Fancy Pet nyakörv LED-fénnyel olvasói teszt

A filléres kiegészítők kategóriában ezúttal a kutyatartókat is megosztó, sötétben világító nyakörvet vesszük górcső alá. Esti séták elengedhetetlen kelléke, vagy a Buksit mozgó karácsonyfává lealacsonyító kacat? Ezt nem az én dolgom eldönteni, de a vásárlásban gondolkodóknak adhatok néhány támpontot, mi alapján válasszanak.


Villogó, LED-es nyakörv Kínából körülbelül négyszáz forintért? Ennyiért még egy hagyományost sem nagyon kapni!

Csakhogy az alacsony árral kikerüljük a minőségi előírásoknak megfelelő, ám kétségkívül drágább gyártási (és marketingköltséggel) bíró termékeket is, amelyek hibái esetében a Fogyasztóvédelemhez fordulhatunk, és (egy esetleges a kártérítés mellett) a problémás darabok kijavítására kötelezhető a gyártó.

Vagy megvehetjük ugyanezt a filléres darabot körülbelül kétezer forintos áron egy magyar weboldalról, 990.- Ft szállítási költséggel…

Lássuk, megéri -e spórolnunk, és a kínálat legolcsóbbjaiból válogatnunk!

KICSOMAGOLÁS

Sajnos erről a folyamatról nem rendelkezem dokumentációval, mert a két nyakörvet a testvérem rendelte és már kicsomagolva adta át. Egyszerű buborékfóliában érkeztek, látható sérülések nélkül, működőképes állapotban.

TESZTÜZEM

A nyakörveket (kissé paranoiás kutyagazdiként) használat előtt alaposan megvizsgáltam. Nappali fényben (szobában) szinte észrevehetetlen a villogása. Sötétebb helyiségben már látható, de nem bántja a szemet, ami ez esetben inkább hátrányos tulajdonság -séta közben be is bizonyosodott-, mert alig látni a fényét.

Már a használat előtt elkezdett a varrás kibomlani, több helyen vannak kilógó cérnaszálak, apróbb esztétikai hibák. A varrógép lyukakat vágott a vékony külső anyagba, ami előrevetítette a bundába is beleakadó termések, tövises bokrok, kutyafogak elleni gyenge ellenálló képességet.

A varrás egyenetlen és egysoros (a csatok mellett azért átmentek a géppel még egyszer), a cérna vékony, itt nincs nyoma a hagyományos nyakörveinken megfigyelhető erős, a legnagyobb terhelésnek kitett részeken cikkcakkban vagy X-alakban futó, megerősített dupla varrásoknak. Az anyagminőségen és a munkaidőn is spóroltak, de ilyen ár mellett erre számítani lehetett.

Amit viszont ennél aggasztóbbnak találok, hogy nem fordítottak figyelmet arra sem, hogy a szalag ne húzódhasson ki a csatból, ami egy kutyákra szánt nyakörv esetében talán a legfontosabb biztonsági tényező. A mellékelt GIF-en látszik, hogy pár pillanat alatt kihúzható rángatással, de egyenletes, lassú húzással is hamar kibomlik.

A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy ha erősen húz a kutyánk, vagy egy ijedtség miatt odébb ugorva megrándul a póráz, akkor a feszülő nyakörv elengedhet, és ennek beláthatatlan következményei lehetnek. Csak nézzük meg egy hátizsák csatját, ott hogyan oldották meg ezt a részt, mert azt az elvarrási megoldást ennél a terméknél is kivitelezni lehetett volna. Persze házilag megerősíthetjük, ha kibírja az anyag.

Háromféle módban működik, folyamatos világítás, gyors vibrálás és ennél valamivel lassabb villogás közül választhatunk.

A leírásban vízállóként szerepel. Ezt a tulajdonságát eléggé kételkedve fogadtam, az elektronikát rejtő dobozkán tátongó jókora rések miatt. De a legnagyobb meglepődésemre túlélte a vízpróbát, bár órákig azért nem áztattam.

Nem éreztem rázást sem a vízben áttapogatva. Egy harmatos fűben vagy kisebb esőben tett kirándulást nagy eséllyel túlél a szerkezet, ha utána szétkapva kiszárítjuk.

Ha megoldható, inkább kerüljük vele a vizet, mert a doboz nem fog túl sok szétszedést kibírni, a rögzítésért felelős négy kis pöcök közül egy beszakadt (fenti galériában az utolsó kép), egy másik pedig még az összeszerelő üzemben törhetett le, mert eleve hiányzott. Az elektronikája meglehetősen egyszerű, az áramellátásról pedig egy Lithium Cell CR2032 3v típusú gombelem gondoskodik. A LED megvilágítás könnyen kicsúszik magától is az anyagból, ezért összecsatolva vigyük a nyakörvet, mert még elhagyjuk belőle a lényeget. Viszont emiatt a szövet könnyen kimosható, nem kell bontogatni.

A nyakörv mérete megfelelt a leírásnak, ráillett a kutyára, nem zavarta sem őt, sem a társát. A színe elég élénk rózsaszín, de egyedül ez volt piros fényűben kapható, ami képről a legfeltűnőbbnek tűnt. Mikor a Nap még fent van az égen, sajnos szinte nem is látni a LED szalag fényét. Szürkületben egy egyszerű, fényvisszaverő csíkkal ellátott, neonszínű nyakörv vagy pánt jóval messzebbről észrevehető.

Nagyobb szőrű ebeknél szinte elveszik a bundában, a szélessége ellenére is. Lazábbra állítva jobban látható. A nyakörvnek csak a fele világít, a kutya másik oldalán egyáltalán nem látszik a fény (ezt szemlélteti a gyorsított GIF). Kivilágított utcán is csak közelről látható. Ha beáll az “orromig is alig látok”-féle sötétség, akkor megfelelő szögből észrevenni a nyakörvet, de csak néhány méter távolságig.

KONKLÚZIÓ

Ha arra a célra keresünk világító nyakörvet, hogy esti sétákon lássuk, merre szimatol elengedett kutyánk, vagy az autósoknak kívánjuk messzebbről jelezni, hogy vigyázzanak kedvencünkre, akkor inkább válasszunk más terméket, vagy csíptessünk a meglévő nyakörvére egy olcsó, szilikon biciklivillogót vagy LED-es bilétát, azoknak sokkal erősebb fényük van.

Ezt a nyakörvet a divatkiegészítők közé sorolnám, mert az anyag mintája jól látható kivilágítva is, pont ahogy a marketingfotókon látszik. Elsődleges nyakörvnek nem elég tartós, inkább ne ebbe akasszuk a pórázt, mert terhelésre kilazul a csatba bújtatott szíj, és elszabadulhat a kutya. A meglévő nyakörve mellé használjuk.

Lazára állítva hosszabb szőrben is észrevehető a szélessége miatt, kisebb területen (pl. kutyafuttatóban) könnyebben beazonosíthatjuk, melyik a mi kutyánk a sok közül. A többi eb szemét nem zavarja a fény, feltűnő nyakörve ellenére játszani fognak kedvencünkkel. De a gyenge anyagba könnyen belekap a tüske és a kutyafog is meglátszik rajta, az elektronika érintkezése pedig nem tökéletes, mozgásban kikapcsolhat a szerkezet. Tesztünk során vízállónak bizonyult, de szétszedve ajánlatos szárítani a korrózió megelőzése érdekében.

Mindenesetre elég olcsó ahhoz, hogy ha nem vagyunk vele elégedettek, ne bánkódjunk rajta sokáig, vagy szívfájdalom nélkül továbbajándékozzuk olyan kutyás ismerősünknek, aki szereti kedvencét szép ruhákba öltöztetni, csillogó nyakékekkel ellátni. Ha megtetszett a nyakörv, ezen a linken megrendelhetjük.