Eredeti vs. hamis Xiaomi USB LED teszt – nem is olyan tré?

A Xiaomi pár éve rájött, hogy tovább növelheti a népszerűségét, és a köz által számon tartott megbízhatóságát azzal, ha kiegészítőket is gyárt a telefonok és táblagépek mellett. Mára a power bank-ektől kezdve az USB-s ventin át az okoskarkötőig mindent piacra dobtak. Érkezett hozzám egy-egy darab a Xiaomi USB LED-ek eredeti és hamis példányából. A power bank-ek esetében katasztrofális a különbség, lássuk, ezek mit adnak be!

Bontogatás

Totálsemmi csomagolásban érkezett mindkettő, de ilyen termékek esetében kit érdekel? Bár a Xiaomi elég kulturáltan be szokta csomagolni a dolgait, mindig találkozni olyan termékekkel, amelyek Xiaomi ár alatt eladóak, és mégis eredetiek. Ezek jellemzően nem eredeti csomagolásban, vagy csomagolás nélkül érkeznek, és fogalmam sincs, hogyan lopnak ki a gyárból a munkások ekkora volumenű árut.

Képek

Tesztüzem

A különbség ordít, ha a küllemet vizsgáljuk. Az eredeti tényleg minőségi darab, rendesen egybe van rakva, nem úgy, mint a hamis. Ami igazából annyira nem is hamis, sokkal inkább csak egy hasonló darab. Ha megerőltették volna magukat a kínaiak, tudtak volna eredetihez nagyon hasonlót csinálni, de ez nem annyira nagyon hasonló.

Első ránézésre látszik, hogy az eredetivel ellentétben a hamisnál maga a világító rész kilóg a gumisból nem kivágott síkból. Meg nem csak kilóg, hanem még mozog is. Az eredetibe ez a rész egy fésűszerű gumis szerkezettel van rögzítve, a hamisba simán beleragasztották. De azt is csak ímmel-ámmal, ugyanis mozgatható benne a fej. Biztosan nem lesz kontaktos a büdös életben…

Ezen felül a legárulkodóbb jel természetesen a replikán a ,,mi” felirat hiánya azon túlmenően, hogy a gumija csak valami festett, olcsó retek. Egy minimális karcolás is meglátszik rajta, kifehéredik, miegymás, míg az eredetin semmi sem látszik.

Annál meglepőbb az eltérés használat közben. Ez simán elveheti bárki kedvét már előre a használattól és még csak meg sem szólhatnánk érte az illetőt. Annak ellenére, hogy milyen tróger a replika külsőre, anyagminőségre, meg összeszerelési minőségre, szinte annyira nem különbözik fényerőben az eredetitől. Nyilván van eltérés, de korántsem olyan jelentős, mint azzal a pletykák alapján számoltam.

Amennyire én látom, az eredetinek szemmel láthatóan melegebb sárgás a fénye, míg a replikáé hidegebb. Fényerejükben a különbség akkor látszik igazán, amikor nem bele bámul az ember, hanem felemeli őket, és a legalább 20-30 centiről megvilágított területet vizsgálja. Bár belebámulással a két lámpa kb. ugyanannyira tűnik fényesnek (a fényképemen már jobban látszik), ilyenkor könnyű észrevenni, hogy bár az eredeti fényforrás fixen a saját síkjába van süllyesztve a gumis fejrészben, mégis sokkal több a perifériákon a szórt fénye, azaz szélesebb, nagyobb területet világít meg, mint a másik. Annak ellenére, hogy a melegebb fény könnyebben elveszhetne, pont az az erősebb. Hát, szemmel látható a különbség, de azért nem brutális.

További apróbb különbség, hogy az eredetit úgy gyártották, hogy csak minden második alkalommal kapcsoljon be, ha áram alá helyezzük. Ennek az az értelme, hogy ezt konkrétan a saját power bank-jeikhez tervezték azzal a célzattal, hogy kapcsolható legyen a két ketyere együtt. Ha fogyasztót dugunk a power bank-ekbe, a legtöbbjük azonnal elkezdi tölteni, vagy működtetni őket, nem kell külön bekapcsolni is a ketyeréket. A Xiaomi cucca viszont kapcsolható lámpává válik így, mert nem kapcsol be minden esetben, ha áram alá helyezzük, ergo attól függetlenül, hogy nincs rajta kapcsoló, a power bank kapcsolója az ő kapcsolójaként fog működni. Érdekes koncepció. A különbség a két termék között pedig természetesen az, hogy a hamisakat ilyen funkció nélkül gyártják, így áramra mindig kapcsolnak.

Az első és sokak számára legfontosabb eltérés pedig természetesen az ár. Nem látjuk saját szemünkkel a különbséget, így nem tudjuk, hogy megéri-e a felárat a minőségért cserébe az eredeti, amely általában 4 dolcsi körüli áron megy, viszont például a Banggood vagy a Gearbest akcióiban simán kifogható 2 dolcsi körüli áron is, ami viszont már instant vételnek számít bármilyen replikával szemben. Én Banggoodról vettem az utánzatomat (tán az eredeti is onnan van, azt már nem tudom), ott $1.43-ba került, ami önmagához képest még mindig nem nagy ár a termékért, de ha tudjuk, hogy mennyiért lehet a mienk egy tényleg eredeti, érdemes letennünk róla, főleg ha azt nézzük, hogy annyiféle utánzat van, hogy elképesztően gyenge minőségűeket is kifoghatunk, amikkel aztán tényleg semmire nem megyünk.

Egy külön bekezdésben röviden megjegyezném, hogy amikor a kifordított fejes képeket csináltam, már elaludt párszor a replika, ahogyan a fejét forgattam. Na, mit mondtam a kontakthibáról?

Figyeltétek már, hogy a kínaiak még a marketingfotókra sem tudnak helyesen gépelni? A kép természetesen nem a Xiaomitól származik.

Összegző

A példabeszéd a végéhez közeledik, ideje tanácsot adni a bizonytalanoknak. Ezúttal (is) legyen hitetek az eredetiben! Én azt mondom, hogy a Xiaomi kiegészítői kivételt képeznek a kínai kütyük között. annyira olcsón elérhetőek (főleg akcióban), hogy nem érdemes azon gondolkodni, hogy keressünk-e normálisabb replikát pár fillérrel olcsóbban, ugyanis az árkülönbség a legtöbb esetben elhanyagolható. Vegyetek hát eredeti kínait!

Az eredetiek itt megvásárolhatóak.

Uff.