Escam QP136 IP-kamera teszt – A kajla villanykörte

A kivonuló biztonsági szolgálatok néha tesze-tosza viselkedése miatt már sok emberben felmerülhetett a gondolat, hogy saját biztonsági rendszert üzemelne be, és az sem árt ha olcsóbb is a végszámla. Kínában a kereslet kínálatot teremt, így temérdek lakásbiztonsági terméket gyártanak, melyek között nehézkes kiigazodni. Most az Escam QP136 fantázianevű IP-kamerát próbáltam ki, amely 8.400 forintos árával jó vételnek ígérkezett, de várjuk csak ki a végét.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Az Escam QP136 kicsomagolása

Karton dobozból is kétféle létezik, az amelyik minimalista stílusú és mellé még jól is néz ki, és az átlagos ,,csak tartsa egyben” célú. Jelen esetben a másodikkal rendelkezik az Escam, külcsínt nem sokat csempésztek a termék köré, de a fontosabb infókat továbbra is megtudhatjuk az csomagolásról.

 

Csak egy színben, fényes fehér műanyag borítással szerezhető be, és kívülről az SD foglalat rése, valamint reset nyílása áll csak rendelkezésünkre, melyek egyszer használatos elven lettek kialakítva. Az memóriakártya kiszedése gémkapcsot igényel, mivel elmaradt a rugós kiköpő mechanizmus, és a visszaállító résben is lehet horgászni, mire meglesz a gomb. Egyéb nyomkodni valót nem is fogunk rajta találni, helyette egy telefonos alkalmazásban konfigurálhatjuk tetszésünkre.

 

Kiegészítőként kapunk egy mennyezetre rögzíthető E27-es foglalatot, és tipli-csavar párost a felfogatás megkönnyítéséhez, ha nem akarnánk beáldozni egy teljes értékű lámpa helyét. 

Az üzembe helyezéssel sem szöszöltek sokat a tervezők, bármely mobil készülékre letölthető az ICSee nevű applikáció, ami a futottak még kategóriába tartozik. És egy apró trükkel megkönnyíthető a fiók létrehozásának menete is: az aktiválási kód fogadásához kínai telefonszám vagy bármilyen e-mail cím is megteszi, ha előbbivel ti sem rendelkeznétek.

A termék összeszerelése rendben van, nem nyekereg vagy lötyög, egyetlen funkcióbeli hibája, hogy az SD bővítő behelyezési ábráját nem sikerült a gömb formához korrigálniuk, így nehezen visszafejthető a jelentése.

 

Az Escam QP136 tesztüzeme

Az eszköz élesítése tipikusan felhasználóbarátra sikeredett, foglalatba becsavar, lámpakapcsoló  ON állásba tesz, és a dedikált alkalmazáson belül, ami elérhető Androidra és iOS-re is, kell megtaláltatni a hálózaton figyelő bizti-boyt. A WiFi hálózathoz nagyon masszívan kötődött, a teszt alatt nem tapasztaltam jel vesztést.

Mivel az otthonunkért felelős kütyü nem működhet Plug & Play elven, így még hátra van a riasztási mód kiválasztása, ami lehet fénykép rögzítés vagy videó felvétel. Amikor mozgást észlel a szobában, a belehelyezett SD-kártyára elmenti a történéseket, és a tárhely megtelése ellen van hurok felvétel opció is. A kamera érzékenysége állítható, így kisállat vagy robotporszívó mozgása szépen az ingerküszöbe alá rugdosható. Ezenkívül még értesítést is kérhetünk az alkalmazáson keresztül, ha történne valami otthon. 

A kamera látószöge óriási, ezáltal közel áll ahhoz, hogy mindent lásson ez a ,,küklopsz”. A mutatott képe feldarabolható az ICSee-ben, viszont ezeket a beállításokat hajlamos elfelejteni, és megint a körpanoráma elrendezésnél kötünk ki. Az 1,3 Mp kamerához mérten szép képet készít, a színek valósághűek, kis extra szaturációval. Ha már szót ejtettem a képről, akkor a hangját se hagynám ki, mert angolul közli ,,érzéseit”, valamint kétirányú walkie-talkie üzemmód is rendelkezésre áll, hogy beszélgethessünk az otthon maradt kiskedvencünkkel. A mikrofonja még az apró zajokat is rögzíti, habár nem egy Sennheiserrel vetekedő darab, de néha azért jól jön.

Internethez való csatlakozása miatt elviekben van távoli hozzáférési lehetőség, de ez megfelelő sávszélesség esetén is csak diavetítést jelent, összefőzve 20 másodpercnyi késleltetéssel. Azt mondom, hogy némi optimalizáció még ráfért volna a termékre.

Mivel E27-es foglalattal rendelkező lámpa alakú kameráról beszélünk, így adta magát, hogy fényforrásként is használjam. Három filléres LED lett csak beépítve, amivel a kamera nagyon jól lát éjjel is, de emberi szemnek ez olyan gyenge, hogy inkább irányfénynek nevezhető. Az utolsó pont a hibalistámról viszont valószínűleg a legidegesítőbb mind közül. A szerencsétlen belsőórája folyton elállítódik, tehát 4-5 óra üzemidő után garantált, hogy fals időt fog mutatni. Ez persze a videók időbélyegét is összekuszálja, így azok logikusan visszakereshetetlenné válnak.

 

Összegzés:

Jó a képe és a színvisszaadása is lekörözi a rosszabb kínai mobilokat. Mozgásérzékelésre beállítható videó- vagy fénykép rögzítés, akár az esemény előtti előzmények hozzácsapásával is. Kapunk egy angol nyelvű viszonylag jól működő mobilos alkalmazást, mert a webes kezelőfelülete felejtős. És a videók ugyan időrendben követik egymást, de eltolódott időbélyeggel. A lámpaként nyújtott fényereje pedig inkább éjjeli irányfénynek hasznosítható. 

Én az előszobában szereltem fel, hogy a cipőinket figyelje meg, de mást nem is nagyon bíznék rá a fenti hiányosságai miatt. Alternatíva, hogy rendes IP-kamerát választunk, ami már bárhova elhelyezhető, éjjellátó infra-LED-jeivel a kivilágítatlan helyiség sem okoz majd problémát, és kevesebb feltűnést is kelt, mint tesztalanyunk. A mostani 8.400 Ft-os árával közel azonos összegért inkább a Sricam SP012-öt vagy a Digoo DG-M1Z-t ajánlanám.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték