eShisha pen teszt – instant vízipipa a zsebben

Üdv mindenkinek!

Itt mrgergoke a Távol-Kelet újabb meglepetéseivel. Most figyeljen mindenki. Az aShisha pen egy eldobható, zsebre tehető vízipipa. Gondolom arra már mindenki rájött a kép alapján, hogy semmi köze egy igazi vízipipához. Mégis füstölt, ráadásul nem is kicsit. De miért eldobható? Ha eldobható, akkor hogy csinál füstöt? Meddig jó? Minden kérdésre választ kaphattok a ,,Tovább” után!

Eredeti vs. Hamisítvány

Nem teljesen tiszta számomra, hogy melyik országban találták ki ezt az új hülyeséget, de ahogy elnézem kezd teret nyerni. Mint ahogy egyre több e-cigis van, úgy egyre többen fognak ilyet is szívni.

Mi ez tulajdonképpen? Egy hengeres, ceruza méretű tárgy, amiben van egy kis propilén-glikol (E1520, aromák ízesítő szere, bővebben ITT), glicerin (édeskés, enyhén mérgező anyag, amely a fogkrémekben, samponokban is megtalálható, bővebben ITT), víz és némi ízesítőanyag van. Ezek alapján belátható, hogy semmi különleges nincs benne, és nyilvánvaló, hogy valódi füstöt sem bocsát ki. Ha a technikai oldalát nézzük, akkor van benne egy (általában) újratölthető akksi, vezérlő elektronika, légáramlás érzékelő, és egy fűtőelem. Szétszedős videó is van róla a Youtube-on, a fickó részletesen el is mondja, hogy milyen alkatrészek találhatóak benne.

Szíváskor az elektronika érzékel, elkezdi gőzzé melegíteni az ízesített anyagot benne, amit belélegzünk, majd kifújunk. Egészen jó füst hatása van, kavarog a levegőben pár másodpercig kifújás után. Szívás közben egyébként pirosan világít a szál vége, imitálva a cigit. Amikor kifogy a szál (mivel nem újratölthető) villogni kezd, és nem már ki gőzt. Ugyanígy villog, amikor túl hosszan szívjuk. A gyakori rövid szívások nem ártanak neki, de ha akár csak egyszer is hosszan (kb. 7 másodpercnél tovább) beleszívunk, lekapcsolja a fűtést, és nem ad több füstöt a következő szívásig. Ezt nyilván az elektronika okozza, szerint túlmelegedés elleni védelem. Szívás közben ugyanis érezni az ajkunkon, hogy langyosodni kezd pár másodperc alatt a borítás, valószínűleg oda van téve a fűtőelem, ami hosszú szívásnál túlmelegedhet. Okos megoldás, nekem tetszett, hogy az eldobható verzióban is megoldották ezt.

Röviden szólnék pár szót az egészségügyi kérdések tisztázására. A termék (legalábbis az enyémek) nem tartalmaznak kifejezetten káros anyagokat, ha hinni lehet a leírásoknak. Én hiszek nekik, hogy csak a fent megemlített anyagok vannak bennük. Két E-vel kezdődő mesterséges anyag. Ja, tudom, ezek károsak, mé’ mondom, hogy nincs bennük? Azért, mert ezek vannak a fogkrémedben, a szalámidban, a samponodban, dehidratáló krémekben, stb. Azzal, hogy tüntetsz ez az új kütyü ellen, hogy káros, nem fogod megváltani a világot, mert a napi káros anyag beviteledhez képest, ez 0. Nem akarok rávenni senkit, hogy szívja, szó sincs róla. Azt szeretném, ha az Olvasó tisztázná magában, hogy ez semmivel sem rosszabb egy szelet CBA-s szaláminál. Nincsenek benne ismeretlen eredetű káros anyagok, csak a jó öreg E-k. Van nikotinos és mentes változat is, én nemdohányzó vagyok, természetesen mentesem van. Figyelem! A termék határozottan egészségesebb a hagyományos dohányzási formák bármelyikénél, ugyanakkor egyetlen kutatási eredmény sem mondja ki, hogy nem ártalmas az egészségre! Az egyszerűség és könnyen érthetőség kedvéért maradjunk annyiban, hogy kicsit káros. Ezt mindenki be tudja fogadni.

A helyzet a következő: nem sikerült rájönnöm, hogy melyik ország gyártotta elsőnek, honnan jöttek az ,,eredetiek”. Arra viszont sikerült rájönnöm, hogy másolatok készültek belőlük, amiket valószínűleg a kínaiak forgalmaznak legnagyobb részben. Mivel az első ilyen alkalmatosság kis csalódást jelentett a számomra, vettem egy angol eladótól egy másikat. A Royal Post öt, azaz 5 nap alatt eljuttatta hozzám. A csomag hétfőn lett feladva (levélként) és péntek kora délután megkaptam. Egy kicsit meglepődtem a dolgon, de nagyon tetszett. Az első, amit egy kínai eladótól rendeltem, hamisítványnak tűnik. Amit az angol fickó küldött, sokkal minőségibb termék, egészen más, mint a hamisított. Árban maximum pár száz forintnyi különbség van köztük, mégis hamis az egyik. Az annak tudható be, hogy aránylag új terméknek minősül (2013-as), és nem olyan elterjedt a piacon, hogy nagyon levigyék a hamisítványok árát az eredetiekhez képest.

Mi a kettő között a különbség? ,,AKÁR 500 szívás!” Ez van a csomagolásokon, és a leírásokban. A gagyibb kb. 150-nél meghalt, az új pedig kb. 300-350-et. Nyilván mindenkinek más egy szívás, de azért az 500 eléréséhez aprókat szabad csak szívni. A gagyibbnak nincs belülről stabil borítása, és ha elég erősen nyomnám, akkor simán tönkre tudnám tenni a belsejét két ujjammal. A normálisabbikat még egészen erős nyomásokkal sem tudtam behorpasztani, meggörbíteni. A másiknak egy egyszerű gumis karika van a végén, ami tényleg kifejezetten bénán hat, ennek pedig kemény műanyag. A gumi nem kényelmi megoldás, mert jó esetben hozzá sem ér semmink. Végül pedig az egyiknek a LED-es vége kicsit kilóg a színes borítás alól, és nem is lehet visszanyomni, a másiknak pedig tökéletes az illesztése. Nem mértem meg, de az eredeti súlyának maximum a kétharmada a gagyi.

Mivel kifogyasztottam a hamis verziót, szét is szedtem, úgyhogy elérhetőek a KÉPEK RÓLA. Közben kiderült, hogy a fűtőelem, amiről a csávó is beszélt a Youtube-os vidiben tényleg csak egy kis tekercs, amibe áramot vezettek. Ezen van áthúzva pár szál textilszerű anyag, ami jól tartja a nedvességet. Ezeket húztál bele abba a hengeres, fehér színű anyagba, ami a levegőt egyáltalán nem engedi át. Ezt ráragasztották egy gumitömítésre, amin átvezették a két drótot is, ezek mennek a tekercshez. A két letekert anyag át van itatva ezzel az anyaggal, ezekből szívják fel a tekercsen átfűzött nedvtartó szálak.

A szívást érzékelő elektronika konkrétan egy mikrofon. A műanyagdarab, amibe beleragasztották a mikrofont, úgy van kialakítva, hogy csak egy nyílása van a mikrofon érzékelőjéhez, itt áramlik be a levegő, amit szívunk. A képeken nem látszanak olyan szépen ezek az aprócska részek, mert a telefon nem tud ilyen közelre fókuszálni, de a mikrofon másik felén kis lukacskák vannak, ahol a beszívott levegő átáramlik, tovább a tömítés felé, azon is keresztül. Tehát a mikrofon azt érzékeli, ha ,,süvít” át a levegő rajta, ezért nem kapcsolt be a kütyü, ha nagyon óvatosan szívtam. Arra nem sikerült rájönnöm, hogy mire kezd el villogni a LED, tehát milyen jelet kell kapnia ahhoz, hogy villogni kezdjen. Az akksi kapacitását ugyan nem tudom, de azt igen, hogy az eszköz kipurcanása után még volt benne valamennyi szufla, és 3.17 V feszültséget mértem rajta. Nem vagyok elektrotechnikus, de szerintem az akksi kapacitása jóval meghaladja a szükségest.

Nos, amint látjuk, nem egy kifejezetten bonyolult szerkezet, ellenben egy fatális hülyeség eldobhatóra tervezni. A videóban is hallhattuk (aki nem értette meg, annak most mondom), hogy jellemzően újratölthető akksikat raknak beléjük, miközben eldobhatóra tervezik, azaz nem lehet újratölteni anyaggal, és az akksit sem tudjuk szétszedés nélkül feltölteni. Mi ez, ha nem gyógyíthatatlan hülyeség?

Nagyon kellemes volt az íze a mentolosnak, és ennek az almásnak is. Tök jó játékszer, lehet vele szívatni embereket, lehet beltéren ,,dohányozni”, füstkarika-fújást gyakorolni, anélkül, hogy valóban durván károsítanánk a légzőberendezéseinket. Mindezt hamisítva 1500 Ft körüli áron, eredetiben pedig 1800-2000 Ft körül. Én mégis azt mondom, hogy ne vásároljuk meg ezt, hanem helyette az újratölthető verziót. Ha többször akarjuk használni, sokkal jobban megéri, és még az ízeket is váltogathatjuk. Király póttevékenységnek is, és még kellemes is. Két kellemetlensége van. Egy, hogy úgy veszem észre, minél kevesebb az anyag a készülékben, annál nehezebb szívni. Amikor kezd kifogyni, olyankor már kellemetlenül erősen kell szívni, engem ez zavart. Kettő, hogy túl hamar kifogy, nem éri meg igazán eldobhatót venni, jobban járunk egy újratölthetővel. Környezetvédelmi aktivista sem vagyok, de kérek mindenkit, hogy ha ki akarja próbálni, és csak kidobná a kukába, ha elhasználódott, akkor inkább vegye meg az újratölthető verzióját!