Ganzo Firebird F7551 kés teszt – Vastag pengéjű mindenes

Ha az ember elég hosszú ideje foglalkozik késekkel, akkor két eset lehetséges. Az egyik az, hogy nagyon jól tudja, hogy mi jön be neki – mint például a Ganzo Firebird F7551 – és mi nem, és csupán olyan darabokat vásárol, amelyek ebbe a kategóriába sorolhatók. A második, hogy minden feladatkörre megvan a jól bevált eszköze, így aztán elkezdi nézegetni a különlegesebb, nem szokványos darabokat. Szerencsére a Ganzo kínálatában sok olyan zsebkést találunk, amelyekkel az áruk miatt különösebb szívfájdalom nélkül kísérletezhetünk. Jó példa erre a jelen bemutató tárgyát képező Ganzo Firebird F7551 is, amely nem csak formavilágában, de esetünkben a színében is elüt a szokványostól. Tesztalanyunkat 5.500 forintért szerezhetjük be.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

 

Első benyomások a Ganzo Firebird F7551 késről

Műszaki Adatok Ganzo Firebird F7551
Teljes hossz 200 mm
Pengehossz 76mm
Penge anyaga 440C
Penge vastagsága 3mm
Markolat hossza 113mm
Markolat vastagsága 14mm
Markolat anyaga G10, acél linerekkel
Tömeg 118g
Zárszerkezet Axis Lock-szerű zár

Aki vásárolt már Ganzo kést a közelmúltban, azt nem fogja meglepetés érni a csomagolást illetően: a szokásos fekete, Firebird felirattal és logóval ellátott papírdobozt kapjuk, amelyben megtaláljuk a nejlonba csomagolt kést, és a szintén logózott kis hordozószütyőt. Ebben az ársávban már ez is több, mint ami elvárható lenne, így e téren nem lehet panaszunk.

A dobozból előkerülő kés már érdekesebb darab: a Firebird F7551-es modellje kinyitva leginkább egy zsebbárdra hasonlít. Ez nem véletlen, a kínai gyártó ezen modellje az úgynevezett cleaver stílusú pengeformával készült, ami mostanság több gyártónál is feltűnt. A Ganzo ezek közül leginkább a Spyderco Rochoz hasonlít, fogalmazzunk finoman úgy, hogy vélhetőleg ez a modell motoszkált a kínai tervező fejében, amikor papírra vetette a kés terveit.

Az általam kipróbált példány ráadásul narancssárga markolatpaneleket kapott, valamint kékített csavarokat és nyitópöcköt, ami által tényleg eléggé egyedi megjelenésűvé vált. Nekem az első problémám ez volt: ehhez a markolatszínhez szerintem bőven megfelelt volna, ha fémszínű alkatrészeket párosítanak, vagy ha feltétlenül színezni akarnak, akkor feketére célszerűbb lett volna, ez a színorgia egy kicsit sok. Zárójelben jegyzem meg, hogy a kés más színű markolattal is elérhető, választhatunk fekete és katonai zöld variánst is.A penge tehát a már említett cleaver (bárd) formát kapta, a pengehátig futó egyenes leélezéssel és szatén finissel. Egyik oldalán a Firebird dinamikus, madárfej/láng logóját, a másikon pedig a gyártó és a modell megnevezését, valamint anyagjelölést találunk. Itt is azt gondolom, hogy a kevesebb több lenne, én a magam részéről a logóval is megelégednék, elvégre szabadidőmben nem a késemen lévő feliratokat szeretném olvasgatni. A penge anyaga a Ganzotól megszokott 440C – kb. 57HRC keménységgel -, ami felett sokak szerint eljárt már az idő, de ebben az árszegmensben egy teljesen vállalható acélról van szó; relatív jó éltartó, nem rozsdásodik túl könnyen, és otthoni módszerekkel sem kínszenvedés felfrissíteni az élét.

Ami a markolatot illeti, szerintem egész jól sikerült: egy ívelt, púpos hátú, hasas formáról van szó, ami a vége felé elkeskenyedik. Az én kezembe nagyon jól illett, és mivel sok ívet kapunk, éles, letört felületeket egyáltalán nem, egyik fogásnemben sem éreztem kényelmetlennek, nem voltak olyan pontok, amelyek bántották volna a tenyeremet. A kés egyébiránt kapott egy ujjvájatot is, azt használva is teljesen jól fogható. A G10-ből készült markolatpaneleken érdesített felületkezelés, illetve néhány mélyebb bemarás segítik a biztos tapadást.

Az utóbbi szerintem elsősorban dizájnelem, nem is a legszerencsésebb fajtából, nekem túl durvának és rossz helyen lévőnek tűnt, amikor a kést zsebre kellett tennem, vagy elő kellett vennem. Szintén a biztonságosabb fogást elősegítendő kapunk több helyen is recézést, a pengehát markolat felőli részén, a markolat penge felőli felső részén, valamint a távtartón is. Ezek jól működnek, se nem túl durvák, se nem túl lekerekítettek, így az ujjunk jól meg tud támaszkodni rajtuk.

A G10 panelek mindkét oldalon 1mm vastagságú acél linereken kerültek rögzítésre, amelyeken a tömeg csökkentésének érdekében könnyítőfuratokat láthatunk. Ezek a kés masszivitását nem befolyásolják negatívan, így is megfelelően erős marad.

Mechanikailag nem volt gond a nálam lévő példánnyal, a nyitópöcök segítségével könnyedén lehetett nyitni akár úgy, hogy ujjunkkal végigkísérjük a pengét, akár úgy, hogy egy erősebb ujjmozdulattal kipöccintjük azt. Egyébként egy plusz nyitási mód lehet az is, ha a penge csukott állapotában hátrahúzzuk a zárat, és a pengét egy laza csuklómozdulattal kicsapjuk. Ha ezeknél diszkrétebb megoldásra vágyunk, akkor a penge hegy felőli részén elhelyezett furat segítségével, két kézzel is megoldhatjuk azt, akár egy hagyományos bicska esetében.

A kés az axis lockra emlékeztető zárszerkezetet kapott, aminek a lényege, hogy a tengelycsavar közelében lévő pöcköt hátrahúzva oldhatjuk a zárat, amit ezután egy rúgó lök vissza helyére. Ez egy viszonylag egyszerű, mégis nagyon stabil zárási módszer. A penge nyitott állapotban nem lötyög egyik irányban sem, csukott állapotban pedig hajszálnyit tér csak el a középvonaltól, tehát ezen a téren sem lehet rá panaszunk.

 

A Ganzo Firebird F7551 kés munka közben

A szokatlan formavilágú késeknek persze hátrányuk is van, például az embernek el kell gondolkodnia azon, hogy mégis mire lettek kitalálva. Mivel egy behajtható pengéjű zsebkésről beszélünk, adja magát, hogy egyfajta edc-késként – every day carry, vagyis mindennapi használatra szánt – tekintsünk rá, így én is a már szokásosnak mondható tesztnek vetettem alá, azaz elvittem magammal dolgozni. Mivel a kés a dobozból kivéve relatív éles volt, ezért egyből a kartonpapírok feldarabolásával kezdtem, ahol egész jól szerepelt. Mivel a penge nem kifejezetten keskeny, a szélessége több mint 30mm, a kés fokozatosan válik egyre vastagabbá, ami ilyen esetekben jó hatással van a behatolóképességre.

Ezt követően következett a pántolószalag, a gumi, és egy vékonyabb műanyag kötelet is vagdostam vele, illetve egy textil szalagot is felaprítottam. Természetesen itt sem volt gond vele, bár bizonyos helyzetekben a szokatlan pengeforma és méret azért igényelte, hogy ne a szokásos megoldásokat használjam – például amikor egy becsomagolt dobozról kellett levágni a pántolószalagot -.

Ezt követően farigcsáltam vele egy kicsit, ennél az egy feladatnál éreztem úgy, hogy a Firebird F7551 nem érzi igazán otthon magát. Ha nem használtam a choilt, az ujjam túl távol volt a vágófelülettől, így nehezebben tudtam a kellő érőt kifejteni, és kényelmetlen volt, ha pedig igen, akkor a fogás volt természetellenes számomra. Persze, nem lehetetlen megoldani vele ezt a feladatot sem, de azért hosszabb távon biztosan más kést választanék egy szalonnázás előkészítéséhez. Legalábbis ami a famunkát illeti.

Hazaérve ugyanis az az ötletem támadt, hogy mivel ez a kés leginkább egy konyhai eszközre hajaz, kipróbálom ott is. Persze semmi komolyra nem kell gondolni, egy gyors fenés után egészséges, vacsora utáni desszerthez készítettem elő vele egy kis gyümölcsöt. A Firebird pedig megtáltosodott, a hasas és széles penge itt érezte magát a legjobban, kényelmesen és hatékonyan tudtam vele dolgozni.

Szeretnék még pár szót ejteni a hordhatóságról is. A penge hossza szerencsére 80 mm alatt van, így ha úgy gondoljuk, akár mindennapos társunk is lehet. A kést egyébként jobb és balkezesek egyaránt használhatják, mind a nyitási metódusok, mind a zárszerkezet abszolút szimmetrikus, ráadásul a zsebklip is átszerelhető bal oldali hordáshoz, bár mindkét esetben csak heggyel fel módon.

A klip egyébként biztosan tartja a kést a helyén, és bár nem „deep carry”, ha valaki nem a narancssárga markolatot választja, nem túl feltűnő a zsebben. Azt azért érdemes szem előtt tartani, hogy a kés csukott állapotban kb. 45mm széles, ami ezért elég sok helyet felemészt a zsebünkben.

 

Összegzés

Én a magam részéről meg vagyok elégedve a Ganzo ezen modelljével. Egyetlen késnek nem ezt ajánlanám, de ha valaki szereti az érdekes formákat, vagy szeret kísérletezni, az bátran tegyen vele egy próbát, ár-érték arányban ugyanis remek kést kapunk. Akit pedig a többi Ganzo termék is érdekel, az nyomjon az alábbi linkre.

A cikket köszönjük vendégírónknak, Vaszilijnak. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találtok a blogján a http://vaszilijedc.hu/-n.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték