Ganzo 727M kés teszt – Profitól laikusnak

Ganzo G727M

A Ganzo 727M kés úgy került hozzám, hogy már nagyon régóta vágytam egy bicskára, amit diszkréten a zsebemben hordhatok. Nem akartam elsőre túl drága darabot, a 4-5.000 Ft-os kategóriában nézegettem, viszont szempont volt, hogy ne fix pengés, hanem becsukható legyen, illetve hogy egy kézzel is ki tudjam nyitni. Aztán “Késes Józsi”, a szakértőnk megajándékozott eggyel, ami szerintem kezdők számára tökéletes választás, tehát jöjjön a teszt laikus szemmel.

Ganzo 727M: miért pont ezt a darabot?

Mindig is szerettem volna egy egykezes kést, pedig nem vagyok egy militáns típus. Már nagyapámnak is volt egy szalonnázó bicskája, amibe a sejtelmes B.J.K.J. betűket szegecselték, de most nem lebbentem le a fátylat családi archívumunk eme szeletéről. Egy igazi férfinak legyen valamilyen kése, főleg ha annyit túrázik, mint én, ráadásul nagyon sokszor kapóra jön, ha valamit szerelni vagy vágni kell.

Persze a legtöbb ember úgy választja ki a “bökőt”, hogy neki mi tetszik, ami nem egy utolsó szempont, én viszont igyekeztem objektívabb ismérvek mentén megtalálni szívem választottját. Legyen könnyen elrejthető, és kényelmesen hordható, ne provokálja az embereket, vagyis rendelkezzen oldalklipsszel, amivel diszkréten elrejthetem. Ki tudjam nyitni egy mozdulattal, ne kelljen két kézzel nyúlnom érte, hiszen sosem lehet tudni, mikor lesz rá szükség. Ne legyen nagyon hitvány acélból és azért nézzen is ki valahogy. No és persze ne legyen méregdrága.

Mivel nem éreztem magamat kompetens személynek a témában, ezért az oldal szakértőjétől kértem segítséget, az ő tesztjeit Vaszilij név alatt olvashatjátok. Több versenyző is kalapba került, például az Y-Start JIN02 – ami bundle-ben is kapható – vagy a Ganzo F753M. Aztán addig vaciláltam, hogy végül kaptam egy remek Ganzo 727M-et ajándékba, így elveszítve kés szüzességemet.

A terméket kifejezetten kellemesen összerakták, a nálam tapasztaltabbak – Csaba, aki az eredeti Ganzo 727M tesztet írta, illetve Vaszilij a késszakértőnk – szavajárását “ellesve” azt mondhatom, hogy egész precízen csukódik a penge, szépen középre zár, nem lötyög. A tesztalany az úgynevezett folderek családjába tartozik, vagyis a markolatba hajtható a pengéje.

A tövénél egy nyitószemölcs található, így a hüvelykujjammal könnyedén kihajthatom, de egy laza csuklómozdulattal ki is csaphatom, ami a gyors elővételt segíti, de én eddig csak a szobában menőzésre használtam. Elvileg bal kézzel is nyitható, amit némi gyakorlás után én is véghez tudtam vinni, csak éppen a zárómechanizmus pöcke jobbra csúcsosodik ki, így a becsukáshoz már másik kézzel is oda kell nyúlnom, ettől némileg lúzer hatást kelt az egész.

A testet fa erezetű műanyaggal? burkolták, szerintem nem fa, de nagyon annak néz ki. Érdekesség, hogy a két oldal mintája és színe eltér egymástól – illetve még másik négy színben is kapható -, engem ez a kifordítható Nike-Addidas kabátra emlékeztetett gyermekkoromból, amit az azóta megszűnt Tigris piacon vásároltunk. Fölötte helyezkedik el a tengelyzáras mechanizmus, amit axis lock néven ismer a szakirodalom, ez tartja helyén a pengerészt.

Anyaga 440C acél, ez nem egy porkohászati mestermű, és a nedvességelszívó szilika gélből – amelyet a csomagolásban találtam – arra következtetek, hogy nem is rozsdamentes, bár köznyelvben az alacsony széntartalma miatt annak neveznék. Cserébe könnyen fenhető, és mivel viszonylag ritkán zsigerelek ki szarvasokat, nem különösebben félek attól, hogy gyorsan élét vesztené.

A Ganzo 727M mellé jár egy egészen tisztességes hordszütyő is, bár a deep carry clip – vagyis egy olyan tartó, aminél a lényeg mélyen a zsebbe nyúlik, ezért nem látszik a bicskából semmi – miatt ezt nem hordom magammal.

Ganzo 727M tesztje

Igyekeztem minél testhezállóbb feladatot találni tesztalanyunk számára, télvíz idején is. Más kérdés, hogy szakadó hóesésben nem nagyon akaródzott túrázni mennem, plusz tüzet rakni sem éppen egyszerű, ha minden nedves, így nem akartam életidegen teszttel bebizonyítani a Ganzo 727M remekségét.

Ezért maradtam az indoor használatnál, mindent felvágtam vele a konyhában, ami a kezem ügyébe akadt, amit remekül teljesített. Meglepődtem, gyárilag milyen éles, nem tudom, hogy ez általános-e, de örültem, hogy nem kellett a fenéssel vacakolnom. Az alsó részen található egy ujjtámasz is, ami valós funkciót tölt be, így jól tudtam használni, miközben kivégeztem a gyümölcsöket. A penge rövidsége miatt viszont el tud akadni az anyagban, egy nagyobb alma szélét már tépi.

Mivel nyomtatópapír rendelkezésre állt, gyorsan felszecskáztam néhányat, amit az élessége miatt prímán vitt. Érzésre a döfő képessége is elég jó, amit valószínűleg a kicsit csúcsos hegynek köszönhet, az mindenesetre biztos, hogy igazi kartondoboz végzet, ráadásul mikor a kötelező “szúrjuk menő módon egy fatönkbe” képeket készítettem, akkor is elég könnyen behatolt az anyagba.

Szerintem egy befőttes üveg tetejét is könnyedén átszúrja, így a kompótok sem húzzák majd sokáig. A háziasszonyok kedvencét, a szajmókakötöző spárgát is igen szépen elvágta, persze ha megfeszítjük, akkor könnyebb dolgunk van, mintha csak kiterítve vagdalnánk.

Gondolkodtam, hogy mit találok egy tipikus budapesti lakásban saját magamon kívül, amit még életszerűen farigcsálhatnék, de semmi ilyen nem jutott eszembe, így a kertben éltem ki magamat néhány elmenekülni nem képes faágon. Meglepő módon ezeket is jól vitte, kellemes nyársformákat tudtam belőlük faragni, így kvázi téli körülmények között is szimuláltam az egyik tipikus túrafeladatot.

Ganzo F753M

Szerintem minden EDC – vagyis mindennapi használatra szánt – kés legnagyobb extrája a könnyű hordozhatóság, amit maximálisan meg tudok erősíteni. Két hónap alatt egyszer sem nyomta a zsebemet, szépen fel is fekszik a nadrágomon, ezért aki csak a biztonságtudat miatt vinné magával, annak ez a kés kiváló választás. Egy dologra figyeljünk, pengéje egy picit hosszabb, mint 8 centiméter, így aki jogkövető magatartást akar folytatni, az válassza Ganzo F753M-et.

Összegzés

Az árához képest jó minőségű, tetszetős kés a Ganzo 727M, amit ráadásul jól össze is raktak. A penge szépen csukódik, nem lötyög, egy kézzel is könnyen kinyitható, a hordklipsz pedig kifejezetten jól használható. A 440C acélnál vannak jobb, ámbátor drágább anyagok, de 4.300 Ft-ért így is teljesen vállalható.

Nekem nagyon bejött a Ganzo 727M formája, de azért a D2 pengeacéllal készült Y-Start JIN02 kés is egy erős versenyző, főleg hogy a két termék árban is egy ligában játszik. Lehet meg kellett volna vennem mind a kettőt?

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány