EZcast olvasói teszt

Sziasztok!

A mai cikket mate3553 fórumtársnak köszönhetitek. Hőn áhított Google Chromecast utánzata nemrégiben érkezett meg, és annyira erőltette a dolgot, hogy cikket írhasson ide, hogy kést szorított a torkomhoz, és követelőzött. Egy sört akart, és saját cikket a blogon. Muszáj volt engednem, értsétek meg, nem volt más választásom! Nem ám, nem történt ilyen. Valójában én szerettem volna, ha ír egy rövidke bemutatót a cuccról, nem árt ilyesmit is látni itt. A szöveg további részeiben kettős kereszt jelzéssel fogom ellátni a saját kommentjeimet az átláthatóság kedvéért. Mindenki dobjon egy puszit a képernyő felé mate3553-nak!

Képek

# A cikk megértéséhez hozzátartozik a Google Chromecast nevű ketyere ismerete. Ez egy HDMI portba dugható TV-okosító cucc. Úgy néz ki, mint egy nagyobb pendrive, és Androiddal spékeli meg a tévét. Android lévén elérhető róla a wifi, böngésző, valamint a multimédia egyes elemei. Az Android nem szokványos verziója van rajta, hanem egy igencsak lecsupaszított változat, ezért is hiányzik belőle sok funkció. A ketyere (és így a TV is) telefonnal irányítható. A cucc ára külföldön $35, itthon baromi drága. #

Szerettem volna YouTube-ot nézni a TV-men, így szétnéztem, milyen lehetőségeim vannak. Először a telefonomat próbáltam gyári alkalmazásával összekötni a tv-vel, de mint kiderült, csak wifivel menne, a tv-m meg nem wifi-képes. A következő, amivel szemezgettem, a Google Chromecast volt. Ezzel többek között a problémámat is meg tudtam volna oldani. A Google 35 dolcsiban határozta meg az árát. A gond ott van, hogy idehaza nem elérhető, csak 20k körül, illetve szürkeimporttal 15k-ért. Számomra ennyit nem ér a dolog, így tovább nézelődtem.

Elég sok Android alapú TV-okosító vagy TV-box létezik. A boxokat drágának találtam, így maradtam a sima, pendrive alakú eszközöknél. Sajnos ezek elég rondák voltak, korábban a kínaiak erre nem költöttek. De ismerjük őket, hamar találtak megoldást az esztétikai oldalára is (konkrétan egy az egyben lemásolták a Google Chromecast borítását, lsd: képek).

Így jutottam el végül EZcast nevű termékhez. A megrendelés és 27 dollár kifizetése után már csak várni kellet a csomagra. Amint kezembe kaptam, izgatottan széttéptem a borítékot és amit benne találtam, meglepett. Egy nagyon igényes doboz tárult elém. Minőségi papírból, tépőzáras könyvként kinyitható ládika rejtette az eszközt, a kézikönyvet és egy speciális kábelt.

Az eszköz üzembe helyezése pofon egyszerű.

  1.        Eszköz a TV HDMI foglalatába
  2.        A kapott kábel micro-USB-vel az eszközbe
  3.        A kábel másik vége a TV USB portjába
  4.        Csatlakozás a telefonnal

A kábelnek annyi különlegessége van, hogy egy plusz ágon magában rejt egy WIFI csatlakozót is. Aránylag hosszú a kábel, így gyenge jel esetén lehet játszadozni az elhelyezésével. Mint korábban említettem, azért vásároltam a készüléket, hogy Androidos telefonom segítségével YouTube-ot tudjak nézni a TV-n. Ezzel kapcsolatban 100%-ig elégedett vagyok, 1080p-s videót is tökéletesen, akadásmentesen játszott le. A tekerés, lépegetés minimális késéssel, gond nélkül történt. Ezen felül kipróbáltam még a böngészőjét is. Szintén tökéletesen működött a nagyítás, forgatás és flash tartalmak lejátszása.

Kínai cuccokra nem jellemző módon foglalkoznak a termékkel. Az eszköz és az Androidos app is 1-2 hetes szoftverrel fut és rendszeresen karbantartják, ez sosem volt jellemző a kínaiakra. A készülék ezen felül tud magyarul (sima Android adatbázis, így akadnak lefordítatlan, félrefordított felületek, de használható) és simán, interneten keresztül frissíti magát.

Ezt csak egy gyors bemutatónak szántam, nem tesztnek. Mint számomra kiderült, az eszköz sokkal több mindent tud, mint amire számítottam. Azon felül, hogy androidon kívül windows, IOS és Mac támogatása is van, funkcióinak tárháza is széles. Ezek közül néhány: fénykép megjelenítés, kamera élőkép, zenelejátszás, videó lejátszás, dokumentumok megjelenítése, böngésző, felhő tárhely, stream adások nézése, közösségi oldalak, DLNA, tükrözés, stb.

Sokszínűségét és tökéletességét mi sem bizonyítja jobban, hogy több külföldi webáruház (pl. Amazon) is árusítja és sokan inkább veszik ezt, mint a Google-féle Chromecast-et.

Remélem, ez a kis ízelítő felkeltette néhány olvasó figyelmét! Akinek kérdései lennének a kütyüvel kapcsolatban, az bátran keressen PH-n (# a fent és alább megadott linken #)!

mate3553

Itt megvásárolható egy csomó Miracast kütyü.

Meg itt is.