Ganzo FB760 kés teszt – Inyencség, kicsit elsózva

Ganzo FB760

A Ganzo FB760-as modellje azok közé a Ganzo kések közé tartozik, amelyek saját dizájnnal rendelkeznek, így aztán nem érheti az a vád, ami a cég többi, erősen másolat-gyanús termékét. Az előző bemutatómban már foglalkoztam ennek az új családnak egy képviselőjével, ami sok szempontból szakított a Ganzo-hagyományokkal. Jelen írásom tárgya, az FB760 nem ennyire újító, de nézzük, hogy ez vajon jó vagy inkább rossz hír-e.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Műszaki Adatok Ganzo Firebird FB7601
Teljes hossz 206 mm
Pengehossz 87mm
Penge anyaga 440C
Penge vastagsága 3 mm
Markolat hossza 119 mm
Markolat vastagsága 13 mm
Markolat anyaga G10
Tömeg 121 g
Zárszerkezet Axis Lock jellegű zár

Ganzo FB760: első benyomások

Aki egy Ganzo kés csomagolását látta, az mindet látta, mondhatnánk, így e téren nem tudok semmi újdonsággal szolgálni. A szokásos, kategóriájában igényes dobozt kapjuk a kis hordozószütyővel, a Ganzo FB760-nál jóval drágább kések közül sem mindegyik kényeztet bennünket ilyen extrákkal.

Maga a kés azonban már érdekesebb darab. Ahogy a bevezetőben említettem, elvileg saját formatervről van szó, így nem kell azon töprengenünk, hogy vajon hol láttuk már ezt a dizájnt. A kés meglehetősen letisztult, egyszerű darab, így legalábbis számomra amolyan ismeretlenül is ismerős érzetet keltett, amikor először kézbe vettem. Az én példányom a legvisszafogottabb megjelenésű, fekete G10 markolatpanelekkel készült, amihez a már ismert kékített csavarok illetve nyitópöcök jár.

Én a magam részéről egy kicsit már unom ezt, ami egyszer érdekes felüdülést jelent, az sokat használva elcsépeltté válik; főképp, ha azt is megemlítem, hogy az összes variáns ezeket a hardvereket kapta, még a narancs- és a digicamo változat is.

Mielőtt kinyitnánk a késünket, időzzünk el egy kicsit a markolatnál. Az első pillantásra kissé szögletesnek tűnő darab közelebbről megnézve már kevésbé riasztó: a panelek széleit szépen lekerekítették, lényegében egyetlen túl hegyes szöget sem találunk. Finom textúrát is kapott, amit néhány rézsútosan futó kis rovátkával dobtak fel, ami nekem kifejezetten tetszik.

Ha ezután végre kinyitjuk a késünket, akkor azt is észrevehetjük, hogy a kissé fapadosnak tűnő markolat kézben elég kényelmes, én nem találtam rajta olyan részletet, ami esetleg bántotta volna a tenyeremet. A kést egyébként ellátták egy zsinórfurattal is, ami nem a megszokott, kör átmérőjű, és bár nem vagyok a zsinórfurat híve, ez a megoldás eléggé tetszetősre sikerült. A markolat G10 paneljei egyébként acél linerekre kerültek, amelyeket a súlycsökkentés érdekében furatokkal láttak el. Így aztán a késünk megfelelően masszív lesz.

A kés tökéletesen nyílik, a kétoldalas ujjpöcök segítségével akár ki is pöccinthetjük a pengénket, vagy, ha diszkrétebb nyitási módra van szükségünk, ujjunkkal végigvezetve a nyitást is tökéletes eredményt kapunk. Az axis lock jól szuperál, stabilan tartja a nyitott pengét, amelynek sem fel-le, sem oldalirányban nincs holtjátéka. Ha meglepődnénk a kés finom működésén, ne tegyük: ez a modell is csapágyas tengelyt kapott, ami a 20 dollár alatti kategóriában talán egyedi dolog.

Túl sok különlegességre a pengétől sem kell számítanunk. Egy drop point stílusú formát kapunk hamis fokéllel, ami a penge hegy felőli kétharmadán húzódik végig. Ami a vágóélt illeti, szerintem jól sikerült: kapunk egy viszonylag hosszú, egyenes élt, illetve a hegy felé egy ívesebb szakaszt. A leélezés eléggé magas, bár sajnos nem teljesen egyenes, így maradt egy kis pengetükör, amire a Ganzo elhelyezhette a Firebird logót az egyik oldalon, illetve a márkajelzést és a típusazonosítót a másikon.

Ami a felületet illeti, egyszerű selyemfényű finist kapunk, ami ehhez a dizájnhoz szerintem jól illik. Egyetlen hátránya, hogy hajlamos a karcosodásra. Az anyaga a Ganzotól megszokott 440C, ami ezen az árszinten egy korrekt megoldás.

Még néhány szót az ergonómiáról. Ahogy már említettem, a markolat eléggé letisztult formavilágú, csak a pengéhez közeli részen, az alsó oldalon kapunk egy ujjvájatot, illetve egy kis, ujjvédőként is szolgáló nyúlványt. Ezzel átellenben mind a markolaton, mind pedig a penge elején, az ujjtámaszon kapunk némi recézést, ahogy a G10 távtartókon is, amik – a markolat textúrájával karöltve – tovább segítik a magabiztos fogást.

 

Ganzo FB760: munka közben

Hadd kezdjem ezt a részt némi személyes kitérővel. Amikor eldöntöm, hogy írni fogok egy késről, mindig megpróbálom behatárolni, hogy az adott darab milyen feladatkörben állná meg leginkább a helyét. Néha viszonylag egyszerű dolgom van, máskor némileg bonyolultabb. Erről a késről nehezen döntöttem el, hogy ha mindenképp be kellene kategorizálnom, hogyan tenném azt; még amikor leültem megírni ezt a bemutatót, akkor is Petőfi jól ismert szavait mormoltam magam elé: “Minek nevezzelek?”. A Ganzo FB760 ugyanis mintha egy személyben lenne munkakés, edc kés és elegáns, gentlemen’s folder, legalábbis, ami ezt a fekete markolatos verziót illeti.

Először – kivételesen – a konyhába vittem magammal tesztalanyomat. Nem kell semmi különlegesre gondolni, egy kis zöldség- és gyümölcsaprítás volt soron, és úgy gondoltam, hogy mielőtt elviszem a szokásos tesztekre, kipróbálom itt is. Mivel a fénymásolópapírt szépen vitte a gyári él, gondoltam, nem lehet gondom. A kés jól vágott, ugyanakkor valami furcsa volt vele vágás közben, mintha nem egyenesen akarna áthaladni a vágóél az anyagon.

Közelebbről megnézve láttam, hogy a gyári él mégsem lett az igazi, mintha egy köszörűs-segéd készítette volna, miután rájárt a mestere alkoholkészletére. Nem tudom, hogy a képeken mennyire látszik, de míg az egyik oldalon rendben volt az élszalag, a másikon rendkívül egyenetlenre sikerült, és ez okozta azt, hogy a kés furcsán vágott. Persze, meg tudtam vele oldani ezeket az apró feladatokat, de azt nem mondhatom, hogy öröm volt vele a munka.

 

Ezután persze elvittem, hogy egy kicsit alaposabban megdolgoztassam, és a fentiek ellenére egész jól boldogultam vele. Mind a kartonpapír-darabolásban, mind a pántolószalag esetében elvégezte a munkát, a szúróképessége pedig kiemelkedő volt. Ráadásul még a farigcsálás közben sem mondott csődöt. Az egyenetlen élszalag ellenére lehetett vele dolgozni, bár korántsem tökéletesen. A faragás ráadásul azt is bebizonyította, hogy a markolat tényleg jól sikerült, ennél a kissé megterhelőbb munkánál sem éreztem sehol kényelmetlennek.

 

Persze a legjobb késsel sem mennénk sokra, ha nem tudnánk egyszerűen magunkkal hordani. Ez a veszély az FB760-nál szerencsére nem áll fent, a kés ugyanis kapott egy jól működő, valóban deep carry zsebklipet, aminek a segítségével szinte észrevétlenül vihetjük magunkkal. Példaértékű még ennek a klipnek a technikai megvalósítása is: a rögzítést a markolatpanel alatt oldották meg, így aztán semmilyen csavar vagy egyéb zavaró elem nem lesz útban, ha zsebre szeretnénk rakni a késünket. A megoldás hátránya az, hogy a klip nem átszerelhető, a kést csak jobb oldalon, heggyel fent pozícióban hordhatjuk.

 

Összegzés

Ismételten bajban vagyok, amikor az FB760-at kell értékelnem. Kapunk olyan megoldásokat, ami ennek az árnak a többszöröséért sem feltétlenül alap, mint pl. a golyóscsapágyat és a klip rejtett rögzítését, amit aztán elrontanak a félresikerült élezéssel. Természetesen ezen is lehet segíteni, ha valaki jól tud élezni, és rászánja az időt, vagy hozzám hasonlóan vesz egy profi élezőrendszert, de ez a hiba könnyen visszatartó erő lehet.

Ugyanakkor itt is hangsúlyozom, hogy a Ganzo kések egyik legnagyobb hibája az elégtelen minőség-ellenőrzés, így könnyen lehet, hogy mások az enyémnél jobb példányt fognak ki. A pozitívumokat és negatívumokat is figyelembe véve erre a késre egy négyest adok, de nagyon bízom benne, hogy kapunk még saját tervezésű Ganzo modelleket, amelyeket egy kicsivel nagyobb odafigyeléssel készítenek el. Akinek pedig a fenti tesztalany nem tetszene, az számtalan társa közül válogathat.

A cikket köszönjük vendégírónknak, Vaszilijnak. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találtok a blogján a http://vaszilijedc.hu/-n.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték arány