de munkakésnek, vagy esetleg egy könnyebb túrázós darabnak, másodlagos késnek érdemes kipróbálni . A Ganzo ezen modelljét egy erős négyesre értékelem, aki pedig másik stílust preferál, az itt nézzen szét.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

Köszönjük a cikket vendégírónknak, Vaszilij-nek. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találhattok a blogján.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány