Dodocool power bank 5000 mAh olvasói teszt

dodocool

A power bankeket akkor kezdtem el gyűjteni, amikor a telefonom akksija halódni kezdett, és minimum napi két töltést igényelt. Illetve hát ezt a gyűjtést igazából meglehetősen takaréklángon intéztem, mert csak két power bankig jutottam, ezek közül is az egyiket ajándékba kaptam, a másikat pedig nyertem. És mindkettő a kis kapacitású merítésből való.

Bár az iPhone-om akksiját már kicseréltettem, és most rendeltetésszerűen működik, de nagyon megszoktam, hogy a kezem ügyében van egy spontán merülések esetén hadra fogható kis eszköz. Plusz szépen lassan egy közepes motoros túra gondolata is befészkelte magát az agyamba, amit ha sátrazós formában valósítok meg (ez nem kizárt, de még csak tervezgetem a dolgot), akkor mindenképp jó lenne arra az esetre is felkészülnöm, hogy nem lesz minden nap lehetőségem a villamoshálózatra csatlakozni. Így esett a választásom a dodocool papíron 5000 mAh-s power bankjére, ami árban is elfogadható, meg a képeken sem úgy néz ki, mintha egy kiscsoportos óvodai foglalkozáson készült volna gipszből.

Kicsomagolás

A terméknek megfelelő méretű csomagban érkező dobozka kellemes meglepetést okozott, a Kínában nem ismeretlen igénytelen és jelöletlen “industrial” megoldás helyett egy divatosabb vajszínű, saját márkanévvel ellátott doboz érkezett. A doboz hátoldalán egy rövid, de lényegre törő leírást találunk a műszaki paraméterekkel, illetve arról, hogy bár főleg az Apple termékeihez igazították a technikát, de az Apple nem tehető felelőssé a power bank esetlegesen hibás működéséért. Én mondjuk ezt nem is gondoltam, de ezzel nyilván leginkább mindenféle pereskedésnek kívánt a gyártó elébe menni.

 

A doboz kinyitásakor értelemszerűen a zongoralakk fekete burkolattal rendelkező sallangmentes ketyerét találjuk (a fekete mellett fehérben is kapható), alatta pedig a kiegészítők foglalnak helyet: egy USB-kábel a készülék töltéséhez, plusz egy a készülék kontúrjaihoz igazított másik kábel újabb iPhone-ok töltéséhez, amit az ugyancsak áramvonalasított micro USB csatlakozóval felváltva használhatunk. A többnyelvű leírás is hasznos, és bár magyar nyelv nincs, az angol határozottan szabatos és jól érthető, nem a szokásos Google translate-es megoldással van itt dolgunk.

Tesztüzem

A dodocool power bank tesztelését én akaratlanul is törésteszttel kezdtem. Ez annyit tesz, hogy amint kivettem a dobozból, rádugtam az iPhone-omat tölteni, mindkettőt letettem  az ágyra, majd lefeküdtem sziesztázni, és amikor felébredtem, pont rajta feküdtem. Nem tört ketté, ez mindenképp jó jel.

A dodocool power bankje papíron 5000 mAh-s kapacitással bír, ez nagyjából a középkategória szintje: jóval több, mint amennyit a kicsi és olcsó készülékek tudnak, de azért nagyobb nomádkodáshoz ne ezt válasszuk.

A kidolgozást én nyugodtan merném igényesnek, minőséginek mondani: a készülék nagyjából minden dimenziójában akkora, mint egy közepes méretű okostelefon, és a 123 grammos tömeg sem fogja leszakítani a táskánkat. A fényes fekete borítás határozottan elegáns megjelenést kölcsönöz neki – egészen addig, amíg először kézbe nem vesszük, mert sajnos lelkiismeretesen gyűjti az ujjlenyomatokat.

A készüléken van egy ki- és bekapcsoló gomb, noha a power bank általában magától bekapcsol, ha rádugunk valamit, és magától ki is kapcsol, ha 30 másodpercig nem ad le áramot. Aztán amikor az akksis Lixada LED-lámpámat dugtam rá, meglepődve konstatáltam, hogy a power bank – talán a kis áramfelvétel vagy a spéci töltéselektronika miatt – kikapcsolva marad. Na ilyenkor jön jól a kis gomb a töltés elindításához. A töltöttséget kék LED-pöttyök jelzik. A négy folyamatosan égő lámpácska a maximum, ez 75-100%-os töltöttséget jelez, a kritikusan alacsony szintet pedig egyetlen pötty villogása adja tudtunkra, ekkor már határozottan ajánlatos töltési lehetőség után nézni.

A készülék két telefon vagy tablet egyidejű töltését is lehetővé teszi, feltéve, hogy az egyik micro-USB-vel vagy az Apple által használt Lightning-csatlakozóval tölthető. Az ugyanis a helyzet, hogy a dodocoolon két USB-out csatlakozót is találunk, de az egyik olyannyira a készülék belsejébe van süllyesztve, hogy csak a hozzá adott két kis áramvonalasított kábelecskét tudjuk rácsatlakoztatni. Egy mezei USB-csatlakozó ugyanis egyszerűen túl vastag, nem fér be oda. Én például a százéves iPhone-omhoz csak a készülék külső élén tanyázó USB-portot tudom használni, viszont a barátnőm androidos ketyeréjét vígan tudtuk a tartozék micro-USB adapterrel tölteni. Tudom, hogy ez így leírva kicsit bonyolult, de a képekről majd remélhetőleg világosan kiderül, hogy mi a helyzet.

Viszont mindenképpen plusz pontot ér, hogy a két telefon egyidejű töltésekor sem melegedett nagyon a készülék, bár azt azért éreztem, hogy melegebb, mint amikor csak eggyel kell boldogulnia. A kapacitása nagyjából arra elegendő, hogy az iPhone 4s-emet kétszer teljesen feltöltse, ami nekem pont elég lesz a motoros túrámhoz, akár sátorral megyek, akár nem. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg a tényleges kapacitás ebben az esetben is valamivel elmarad a reklámozottól, de azért ez nem okoz nagy fejfájást.

Összegzés

Ez az 5000 mAh kapacitású dodocool power bank nagyjából arra jó, hogy egy-két napig kihúzzuk a vadonban telefontöltési lehetőség nélkül, és ha telefonunk micro-USB-n vagy Lightning-csatlakozón keresztül tölthető, akkor még külön töltőkábelt sem kell magunkkal vinnünk. A készülékért akcióban 18,99 dollárt kell leszurkolni, ami szerintem se nem olcsó, se nem drága, de mindenképp a javára írható, hogy a szállításért ezúttal sem kell fizetni, valamint vám vagy ÁFA sem terheli pluszban a pénztárcánkat. Azt persze nem bántam volna, ha a két USB-out portot egyformán jól hozzáférhetővé teszik külső töltőkábelek számára, de legyen az én bajom, hogy addig használok egy telefont, amíg atomjaira nem hullik, nem pedig addig, amíg a modernebb és színesebb-szagosabb utód meg nem jelenik a piacon.