Firefly Micro kamera teszt – Apró méret és tudás

Firefly Micro

A Firefly Micro kamera azon készülékek egyike, amelynek a mérete a legfőbb erőssége. Könnyen elrejthető, szinte bármire felszerelhető – drónra, bicikli kormányra, autóra -, a súlyát szinte észre sem vesszük, és 1080p 30 FPS-ben rögzít. 7.300 forintot kérnek érte, ami tekintve a sokrétűségét és a méretét, nem tűnik sokank.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

A Firefly Micro kamera kicsomagolása

Volt már szerencsém néhány Firefly termékhez, például a Firefly 8S az egyik legjobb akciókamera a piacon, így nagy várakozással tekintettem a mikro verzió elé. Ezek a pici kamerák általában meg sem közelítik a nagyobb társaik színvonalát, igaz árban sem egy ligában játszanak, így az elvárásainkat is alább kell adnunk.

 

A csomagban van egy nagyon fontos kiegészítő, egy keret, amivel a kamerát felfogathatjuk a szokványos GoPro rendszerű adapterekre, viszont kicsi a súlya, így olyan helyekre is felszerelhető, amire nagyobb társai nem. Kapunk továbbá egy multikábelt – ami USB-ben és RCA fejben végződik -, a kamerát, háromféle különböző szerelvényt, és a nem túl bőbeszédű leírást. Az adapterek összecsavargatásával egyből „autós menetrögzítő” módra rakhatjuk össze, aminek az alján egy tappancs van, ezzel ragaszthatjuk a műszerfalra. Ez a nagy melegben egyszerűen lefordult a műszerfalról, a ragasztás nem hőálló, szóval ezt a felhasználást ne erőltessük.

 

A készülék szerintem nem különösebben jó minőségű, különös tekintettel arra, hogy a fele ennyibe kerülő Quelima SQ11 legalább ugyanilyen, ha nem jobb anyagokból készült. Például a micro SD kártya bemenetnél találtam illesztési pontatlanságot, de az adathordozót is simán bele lehet ejteni a nyílásba, aztán lehet kotorászni, hogy kiszedjük.

A Firefly Micro nem egy rubik kocka, kettő gomb, egy darab értesítési LED és ennyi a kezelőfelületünk. A jobb oldali hosszanti nyomásával ki- és bekapcsolhatjuk a kamerát, a bal oldalival pedig válthatunk 1080p/720p 30 FPS között, illetve van még egy reset gomb az oldalán, amivel alaphelyzetbe állíthatjuk a beállításokat.

 

A Firefly Micro kamera tesztje

A felszerelés rendkívül egyszerű, gyorsan összerakjuk a szerelvényeket, és már tehetjük is be autónkba az eszközt. Ellentétben az alap autós menetrögzítőkkel, ennek van beépített akkumulátora, 200 milliamperóra kapacitással, amivel durván 50 perc körül alakul az üzemidő, míg a feltöltéshez nagyjából 2 órára van szükségünk.

Alapvetően ketté kell választanunk az autós kamera felhasználást és minden egyéb tevékenységet. Az első esetben ugyanis van néhány kitétel, amit a Firefly csak részben, vagy inkább sehogy nem teljesít. Egyik a körkörös rögzítés, amit a kamera tud, 15 perces darabokra bontja a videó folyamot.

Ez egyben azt is jelenti, hogy ha a kártyánk betelne, akkor elkezdi az első szeletet felülírni. Mivel tudunk a Firefly Micro állandó tápot adni USB-ről, ezért elvileg végtelenített módban is működhet, bár az UV sugárzás elviselésével kapcsolatban – amit egy autó szélvédőjében biztosan megkap – azért vannak kétségeim.

Aki drónra akarja szerelni – ami a gyártó nem titkolt javaslata a Firefly Micro esetében – annak nem kell mást tennie, mint az alap keretet valahogyan felrögzítenie. Ahogyan a motorosok esetében a gumikopás helyéből, a quadkoptereket reptetőknél a kameraszög állásából lehet levonni következtetéseket azzal kapcsolatban, hogy az illető milyen szinten űzi a tevékenységet. Minél nagyobb a megjelenítő szögállása, valószínűleg annál képzettebb a pilóta. Ezek alapján a profil 30-35 fokos döntöttsége egy közepes tudásszintet feltételez.

Mivel a látószög meglehetősen nagy, durván 160 fok, ezért mind az autó orrában, mind drónon, de még bringán is kellő területet lát be, ezt a tulajdonságát mindenképpen a pozitív listára kell helyeznünk. Ellenben az egy elég nagy negatívum, hogy csak 30 képkockát ír le másodpercenként, így nem sok értelme van a 720p/1080p váltásnak, ellenben ha lenne egy 720p 60 FPS mód, az sokat segítene. A gyors mozgásokhoz ugyanis elsősorban nagy képkocka szám kellene, de az sajnos nincs.

Nem csoda, a hardver egy 2 Megapixeles szenzort kapott, ennél nem nagyon fér bele több az árba. A másik bosszantó dolog, hogy csak 8-32 Gigabyte-os micro SD kártyákat kezel, ami manapság már nem nagy kunszt, ennél sok konkurens többet tud. Továbbá attól sem ájultam el, hogy SEMMILYEN képkészítési mód nincsen, amit még a 3.000 forintos Quelima kamerák is tudnak. Ezek után egyetlen dologgal tudta volna megmenteni a mundér becsületét a Firefly Micro, ha a minősége olyan, amire azt mondom: ez már döfi.

Sajnos még ez sem igaz, olyan “elmegy” a képe, de a nem kellően magas FPS szám itt is előjön, ami az előző hiányosságokat is ide értve azért elég nagy baj. A színvisszaadás sem egy nagy hűha, nagyjából, mint a Quelima/iMars esetében, tehát inkább rossz, mint jó, csak az fele ennyibe kerül. Gyorsan megmértem a súlyát, kerettel együtt 24 gramm, ami ráadásul nem is olyan kevés, hiszen a Mobius Mini 27, és az tud 60FPS-sel is rögzíteni, sokkal szebb kép mellett, igaz sokkal többe is kerül.

Ami a frissítéseket illeti, firmware-t az alábbi linken érhetitek el. Meglepő, de van újabb verzió, tehát a kamerának azért van terméktámogatása, az utolsó módosítás 2018.04.26, vagyis a cikk írásának pillanatában ez kevesebb, mint 1 hónapot jelent.

 

Összegzés

Min látható, a Firefly Micro kamera nem taglózott le a tudásával, sőt inkább mondanám szög egyszerű készüléknek. A mostanában divatos akciókamera funkciókból szinte semmit nem tud, az összeszerelés minősége pedig nem verdesi az egeket, még a Quelima sorozathoz képest sem. Az pedig, hogy nem lehet vele fényképezni, számomra teljesen érthetetlen.

A videó minősége maximum átlagos, és mivel az FPS szám sem elég magas, sokkal inkább venném meg a fele ennyibe kerülő Quelima SQ12/iMarsot ami ugyanezt tudja, vagy egy Mobius Mini-t, aminek pedig sokkal szebb a képe. Ez most nem jött össze, Hawkeye Firefly, a Micro biztosan nem fog az ajánlott kamerák közé kerülni, vegyétek inkább az akciókamera termékeiket, például a 8S-t.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
ár/érték arány