Feiyutech G6 Plus MILC gimbal teszt – Belefér a DSLR is

Feiyutech G6 Plus

A Feiyutech G6 Plus személyében végre olyan eszköz is elérhetővé vált, amivel már nemcsak akciókamerákat és telefonokat, hanem komolyabb fényképezőgépeket is stabilizálhatunk. A 800 grammos teherbíró képesség már lefedi a MILC-ek nagyobb részét és egy-két kisebb DSLR gépet is, így végre a remek minőség mellé stabil képet is kapunk. Ráadásul ebben a kategóriában a 78.000 Ft-os ár igen jutányosnak számít, egy nagyobb stabiért eddig alsó hangon is 100 rongyot kértek. Grátisz az áfa- és vámmentes EU Priority Line szállítás.

Feiyutech G6 Plus: a méret a lényeg

Végre itt egy gimbal, ami az átlag felhasználó mindhárom eszközét – az akciókamerát, a telefont és egy kisebb méretű fényképezőgépet – is képes kezelni. Régóta vártam már erre, hiszen állandó kínlódás volt a stabilizátorok össze-vissza cserélgetése, nagyon jó példa erre az SJCAM Gimbal 2, amibe csak akciókamerát lehet illeszteni, és abból is csak az SJCAM SJ8 PRO típust vezérli szoftveresen.

Ezt a kaotikus agyrémet lehet feloldani a Feiyutech G6 Plus-szal, már amennyiben eszközeink súlya nem éri el a 800 grammot. Hogy ez pontosan mit jelent, arról majd később, nézzük mi lapul a tartóban. A Feiyutech visszatért ahhoz a régi jó szokáshoz, amit a Zhiyun Smooth Q kezdett el, vagyis az alapfelszereltség része a keményfalú tok, ez védi meg a beltartalmat.

A kibontás után egyből láttam, hogy itt bizony más méretekről van szó, nem véletlenül szerepel rajta 63.000-es árcédula és nem mondjuk 31.000-es. Műanyaggal csak elvétve találkozunk, szinte minden alumínium, illetve kellemes fogású szilikonos felület, leszámítva a tekerőkapcsolót és a joystick fejét. A príma anyagválasztás kifejezetten jól áll az eszköznek, elsőre elhittem, hogy ez robusztusabb lesz, mint az olcsóbb modellek.

A tápellátásról egy akkora 26650-es hengerakku gondoskodik, ami mellett a 18650-esek elbújhatnak. Nem véletlen, kell a “póva”, itt bizony MILC-eket kell majd mozgatni, nem holmi GoProkat. Az akkumulátor másik hozadéka a kilencórás üzemidő, ami nyilván erőteljesen súlyfüggő, viszont újabb telepekkel bármeddig kitolható. A power bank funkció viszont nem a “csomag része”, ami valahol érthető, egy komolyabb fényképezőgépet úgy sem tudnánk életben tartani róla. A duális tripod mount viszont megmaradt és egy pici LCD kijelző segítségével az aktuális működési módokat is nyomon követhetjük, ami szintén hasznos extra.

Feiyutech G6 Plus: ez a 4K másmilyen 4K

Az nyilvánvaló, hogy senki nem fogja ezt az stabit azért megvenni, hogy feltegyen rá egy nyamvadt, 50 grammos akciókamerát, arra vannak sokkal jobb alternatívák is. Tehát első körben arra voltam kíváncsi, hogy pontosan milyen eszközökkel kompatibilis, ehhez az alábbi referencia lista áll rendelkezésre.

A csomagban szerencsére kapunk egy csomó kiegészítő tartót és egyéb bizgentyűt, amivel felfogathatunk rá cuccokat. Hogy melyik akciókamerát és telefont bírja el? Az összest, legalábbis egyről sem tudok, amelyik 800 grammnál nehezebb lenne. A fényképezőgépek kategóriája már nehezebb dió, hiszen az összsúlyt jelentősen meghatározza a vázra szerelt objektív és az egyéb kiegészítők. Néhány példa, amit gyártói referenciaként adnak meg: „Sony RX100 / Sony a6300 (16-50mm or 28-70mm lens) / Sony a6500 (16-50 mm or 28-70mm lens) / Canon M10 (15-45mm lens) / Canon G3X” stb.

Persze ez rajtam – akinek nem ilyen berendezések állnak rendelkezésére – nem sokat segített. Éppen ezért megpróbáltam a környezetemben elérhető összes fényképezőgépet felpakolni, ezeknek a súly értékeit láthatjátok lent:

Típus Fényképezőgép Objektív
Canon EOS 100 D (DSLR) 428 218 (18-55 mm)
Panasonic GH4 (MILC) * 484 275 (14-140 mm)
Panasonic GX8 (MILC) 487 210 (12-60 mm)
Panasonic GX1 (MILC) 368 191

* elég neccesen megy rá, már meg kell fúrni a tartóplatnit

A fenti számok elég beszédesek, ezeket kiegészítve egy megfelelő objektívvel a Feiyutech G6 Plus 800 grammos terhelhetőségi határa alatt maradhatunk. Van még egy trükk, még pedig az, hogy milyen eszközökhöz képes szoftveresen csatlakozni a gimbal, erről a már emlegetett lista ad tájékoztatást. Ami furcsa, hogy a mobilok kameráit egyáltalán nem tudjuk szoftveresen vezérelni, éppen ezért ezekhez válasszunk másik Feiyutech gimbalt.

Canon EOS-100D

A DSLR/MILC vonallal az a baj, hogy nem annyira egyszerű illeszteni a kamera vázát a tartóplatnira. Például a Panasonic GH4-et nem lehet normálisan rárakni, pedig a leírások szerint elfér rajta. Aztán csak feltettem egy 14-140 mm-es obival, de igazi kínszenvedés volt kicentizni a dolgokat. Ehhez képest a Canon EOS 100D-t egyből sikerült rá feldobnom, ahogyan a GX8-at is, szóval a siker eléggé gépfüggő. Ezt követi az idegölő balanszolgatás, a karok tologatásával mindig elvacakoltam 5-10 percet.

Ez egyben azt is jelenti, hogy annyira nem egyszerű az eszközöket csere-berélni, nem egy kimondott városi túrázós gimbal a Feiyutech G6 Plus. Már csak azért sem, mert a maximális terhelhetőséget is figyelembe véve majdnem 1,5 kg-ot kell tartanunk, ami gyorsan fárasztja a kezet. Ha viszont egyszer rákerült a képrögzítő, a stabi jól csillapít, bár ez is konfigurációfüggő, amit a már említett Feiyu ON applikációban szabhatunk személyre. Egy hibát azonban felfedeztem, ha felülről lefele svenkelünk, akkor a kar átfordulása esetén a stabilizátor ránt egyet a kamerán, ami sajnos látszik a képben is.

Bevallom, a Snoppa Atom után egy kicsit csalódott voltam, hiszen az egy fele ennyibe kerülő gimbal, mégis sokkal többet tud. Tény, hogy van néhány speciális beállítás a G6 Plusnál is, mint a motorerő konfigurálása – ami lehet adaptív – vagy a finomabb-agresszívabb viselkedési minták, de olyan nagy extrákat nem kaptam. Sajnos néhány funkció kivitelezése eléggé béna, ilyen például az “automata pásztázás”, aminek a kezdő és végpontját kézzel kell beállítanunk. Értsd: megfogjuk a kamerát, és odafordítjuk, ahová majd néz. Ehhez képest van automatikus alapállapotba visszafordítás is, amit magától végrehajt a G6 Plus, tehát csak normálisan le kellett volna programozni az előbbi funkciót, reméljük egy későbbi update-tel ez majd megoldódik.

A kezelés annyira nem egyszerű, mint az olcsóbb konkurenseknél, elég sok gomb és kapcsoló áll rendelkezésre, szóval próba előtt irány a leírás vagy a netes tutorial. Alulról felfele haladva az első a „shutter”, vagyis a kép- és videókészítésért felelős gomb, fölötte a funkcióváltást segítő kapcsoló található. Itt attól függően hányszor nyomjuk meg – 1-5 lehetőségünk van –, zárhatjuk a gimbal egyes motorjait, forgathatjuk el 180 fokkal a kamerát – selfie -, aktiválhatjuk az automatikus pásztázást stb., de a lenti ábra jól összefoglalja ezeket. A joystickkal természetesen szabadon mozgathatjuk a tengelyeket vagy lépkedhetünk a menüben, amennyiben a felszerelt eszközzel kompatibilis a Feiyutech G6 Plus, ilyen mondjuk a GoPro Hero 7 akciókamera.

A folyamatot a mini OLED kijelzőn követhetjük nyomon, igaz, nem túl logikus rövidítésekkel karöltve. Például a „HF” a „Panning Mode-ot” takarja, amit ki nem találtam volna, ha nem olvasom el a kézikönyvet. A bal oldali tekerő egy multifunkciós vezérlő, amivel a stabilizátort és a kamerák beállításait – fókusz, zoom, stb. – is vezérelhetjük. Az USB csatlakozó feletti újabb kapcsoló is ezt egészíti ki, a képalkotó eszközök képernyőjére vált.

Aki még nem kapott hülyét, annak mondom, hogy még a fronton is van kettő újabb bizgentyű, a csúszkával a horizontális irányt állíthatjuk – vagyis oldalra dönthetjük a kamerát –, a másikkal pedig az aktuális módtól függetlenül fixálhatjuk a tartó mozgását vagy alaphelyzetbe állíthatjuk a Feiyutech G6 Plus gimbalt. A fentiekből szerintem kiderült, hogy nagyjából repülővizsga kell a használathoz, de legalábbis nagy gyakorlat. Én rendszeresen elfelejtettem, hogy akkor most min hányat kell nyomni és miért, és itt ellenpontként megint a Snoppa Atom pofonegyszerű vezérlését kell megemlítenem.

A helyzet viszont az, hogy ez nem egy “játék”, hanem inkább egy munkaeszköz, ehhez érteni kell, amit stabil videókkal hálál meg. Aki szeretné átlépni a Feiyutech G6 Plus korlátait, megveheti a Feiyutech A1000-est, ami közel 200.000 Ft, de még pont rádobhatunk a nagyobb terhelhetőség miatt egy vakut meg egy mikrofont a kameránkra, és ehhez adnak egy kétkezes keretet is. Csak a háromszoros árat érzem egy kicsit erősnek.

Összegzés

A Feiyutech G6 Plus hiába kerül 78.000 forintba, ez akkor is csak egy belépőmodell a MILC és DLSR gépeket stabilizáló gimbalok szegmensébe. Van néhány hiányossága – pl. a kézzel beállítós „automata” mód, bonyolult vezérlés, egyes kamerákat körülményes felrakni -, amikkel együtt lehet élni, de a kompatibilitási táblát mindenképpen ellenőrizzétek le, mielőtt megvásároljátok. Ennyiért viszont egyetlen gimbal sincs, ami mobilt, akciókamerát és teljesértékű fényképezőgépeket is elbír.

Ha egy kisebb súlyú DSLR-rel, MILC-cel vagy kompakttal rendelkeztek, és szeretnétek stabilizált képet, akkor nem nagyon marad más opciótok, mint megvenni a Feiyutech G6 Plust, csak ne felejtsétek el használni a fenti képen látható kupont és az EU Priority Line szállítási módot.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány