Fitorch P20R elemlámpa teszt – Mindent bele fiúk!

Most, hogy beköszöntött a tavasz, szívesen kimozdultam egy kis túrázásra, eközben egy lámpa tesztet is elkészítettem számotokra. A Fitorch P20R nevű zseblámpa két kiváló tulajdonsággal rendelkezik: USB-n keresztül tölthető (grátisz powerbank funkcióval), és a strapabíró tokban egy bitang erős reflektor bújik meg. A közel 10.000 Ft-os árával már a felső-közép kategóriába tartozik. Egy biztos: jó bulinak nézünk elébe, tarts velem, hogy még többet megtudj egy taktikai zseblámpáról.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

A Fitorch P20R kicsomagolása

A fekete és narancssárga szín dominál a csomagoláson, együtt elég mutatós kombót alkotva. Ezen belül pedig a szokásos műanyag tálcába van zsúfolva a lámpa és kiegészítői. Megtalálható a dobozban egy övre akasztható hordtasak, USB töltőkábel és OTG-szerű kulcstartó, csere gombkupak és O-gyűrű, végül pedig a fémklipsz meg a P20R természetesen a leírásával megfűszerezve. Igazi bőségszaru, nem?

 

Egyedüliként az áramforrás hiányzik a pakkból, ami praktikusan egy 18650-es méretű li-ion cella vagy vele kompatibilis elem lehet. 

 

A Fitorch P20R tesztüzeme

Mindenek előtt hadd magyarázzam meg, mi a jó égért erőltetik itt a li-ion cellákat, mint áramforrást. Ezek a Power LED-es zseblámpák bizony 120 W-os szerelő reflektorokkal megegyező fény tudnak produkálni, amihez ha nem is 120 W, de tíz-tízen pár wattnyi fogyasztás párosul. Ha ezt ceruza elemmel próbálnánk adni alá, akkor a gatyánk rámenne az elemköltségre, és még így se tudnánk kiszolgálni árammal a lámpicskut. 

 

Helyette a mobiloknál is használatos li-ion vonalra álltak rá a gyártók, ezzel biztosítva a nagy teljesítmény leadását kombinálva a könnyen, gyorsan újratölthető áramforrással. Szerencsére az ilyen cellák már egy ezresért megkaparinthatóak, és a Fitorch P20R használatával a töltésükkel se kell 2-3 óránál többet tölteni. Ezek után alacsony fokozaton 5 nap környéki üzemidőt ígér a leírásban, míg fénykard (értsd: magas) fokozaton pedig 1,5 óráig tud majd szolgálatot teljesíteni. 

 

Ha már nagyon belemelegedtünk a voltok, amperek témájába, akkor megemlíteném, hogy alanyunk rendelkezik mobil töltési funkcióval is, tehát powerbank és lámpa az egyben. Ehhez a mellékelt OTG átalakítót kell csatlakoztatnunk a lámpa töltő nyílásába, aztán a végén lévő kapcsolóval mehet is a telefon táplálás, pont úgy, mint egyébként. 1 A-es terheléssel próbálva könnyedén pumpálta a voltokat a mobilba, sőt még lámpaként is használható közben kis megkötéssel. A megszorítás csupán a legmagasabb fényerő ideiglenes tiltását jelenti, ami érthető is, hiszen az autó se megy olyan gyorsan fel a hegyre, ha csurig pakoltuk cuccokkal. 

Az áramforrásunk lelki nyugalmáról gondoskodik a beépített elektronika, így túlmeríteni vagy túltölteni nem engedi. Mindenki nyugodtan alhat este, nem lesz tűzijáték. 

Irány a terep, nézzük mennyire fényes a Fitorch P20R

A végén levő nyomógomb szolgál az áram alá helyezésért, ekkor életre kel a fotonágyú, és az oldalsó gomb alatti látványos zöld világítás is tudatja, hogy jól állunk töltöttséggel. Ezt nyomogatva léphetünk felfelé a fényerő skálán, amihez 3 pöpecül belőtt fokozatot kapunk. Az alacsony nem égeti ki a retinát, de jóval több holmi derengélésnél, aztán a közepes opció már derekasan nyomja a fényest. Egyedül a max fokozat volt nekem kis csalódás, mert elmaradt az előzőeknél megszokott ugrás. 

Azért nem kell elszomorodni, ennek az is lehet az oka, hogy a nagy fényre még jobban összeszűkül a pupillánk, tehát elveszik a wow-atomvillanás faktor egy jelentős része. 

Kint a prérin egy kisebb homokbucka tetejéről sasoltam, akarom mondani bagolyoltam körbe a vidéket, és igen meggyőzött. Vetítési képén közepén egy fókuszáltabb kör található, emiatt bír a távolabbra világítás képességével, viszont körülötte a szórt fény mennyisége is bőséges, így közelre is alkalmazható. 

 

A komolyabb kínai lámpáknál már alapnak mondható az IPX8 szabvány szerinti vízállóság, persze ez zárt töltőnyílással értendő. Így alávetettem a Fitorchot is egy egyszerűsített tesztnek (két órán át üzemelt egy vízzel töltött tányér alján), és minden rendben zajlott. 

Egy gyors bekezdés erejéig térjünk ki az extrákra, amik miatt különbözik mondjuk az olcsóbb Convoy-omtól. Lemerült állapotban (akár aksi nélkül) is használható töltőre csatlakoztatva, bár ekkor csak az alacsony fokozaton. Maximális fényerővel bekapcsolva egy nüansznyi átmenettel adja rá a delejt a LED-re, ezzel kíméli, plusz valamiféle intelligensséget sejtet a háttérben. Az oldalsó színesen világító kapcsoló tized voltra elvillogja az akku töltöttséget, valamint maximális fokozaton felejtve a lámpát egy adott idő után visszább fogja a ,,lovakat”. Így gyermek biztos, és elkerüli a – hopsz ez forró, dobod el – effektust. 

 

Összegzés

Nos a címben sem hazudtam, tényleg mindent beleraktak a Fitorch P20R-be, ami miatt jó társ lehet egy éjszakai túrához. Powerbank, hogy szükség esetén a mobilod is végig rendelkezésre állhasson. Aztán közelebbre és távolra egyaránt használható a vetítésiképe miatt. A magas minőségű alumíniumból gyártott vázával könnyedén ellenáll az esésnek vagy akár az időjárás viszontagságainak is.

Ha lemondunk pár feature-ről, akkor a ,,csak tölthető” Zanflare F1 ajánlott még, vagy a töltési képesség hiányával pedig a Convoy lámpák lehetnek a kis büdzsével rendelkezők kedvencei. Jól teljesített a teszt során, és nem találtam benne nagyon kivetni valót. A becserkészéséhez kattanj a kék gombra!

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték