Fonge S500 fülhallgató teszt – Filléres fülharmonikus

Fonge S500

A Fonge S500 fülhallgató számomra egy teljesen ismeretlen termék volt, ehhez képest mégis eléggé belopta magát a szívembe. Fel nem foghatom, hogy 1.200 forintból hogy lehet ilyen jó kütyüt csinálni, még akkor is, ha az emberek ennyiért azért vesznek meg egy fülest, hogy ne a drágát veszítsék el. Kényelmes, sportoláshoz alkalmas, víz és izzadtságálló termék ennyiért nem sok van a piacon, olyan meg pláne nincs, amelyik nem szól bántóan rosszul.

A Fonge S500 fülhallgató kicsomagolása

A Fonge S500 fülhallgató a nevét a nagy „nevenincs” szótár felütése után kapta. Válasszunk egy semmitmondó, európai fülnek rosszul csengő márkanevet, és írjunk mögé egy betűt meg egy random számot 1 és 1000 között, máris kész a márkanév. Persze lehet, hogy Mandzsúriában egy komplett palettát építettek fel Fonge zajkeltőkből, és aki most erre gondol, nem is téved nagyot, hiszen 7 különböző terméket is forgalmaz a cég.Az alapkoncepciót a sport köré szervezték, amit a csomagoláson is jól láthatóan feltüntettek. Nem túl bonyolult a doboz, átlátszó műanyagon belül egy papírpalást fut körbe, amin a termék jellemzőit olvashatjuk, néha angolul, néha pedig kínaiul. A Fonge S500-at leszámítva mást nem is kapunk, de nincs is szükségünk kézikönyvre, hiszen pofonegyszerű a használat.Kicsit fanyalogva vettem kézbe a fülest, ugyanis a Xiaomi In-ear HD Pro-hoz vagyok szokva, aminek a minősége a sokkal drágább termékekkel is vetekszik, ráadásul legalább egy kategóriával feljebb árazták, mint a Fonge S500-at. Itt nem találhatunk csiszolt alumínium felületeket, vagy hálóval burkolt zsinórt, sokkal inkább az olcsó műanyagok dominálnak, ami érthető, hiszen a cél az ár alacsonyan tartása volt. Megfogni azért nem rossz, viszont a színét valahogy nem találták el. Ez a se nem világos, se nem sötét zöld nem igazán szép, szerencsére van feketében is.Hiányoltam továbbá a hangszóróra rakható gumis betéteket, hiszen az emberek belső fülmérete eltérő, így nem lett volna baj, ha van belőle néhány. Ennek ellenére a gyári darab sem rossz, és elég jól tömít, ami igen jótékonyan hat a „hangminőségre” is, hiszen Budapest tömegközlekedésének zaja jelentősen tudja azt erodálni. Ráadásul meglepően jól is fekszik a fülön, szépen felfut a cimpára, fel is veszi annak a formáját, így biztosan nem fog elmozdulni. Kivéve, ha thai-box edzés közben irgalmatlanul fejbe rúgnak minket, de akkor nem azon fogunk keseregni, hogy hol a fülhallgatónk, hanem a fogaink hiányán.

A Fonge S500 fülhallgató tesztüzeme

Mivel ez alapvetően egy sportra tervezett darab, a fülből való kimozdulásra különösen nagy hangsúlyt fektettem. Utcán sétálva soha nem fog ez megtörténni, tehát mindenképpen sportolni kell ahhoz, hogy esély legyen a kiesésre. A fület kifejezetten jól öleli körbe, de én a kábelezését egy picit rövidnek éreztem. Hozzámértem a Xiaomi in-ear HD Pro-hoz, és valóban, vagy harminc centi hiányzik, ami itt jól jönne, hiszen az intenzívebb tevékenység miatt jobban is mozog a testünkön.Jöjjön akkor a teszt, álljunk fel az elliptikus trénerre és kezdjünk el futni. 50 perccel később még mindig a helyén volt, tehát ezt a próbát hibátlanul teljesítette. Közben össze-vissza próbálgattam a kezelőszerveket, itt figyeltem fel rá, hogy a hangerő állítás nem a szokásos fel-le gombok nyomkodásával, hanem csúszkás megoldással valósul meg. Ez szerintem sokkal kényelmesebb és könnyebben megtalálható, mint a fent említett kétgombos verzió, főleg ha ruha alatt kell turkálnunk.A Fonge S500 fülhallgató hátoldalán található nyomkodó multifunkciós, a beérkező telefonhívások felvételén túl hosszú nyomással el is utasíthatjuk azt. Beszéd közbeni megnyomásra lenémíthatjuk, míg hosszú nyomásra tartásba tehetjük a hívót. Hasonló funkciókat említhetünk zenehallgatás közben is, itt egy, kettő, illetve három megnyomásra számlejátszást/megállítást, illetve a lejátszási listán előre/hátra lapozást választhatjuk, legalábbis elméletben.Gyakorlatban viszont a három nyomás néha 2+1 lesz, tehát előre lapoz a számok között, majd ugrik még egyet, máskor viszont egyből az első számra kerülünk. Ezt leszámítva a többi lehetőséggel nem volt gondom, de ez előbb említett dolog néha zavart okozott a tér-időben, és nem azon a muzsikán találtam magam, amin szerettem volna.  Az viszont idegesített, hogy ha nem a pólónk felett vezetjük el, akkor sokszor csikizi, piszkálja a bőrünket a vezérlő panel.Van még egy „S”-sel jelölt kallantyú is a vezérlőpanelen, ami a basszus és a normál állapot között váltogat. Valójában ha kikapcsoljuk, akkor csak simán rossz lesz a hangja a Fonge S500 fülesnek, bekapcsolva viszont igen kellemes, már-már Xiaomi szintű hang jön ki belőle. Persze azért érezhető a különbség a nevesebb gyártó javára, de a trükköt nem itt kell keresni, hanem ott, ahol a „Sáomi” hagyományosan mindig jól szerepel, a részletekben. 

Az In-ear Pro HD-hez ugyanis adnak vagy négy szett különböző fülpárnát, amit a saját anatómiai sajátosságainkhoz igazíthatunk. Ez a Fonge esetében nem áll rendelkezésre, ezért ahogy a gumi elveszti a formáját, kicsit kijjebb mozdul a hallójáratban, ettől valamennyit elbukunk a tömítettségből, és vele veszik a kellemes basszus is.Amikor viszont a helyén van a füles – ami azt is jelenti, hogy jó mélyen a fülünkbe nyomjuk -, meglepően kellemes hanghatásokra képes. A frekvenciasávok szépen elválnak, kihalljuk a hangszereket, nincs túlzott dobozhang, de egyértelműen a „diumdisum” zenéhez alkalmas mélyek dominálnak. Szerencsére nem veri agyon a teljes spektrumot, simán hallgattam vele Morcheeba-t is, de azért a Deadmau5 jobban szólt a Fonge S500 fülesen. Az viszont biztos, hogy ezért az árért jó hangja van, de azt is tudjuk, hogy a nagyobb tudású hangkeltők ára nem arányosan, hanem nagyjából exponenciálisan növekszik.

Érdekes, hogy a sajtóanyagban feltüntették, hogy víz és izzadtságálló, ez utóbbi annyira azért nem nagy szám, például a gránit és a rozsdamentes acél is az. Én mondjuk még egyetlen fülessel sem találkoztam volna, ami látványos szublimációval távozott volna a szilárd anyagok sorából, ha egy kis sós víz cseppen rá, szóval ez inkább marketing duma, mint valós előny.Akit behatóbban érdekelnek az IPX szabványok, az itt elolvashatja az IPX5 besoroláshoz tartozó részt, de szerintem ez gyakorlati körülmények között viszonylag nehezen tesztelhető. Én például nem igazán tudom veretni a tesztalanyt három percig kisnyomású vízsugárral, de ha a gyártó azt állítja, hogy ő igen, akkor higgyük el neki, hogy bírja. Nem hiszem, hogy ez valaha bárkinek is problémát okozna, az úszók és a nehéz búvárok pedig jellemzően nem hallgatnak víz alatt zenét.

Összegzés

A Fonge S500 számomra nagy meglepetés, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól szól, különösen nem egy olcsóbb McDonald’s menü áráért. A zenehallgatás nem válik vele kínszenvedéssé, bár a felhasznált anyagokon azért érződik a spórolási szándék. Jól tartja magát a fülünkön, szépen felveszi a formát, vagyis tényleg alkalmas sportolásra, viszont a különböző méretű gumi bogyókat hiányoltam és néha a tömítettséget is elveszíti. De 1.200 forintért nem lehet mindent, és már ez is sok, amit kapunk.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték