G1W-CB DVR kamera teszt – Minimális optimum

G1W-CB

Szükségem volt az autómba egy menetrögzítőre, ezért kapóra jött a G1W-CB DVR kamera, ami a leírások szerint képes Full HD minőségben felvételeket rögzíteni, ráadásul nagylátószöggel is rendelkezik. Ettől még persze egy kamera nem lesz önmagában „DVR”, de szerencsére ez a készülék sokkal több mindent tud, és sokkal jobban, mint ahogy azt az előzetes műszaki paraméterekből gondolnánk, és csak 8.200 forintba kerül.

Kicsomagolás

A doboz kissé jellegtelen, simán csak a „vehicle traveling data recorder” felirat díszeleg rajta, márkajelzés nélkül. Nem gondolom, hogy bárki is hiányolná a G1W-CB fantázianevet, viszont valami feltűnőbb logót elviseltem volna. A termék egyébként E-Prance/BlueSkysea néven is elérhető, ez annak a brand nélküli változata. A fehér dobozon fekete betűkkel taglalják a funkciókat, miközben egy autó próbál dinamikus hatást kelteni a feliratok mellett.

1080p felbontás, 120-170 fokos FOV, mozgásérzékelő szenzor, 24 órás működés, állítja a termékismertető, amely angolul és kínaiul is bemutatja a kamera működtetését. A leíráson túl jár még egy tappancs, ami a szélvédőre fogatásban segít, egy USB kábel, maga a kamera és egy olyan hosszú mini USB-s, szivargyújtós töltő, amire még az IFA tulajdonosok is megnyalják a szájuk szélét. Nem tudom, hogy milyen hosszú lehet, de ránézésre vagy 5 méter, simán fel tudtam cuppantani a hátsó szélvédőmre, ami azért durva. Ez egyben lehetőséget ad a diszkrét elvezetésre is, és ami sokkal fontosabb, így kevésbé feltűnő, mint a konkurencia termékei.

A „sucker mountnak” hívott tappancs olyan erősen fogta a szélvédőt, mintha oda pillanatragasztóztam volna. Ez egyébként egy sokkal jobb megoldás, mint amit akciókamerák esetében megszokhattunk, ahol a műszerfal rücskös felületétre kell felragasztanunk a tartót. A száron található egy flexibilis csukló, amivel a kamerát forgathatjuk viszonylag limitált tartományban, de ez teljesen elég arra, hogy megfelelően az útra irányítsuk, szelfit pedig egyébként sem ezzel fogunk készíteni.

Ha szemből nézzük a kamerát, akkor középen az optikát, jobbra tőle az infra LED-et találhatjuk, alatta pedig a hangszórót, a hátoldal nagy részét a 2.7 inch-es kijelző tölti be, négy gomb társaságában, amelyek a vezérlésért felelnek. Bal oldalon bújik meg a maximum 32 Gigabyte-os kártyát fogadni képes TF olvasó, jobb oldalon pedig a mini HDMI kimenet, és egy reset gomb, ha vissza akarunk térni az alapbeállításokhoz. A készülék tetején egy mini USB és egy AV bemenetet, illetve a bekapcsolás és a módválasztó gombot fedezhetjük fel.

Apróbb kivitelezési gyengeség, hogy amikor le akartam venni a tartóról a kamerát, egyszerűen a kis műanyagfül letört a gagyi anyagnak köszönhetően. A nagy kijelző viszont kifejezetten jól látható, és az általános anyagminőséggel sincsen baj, ezért az árért szerintem rendben van.

Tesztüzem

A DVR készülékeknél – ami egyébként a digitális videó rögzítés angol szavak kezdőbetűiből áll össze – viszonylag rendhagyó tesztet lehet csak folytatni, bedugjuk a szivargyújtóba, felcuppantjuk a tartót a szélvédőre, beállítjuk a működési paramétereket, majd elindítjuk a felvételt.

Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy ebben a készülékben nincsen beépített akkumulátor, helyette a töltés megtartásáért felelős kondenzátort építettek be. Ennek egyszerű oka van, az olcsó készülékek döntő többségében az áramforrás okozza a hibákat (például azért, mert folyamatosan tűz rá nyáron a nap), illetve az árdrágulásához vezet, így egy csapással két problémát is eliminált a gyártó. Ráadásul a kondenzátoros megoldás élettartama nagyjából „örök élet meg egy nap”, vagyis lényegesen ritkábban romlik el, mint az akkumulátoros megoldások.

A fentiek egyben azt is jelentik, hogy mindenképpen külső áramforrásra van szükségünk a működtetéshez, ami lehet autós szivargyújtó, bármilyen egyéb USB-s áramforrás, például power bank, vagy akár a számítógépünk portjai. Ez utóbbi esetében képes „pc-camera” módban, vagyis webkameraként funkcionálni, vagy háttértárolóként, ilyenkor az SD kártya adataihoz férhetünk hozzá.

Én szeretem, hogy ha a képrögzítés automatikusan történik, és nem nekem kell vele babrálnom minden elinduláskor, ezért bizonyos dolgokat alapból be szoktam kapcsolni. Egy DVR-t az különbözteti meg elsősorban a többi kamerától, hogy ezt céleszközként kifejezetten erre a feladatra szánták, ezért vannak bizonyos alapfunkciók, amiket mindenképpen tudnia kell.

Ilyen a mozgásérzékelő – vagy más néven G-sensor -, a körkörös rögzítés, a nagylátószög, illetve az olyan speciális funkciók, mint a GPS pozíció és a rendszám képernyőre íratása, aminek nyilvánvalóan csak gépjárműben van értelme. Ahhoz hogy ezeket, és a számtalan többi beállítást fel tudjuk konfigurálni, érdemes gyorsan átnéznünk a menüben lépkedés módját, illetve hogy melyik gomb mit csinál.

A kamera tetején a bal oldali a bekapcsoló, míg a jobb oldali a menü gomb, ez utóbbival tudunk majd a főmenüben váltogatni. A kijelző bal oldalán található fel-le nyíl a nagyításért és a lejátszás közbeni lapozásért felel, míg a jobb oldalon található „rec” a felvételt indítja, a „mode” gomb pedig a kamera/fényképezőgép/lejátszás triumvirátus elemei között lépked.

Az alábbi beállításokkal kezdtem a tesztet: bekapcsoltam a G-szenzort, a dátum bélyegzőt és a rendszámot, megemeltem a frekvenciát 60 HZ-re és kikapcsoltam a képernyővédőt, hiszen nincs miért spórolnunk.

A G-szenzorral érdemes vigyázni, mert maximális érzékenységi fokozatban a legkisebb rezgésre – például bármelyik gomb megnyomására – elindítja az automatikus felvételt, és így elég küzdelmes kikapcsolni, hiszen a kikapcsoló gomb megnyomására újra bekapcsol. Ez azt hiszem az egyik legviccesebb – egy fajta fából vaskarika – hibát eredményezte a blog történetében. Hagyjuk közepes érzékenységen, nekem így is mindig tökéletesen működött. A G-szenzor egyébként figyeli a túlzott oldalgyorsulásokat is, ezért ha balesetet szenvedünk, lezárja a felvételt, amelyet ilyenkor a kameráról nem is lehet törölni.

 


GoPro Hero-hoz hasonlóan a finombeállításokat a kameramódok alatt tudjuk megtenni. Az átlagosakat csak felsorolás szintjén említem, mert minden ilyen típusú kamerában ugyanezt fogjátok megtalálni, de a speciálisakra kitérnék. A körkörös rögzítés, a WDR, a fényerőnövelés, a mozgásérzékelés vagy a hang felvételében semmi különleges nincsen, mint ahogy a dátum, az idő vagy a nyelv kiválasztásában sem.

A felbontást hagyjuk 1920×1080 pixelen, nem sok értelme van csökkenteni. A látószög tényleg 120 fokos, szépen belátja az autó előtti területet. A körkörös rögzítést én 5 percre állítottam be, így az SD kártya betelte után is tudunk 5 perces szakaszokat rögzíteni. Én személy szerint nem szeretem az automatikus kikapcsolást és az idegesítő csipogást sem, ezeket gyorsan ki is szórtam a „bekapcsolt tulajdonságok halmazából”. Szintén a kamera lap alatt, de másik menüben található a rendszám beállítása, amit meg is tettem. Az infravörös LED bekapcsolása pedig éjszakai autózásnál jön jól.

A kamera főmenüben olyan érdekes dolgokat kapcsolgathatunk, mint az időzített fényképezés – amivel tulajdonképpen normál kameraként is tudjuk használni a G1W-t, egy power bank segítségével – vagy a felbontás. Én ezt visszavettem 3 Megapixelre, mert ennyit tud a Novatek 96650 chipset – ilyen van az SJCAM SJ4000-ben is – és az AR0330 szenzor. Meglepő, de ez is elég arra, amire kitaláltuk, mert az autós kamerák esetében a borotvaéles kép és a tökéletes színkezelés azért nem elsődleges szempont. Aki akarja, az persze feljebb állíthatja a felbontást, felinterpolálva a képet, de ezzel a minőség nem fog javulni, csak a fájlméret fog nőni.

Érdekes, hogy már ebben a nagyon olcsó eszközben is van „anti-shaking” vagyis rezgés elleni mód, ami jó szolgálatot tesz a kép élvezhetőségének növelésében. A szokásos lehetőségeket a fénykép menü is tartalmazza, fehéregyensúly, expozíció, WDR és hasonlók, de ezek érdemben nem befolyásolják a minőséget.

A puding próbája az evés, lássuk, milyen felvételeket készít a kamera. Az első és legfontosabb dolog, hogy tényleg Full HD a felbontás. A konténerfájl H.264, szerencsére nem valami speciális formátumba ágyazták be, a .MOV szinte minden lejátszóval megnyitható. A műszaki paraméterek és az ár ismeretében azt kell, hogy mondjam, a felvételek kifejezetten jók. A szürkés szín senkit ne tévesszen meg, szinte végig pocsék időben teszteltem, vagy esett, vagy felhős volt az ég, tehát ez nem a kamera hibája.

A színek egészen élethűek, a látószög érzésre nagyobb is, mint 120 fok, inkább mondanám 170-nek, mert a mellettem haladó járműveket is szépen felvette. A mozgásérzékelő remekül tette a dolgát, egyetlen perc sem esett ki, amit mozgással töltöttem.

Még a képek is meglepő minőségben adják vissza a valóságot, szerintem egy szavunk nem lehet, pedig a szenzor csak 3 Megapixeles. Ebből is látszik, hogy a 13-16 Mp felbontású telefonkamerák sokkal inkább marketing alapokon születnek meg, sem mint a valós minőséget előtérbe helyezve. A lényeg, hogy a vásárló minél nagyobb számot lásson a tobozon, mert ez alapján dönti el, hogy megveszi-e a terméket vagy sem. Itt hiába alacsonyak a számok, a „csak” Full HD felbontás és a 3 Megapixeles valós képméret, tökéletesen látszani fog egy forgalmi helyzetben az előttünk haladó, a DVR-t pedig pont erre találták ki.

Összegzés

Kifejezetten jó ár/érték arányú DVR kamerát sikerült letesztelnem, amiben végre minden tökéletesen működik, pedig ez sok konkurensről és akciókameráról nem mondható el. A képminőség megüti azt a szintet, amit elvárhatunk, mind a videók, mind pedig a fényképek esetében, jól látható a kijelző, a funkciók jól működnek, diszkrét a megjelenés, egyetlen helyen volt egy pici hiányérzetem, még pedig az anyagminőség kapcsán.

Ha nagyon kötekedni akarnék, akkor még azt említhetném, hogy miért nincs az eszközben egy GPS modul, ami a fizikai helyet is kiírja a képre, de nagyjából ennyi, amit fel tudok ellenérvként hozni, pedig ez már nem is várható el ezért az árért. A hardveres szempontból „örök élet kóddal” ellátott kamera pedig alig kerül 8.200 forintba, ami nem csak szerintem nevetségesen alacsony, hanem más fórumokon a többség is ezen az állásponton van. Aki minimális költségvetéssel keres DVR-t, az nyugodtan vegye meg a G1W típust. Kapható volt EU raktárból is 11.200 forintos áron, de hamar el is kapkodták őket. Viszont szerintem kivételesen jobban megéri Kínából 8.200 forintért, mert egyrészt nagy esélye van, hogy átcsúszik a vámon, másrészt pedig még az esetleges áfával együtt sem sokkal drágább az amúgy is kedvező EU árnál.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték