Fura S35VN kés teszt – A kis hamis

Fura S35VN

A Fura S35VN tipikusan az a kés, amely felé akkor nyúl a tesztelő, ha már a “hagyományosnak” mondott darabokból kimerítette a rendelkezésre álló lehetőségeket. Egyedi pengeforma és markolat, érdekes élezés, szuper hordozhatóság, ezt nyújtja a termék 7.400 Ft-ért, amelyet bőven az áfa- és vámhatár alá áraztak.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Műszaki Adatok Fura SV35N
Teljes hossz 120 mm
Pengehossz 46 mm
Penge anyaga S35VN
Penge vastagsága 2,3 mm
Markolat hossza72  mm
Markolat vastagsága 10 mm
Markolat anyaga T4 titán
Tömeg 78 g
Zárszerkezet Frame Lock

 

Fura S35VN kés: első benyomások

Ha az embernél megfordul néhány kés, előbb vagy utóbb a hagyományos, jól bevált formák és megoldások mellett elkezd a különlegességek felé kacsintgatni. A legtöbbször nincs erre semmilyen magyarázat, csupán a megszokottól eltérő dolgokat keressük ilyenkor, legyen szó formáról, színről, méretről, zárszerkezetről, vagy bármi másról. Tetszett a formája, az aranynak titulált, de szerintem inkább rezes markolat, illetve az anyagfelhasználás – titán markolat és S35VN penge – is meggyőző volt, már-már túl szép, hogy igaz legyen. A kés logója kísértetiesen hasonlít Serge Panchenko ukrán származású késtervező-késkészítő sajátjára, pedig aligha kooperáltak a felek.

 

A Fura S35VN egy egyszerű, de a célnak megfelelő, apró dobozkában érkezik, amin belül egy szivacsos inzert tartja a helyén magát a terméket. Azt sajnos a mai napig nem tudtam feldolgozni, hogy miért ragasztanak a doboz frontjára egy ocsmány matricát, ráadásul olyan ferdén, hogy az óvodai foglalkoztatóban az óvó néni fekete pontot adna érte.

Maga a kés tényleg elég aprócska, inkább tűnik valamilyen steampunk kiegészítőnek, mint használati eszköznek. Nekem mindenesetre tetszik a dizájn, mind a formát, mind pedig a markolat színét illetően. A penge alapvetően flipperes nyitású, ami egész jól működik, amint megtaláljuk azt a fogásnemet, amikor egyik ujjunk sincs a csukott penge útjában. Elméletileg a pengén elhelyezett nyitófurattal is működtethetjük a késünket, és bár nekem ezt nem sikerült kiviteleznem, talán valamivel kisebb kézmérettel ez is menne. Az egykezes zárásról ugyanezt tudom elmondani: egy kis gyakorlás kell hozzá, bár az aprócska méret itt is okozhat nehézségeket.

Nyitott állapotban a penge stabil, sem oldalirányú, sem fel-le mozgást nem tapasztaltam a tesztpéldánynál. A frame lockos zár ugyanakkor már ad némi okot az aggodalomra, ugyanis ha negatív irányú terhelést kap a penge (azaz ha a pengehát felől nyomjuk), akkor az egész szerkezet recseg-ropog, és a zár is elindul kifelé, ezért a pengénk is mozogni fog. A Fura S35VN kést méreteiből adódóan persze nem durva igénybevételre szánták, és szerencsére egyszer sem csukódott be véletlenül a penge, azért egy kicsit aggasztónak tartom a dolgot.

Ami az ergonómiát illeti, a méretéhez képest elég jól sikerült. Alapvetően egy kétujjas fogású markolatról van szó, amelyet a pengetőnél elhelyezett ujjvájat segítségével hárommujjasként is használhatunk. Én nem vagyok a híve, de ennél a késnél indokolt lehet egy zsinór használata – ehhez kapunk is furatot -, amivel némileg nagyobb fogási felületet alakíthatunk ki magunknak.

Még egy apróságra szeretnék kitérni, jelesül a tengelycsavar megoldására. A szokásos süllyesztett vagy lapos tengelycsavarok helyett itt egy kúpos megoldást kapunk, ami esztétikailag érdekes ugyan, de egyébként egy kicsit átgondolatlannak tűnik. Szerencsére kellően le van gömbölyítve mindkét oldalon, így ha zsebre tesszük, nem kell attól tartanunk, hogy a combunkba fúródik, használat közben azonban okozhat kellemetlenségeket.

 

Fura S35VN kés: munka közben

Az nyilvánvalónak tűnik, hogy a kés megalkotóinak nem egy elpusztíthatatlan munkakés lebegett a szemei előtt, amikor a Fura apróságát tervezték. Méreteiből adódóan én egy másodlagos cuccként tekintek rá, illetve egy olyan eszközként, amit bedobunk valami táskába, és szükség esetén nálunk van.

Szerencsére a penge már a dobozból kikerülve is borotvaéles volt, így különösebb előkészületek nélkül foghattam bele a tesztbe. Ahogy az már lenni szokott, a kartonpapír-darabolással kezdtem, ahol meglepő módon jól teljesített. A penge vékonysága és a magasra felköszörült levezető élszalagnak köszönhetően könnyen hatolt bele az anyagba, és bár a vágóél elég rövid, a kisebb kartonlapokat könnyedén szeleteltem vele. A kialakítása miatt klasszikus értelemben vett hegyről nem beszélhetünk ugyan, de kartonbontáshoz vagy zsugorfóliák felnyitásához jól használhatjuk az eszközünket.

Felaprítottam vele némi pántolószalagot is. Itt már nem az él, hanem a pengeméret és -forma volt a szűk keresztmetszet. Működik ugyan a dolog, de nem kifejezetten ideális. Ezt követően próbáltam egy kicsit farigcsálni is a “szerszámmal”. Ha ki kell hegyezni egy ceruzát, vagy hasonló apró feladatot kell elvégeznünk, akkor megoldhatjuk ezzel a késsel is, de azért nagyobb volumenű munkához inkább ne ezt válasszuk. Ezután a kis próba után a kés veszített ugyan némileg az éléből, de a papírteszten még átment. A Spyderco Sharpmakerrel néhány perc alatt vissza tudtam állítani a kezdeti borotvaélét is.

Néhány gondolat a hordhatóságról. Ahogy az a képeken már feltűnhetett, a késen nincs klip vagy más rögzítési megoldás, így zsebre téve vagy táskában tudjuk magunkkal cipelni. Szerintem ez nem feltétlenül probléma, ahogy már említettem, én nem gondolnék rá elsődleges zsebkésként, de azért tartsuk szem előtt, ha meg szeretnénk vásárolni ezt a modellt.

 

Összegzés

Bevallom, bajban vagyok a végső értékelést illetően, hiszen a felhasznált matériák eredete kapcsán kicsit megrendült a hitem. Tök jó az S35VN pengeanyag, de vajon tényleg ilyen acélt használnak? Vajon tényleg titán a markolat, vagy csak valamilyen színezett alumínium? Ugyan a dobozból kivéve jól működik a kés, de így lesz ez egy év múlva is, vagy valamilyen gagyi csapágyat tettek bele? Kérdések, amikre nem fogunk választ kapni.

Ennek fényében én nem is tudom jó szívvel értékelni a kést. Ajánlani nem fogom senkinek, ahogy lebeszélni sem fogok róla senkit. Jelen pillanatban kb. 7.400 Ft-ért kapható a GearBesten, amiért ennél sokoldalúbb, jobban használható zsebkést is választhatunk, saját logóval, bár lehet, hogy egy kicsit szokványosabb dizájnt kapunk csak a pénzünkért.

Köszönjük a cikket vendégírónknak, Vaszilij-nek. Ha tetszett ez a bemutató, további késes és edc tartalmakat találhattok a blogján.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!