Ganzo F753M kés tesztje – Jogkövető úriembereknek

Ganzo F753M

A Ganzo F753M kapcsán az jutott eszembe, hogy manapság nincs nehéz dolga az embernek, ha kedvező áron szeretne elfogadható minőségű zsebkést beszerezni, a kínai oldalakon ugyanis több tucat – ha nem több száz – efféle termék közül válogathat. Bonyolódik azonban a helyzet, ha azt szeretnénk, hogy ezt a terméket a magyar jogszabályoknak megfelelően hordhassuk, ugyanis a távol-keleti gyártók sajnos kevéssé veszik figyelembe a hazánkban érvényes törvényeket. Jelen bemutatómban a már jól ismert Ganzo márka egy olyan, 4.000 forintos modelljéről olvashattok, amely eleget tesz ezeknek a követelményeknek is.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Műszaki Adatok Ganzo G733-GR
Teljes hossz 178 mm; 101 mm csukva
Pengehossz 74 mm
Penge anyaga 440C
Penge vastagsága 3 mm
Markolat hossza 118 mm
Markolat vastagsága 11 mm
Markolat anyaga Carbon fiber + G10
Tömeg 81 g
Zárszerkezet Axis Lock jellegű zár

A Ganzo F753M első benyomások

A Ganzo F753M – ahogy már megszokhattuk – egyszerű papírdobozban érkezik, ugyanakkor kapunk a késünk mellé egy textil hordozószütyőt is, ami ebben az árkategóriában mindenképpen említésre méltó. A dobozt kibontva, majd a buborékfóliától megszabadulva kézbe vehetjük magát a kést is, ami véleményem szerint elég tetszetősre sikerült. A klasszikus formavilághoz elegáns anyagválasztás társul: a selyemfényű penge, a carbon fiber (ez egy szénszálas műanyag) markolat és a kékített csavarok illetve nyitópöcök nagyon jól mutatnak együtt.

Alaposabban szemügyre véve a kést persze kiderül, hogy ennyi pénzért nem szabad csodát várni. Nem a teljes markolatpanel készült ugyanis szénszálból, hanem egy vékonyabb réteg került felragasztásra az acél linerekre rögzített G10-re. Ez nem tragédia, funkcionálisan nem sok jelentősége van a dolognak, de azért érdemes szem előtt tartani. A penge egyik oldalán található Firebird logó, illetve a másikon látható márka-, típus és anyagmegjelölés szerintem egy kicsit sok, vagy legalábbis el lehetne helyezni ízlésesebben is.

 

A kés mechanikailag rendben van. A nyitópöcök segítségével könnyedén nyílik, nyitott helyzetben pedig stabilan rögzül a penge az Axis locknak köszönhetően. Az én példányomnak fel-le irányban nincs holtjátéka, ugyanakkor némi oldalirányú mozgást fel lehet fedezni. Ezen lehet finomhangolni a tengelycsavar állításával, de nekem ez nem sikerült száz százalékosan: vagy túl szoros, és akkor a nyitás-zárás nehézkes, vagy marad ez a kis mozgás. A zár finoman működik, akár egy ujjal is könnyen oldhatjuk. A penge csukott állapotban egyébként majdnem tökéletesen középre zár, de itt is törekedhetünk a tökéletességre a tengelycsavar meghúzásával.

Kézbe véve a Ganzo F753M pozitív csalódás volt. Viszonylag kis mérete ellenére nekem jól illik a tenyerembe többféle fogásnemben is, és bár a szénszál teljesen sima felületű, szerencsére nem annyira csúszós, mint amilyennek kinéz. A biztos fogást egyébként a markolaton két helyen lévő – az alsó oldalon a markolatvégnél, illetve a felső oldalon a pengető előtt – recézés is segíti. A markolaton helyet kapott még egy hosszúkás zsinórfurat is, ami bőven elegendő helyet biztosít egy markolatzsinór vagy egy késdísz számára.

 

A Ganzo F753M munka közben

Ahogy a cím is sugallja, meglátásom szerint a Ganzo ezen modellje sokkal inkább egy elegáns, akár mindennapi, kifejezetten alkalmi hordásra szánt zsebkés, semmint egy nehéz feladatok elvégzésére szánt darab. Ennek ellenére kipróbáltam, megállja-e a helyét kicsit nehezebb szituációkban is.

Elsőként a gyári él minőségét ellenőriztem. A dobozból kivéve a kés éles volt, a fénymásolópapírt kisebb-nagyobb megakadásokkal ugyan, de szelte: a mellékelt képen talán látható, hogy nem kaptam tiszta vágási felületeket.

Persze ez elsősorban csak a magamfajta kés-sznobokat érdekli, így aztán megnéztem, hogy miképp boldogul a kartonpapírral. Itt már jobban muzsikált, bár az eredmény itt is hagyott némi kívánnivalót maga után. Ez részben a tökéletlen élből, részben a viszonylag gyorsan vastagodó, nem túl hosszú pengéből fakad. Amiben azonban remekelt a kés, az a sniccerként történő felhasználás: a kés hegye ugyanis ilyenkor nálam nagyon jól dolgozott. A hamis fokélnek és az agresszív hegynek köszönhetően ráadásul a penge behatolóképessége nagyon jó, így szúráskor kiválóan teljesített nálam.

Ezt követően némi pántolószalagot vágtam, itt jól dolgozott a kés.

Végül farigcsáltam egy kicsit az F753-mal. Itt nem csak az volt a cél, hogy megnézzem, hogy a penge mennyire boldogul a keményebb anyagokkal – esetünkben egész jól -, hanem az is, hogy a nehezebb vágások közben fény derüljön arra, ha a kés munka közben kényelmetlen.

Persze, jelen esetben nem panaszkodhatnánk, elvégre szerintem nem elsősorban erre a feladatra optimalizálták az F753-at, de azt kell mondanom, hogy meglepően jól működött a dolog. A rövid próba során nem éreztem sehol túlzottan kényelmetlennek a markolatot. Ami szerintem pozitívum lett volna, ha a pengehátra is kapunk egy kis recézést ujjtámasz gyanánt, a markolaton lévő ugyanis nekem abszolút nem esett kézre, de igazából ez is csak apróság.

A munka befejeztével úgy gondoltam, megpróbálom felfrissíteni a kés élét. Ahogy a Ganzo által készített folderek nagy többségénél, itt is 440C-ből készült a penge, ami ugyan már nem számít korszerű csúcsacélnak, de egy teljesen korrekt anyag, viszonylag jó éltartóssággal és korrózióállósággal. Nagy előnye, hogy fenni, élezni sem túl bonyolult, kis gyakorlattal akár otthon is megoldható a dolog.

Néhány szóban még kitérnék a kés hordhatóságára is. Ahogy fentebb már említettem, a kés pengehossza alatta marad a hazánkban felső határként 80mm-ben megszabott határnak, így aztán nyugodtan hordhatjuk magunkkal. A késhez szerelt zsebklip bal- és jobboldali, heggyel fent hordmódot tesz lehetővé. A kést zsebre téve nem tűnik el teljesen a zsebünkben, de a markolat színe miatt nem túl feltűnő akkor sem, ha nálunk van. A kis méret és a csekély tömeg miatt pedig egyáltalán nem zavaró a zsebben, szinte észre sem vesszük, hogy nálunk van.

Pozitívum, hogy a zárszerkezetnek köszönhetően a tesztelany teljesen szimmetrikus kialakítású, így balkezeseknek is jó választás lehet.

 

Összegzés

A Ganzo F753M-CF egy jól sikerült kés. Elegáns, tetszetős, hazánkban is legális, és könnyebb-közepes feladatokra tökéletesen alkalmas. Az ára rendkívül kedvező, bár érdemes észben tartani, hogy a Ganzo kések esetében némiképp zsákbamacskát veszünk, kifoghatunk a tökéleteshez közeli és kevésbé jól működő példányokat is, igaz, ez utóbbiakat “feltuningolni” általában nem ördöngösség. Ha valaki hozzám hasonlóan kedveli az elegánsabb darabokat, azoknak mindenképpen jó szívvel ajánlom. Ha pedig valakit a kis méret tart vissza a vásárlástól, létezik a késnek egy nagyobb testvére is, erről egy korábbi bemutatómban olvashattok. A többi Ganzo kést itt tekinthetitek meg, aki pedig Vaszilij blogját tekintené meg, az nyomjon erre a linkre.

A cikket köszönjük vendégírónknak, Vaszilijnak. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találtok a blogján a http://vaszilijedc.hu/-n.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték arány